Heinäkuu 2016

Id al fitr

7.7.-9.7.2016

Id al fitr on muslimeille iloinen juhla, jolloin kaikille riittää hyvää ruokaa ja makeita herkkuja. Paastokuukausi ramadan on päättynyt, vanhat kaunat unohdettu ja riidat sovittu. Juhla kestää kolme päivää, jolloin perhe kokoontuu, käydään muistamassa vainajia haudoilla ja tavataan kaikkia mahdollisia sukulaisia, naapureita ja ystäviä. Lapset saavat rahaa, uusia vaatteita ja lahjoja. Toisille toivotetaan: id mubarak, onnellista juhlaa!


Id al fitr on paastonpäättymisjuhla. Sitä juhlitaan, kun paastonaika eli ramadan-kuukausi on ohitse. Arabiankielinen termi id al fitr tarkoittaakin ateriajuhlaa.


Id al fitr on yksi muslimien tärkeimpiä juhlia.

Muslimit kiittävät silloin Jumalaa avusta, jonka he ovat saaneen paaston aikana.


Juhla alkaa heti, kun ensimmäiset merkit uudesta kuusta näkyvät taivaalla. Tästä syystä juhlan ajankohta saattaa vaihdella hieman alueittain. Juhlinta kestää kolme päivää.


Id al fitr on myös anteeksiannon ja sovituksen aikaa.


Ensimmäisenä id-päivänä paastoaminen on kielletty. Se on myös kaikkein tärkein juhlapäivistä. Aamulla auringonnousun jälkeen muslimit rukoilevat yhteisen id-rukouksen. Lyhyen rukouksen jälkeen pidetään vielä saarna.


Ennen rukouksen alkamista maksetaan almu zakat al fitr, jotta vähempiosaiset pääsevät mukaan juhlintaan. Almuna annetaan yhden päivän ruokaan käytettävä rahamäärä. Muslimit aloittavat usein päivän pukeutumalla parhaimpiinsa sekä menemällä moskeijaan. Moskeijoissa sekä pihoilla pidetään erilaisia tilaisuuksia.


Id al fitr huipentuu juhla–ateriaan, jota syödään yhdessä ystävien ja sukulaisten kesken. Silloin annetaan myös lahjoja lapsille. Suomessa lahjoja vaihdetaan myös ystävien kesken. Lahjanannolla ei ole kuitenkaan uskonnollista merkitystä ja lahjanannon perinteet vaihtelevat paikoittain.


Monissa muslimimaissa lapset saavat id:nä [iidinä] uudet vaatteet ja rahaa.


Kaikille id al fitr -juhlaa viettäville toivotetaan ”Id mubarak”, eli siunattua juhlaa. Id al fitriä kutsutaan myös termillä bayram, jota turkin- ja albaaninkieliset käyttävät.


Lähteitä:

Milena Parland: Juhlitaan yhdessä.

USKOT-foorumin kalenteri www.uskot-resa.fi/

Sörnäisten halal-kauppa, Kulmavuorenkatu 4, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Heinäkuu 2016