Maj 2016

Vesak

21.5.2016

Buddhas födelsedag är årets största fest för alla buddhister. Det är dags att tillsammans dekorera både hemma och

i templet. Barnen bär blommor till templet och ljus och kulörta lyktor tänds till Buddhas ära. Statyer av Buddha som liten bärs fram. Vänner och släkt samlas och äter gott tillsammans. Musik, dikter och sång hör också till den här glada festen, då man minns både Buddhas födelse och upplysning.

I många länder är det sed att sätta upp föreställningar om Buddhas liv. Man tvättar också Buddha: man häller vatten på axlarna på statyer som föreställer Buddha. Denna ceremoni utförs för att påminna om sinnets renhet. Man för med sig gåvor förs till templen och lägger ner dem vid Buddhastatyerna där. På detta sätt visas tacksamhet och aktning för Buddhas liv och läror.

Firandet varierar landsvis. I Thailand tillverkar folk speciella vesak-lyktor av papper och trä. Lokalt håller man också ceremonier då burfåglar släpps fria, för att påminna om den befrielse från bekymmer som festen ger löfte om. Man ser det också som en önskan om att allting ska gå bra och lyckligt. I Kina där man älskar drakar har de blivit en del av firandet: dansande drakar hör till kinesiska vesak. I vissa länder, t.ex. Indien, är vesak en nationell helgdag.

Zen-center i Helsingfors, Kalevagatan 4
Nationell
Kristen
Judisk
Islamsk
Buddhistisk
Hinduisk och Krishnamedveten
Maj 2016