Huhtikuu 2017

Pesach

10.-18.4.2017

Juutalaiset viettävät pesach-juhlaa Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Silloin syödään happamatonta matsa-leipää. Tavallinen leipä on kiellettyä ja lapset saavat yhdessä vanhemman kanssa etsiä, ettei muruja ja leipää löydy kotoa. Juhlan kunniaksi valmistetaan suuri seder-ateria ja luetaan kuvitettua Hagada-kirjaa, joka kertoo juutalaisten lähdöstä Egyptistä. 

 

Pesach on yksi juutalaisuuden kolmesta niin kutsutusta pyhiinvaellusjuhlasta. Pyhiinvaellusjuhlat muistuttavat kaikki omalla tavallaan Egyptin orjuudesta vapautumisen jälkeisestä erämaavaelluksesta. Kaksi muuta pyhiinvaellukseen liittyvää juhlaa ovat sukkot ja shavuot.


Pesach on yksi tärkeimmistä juutalaisten vuotuisista juhlista. Tänä aikana ihmiset muistelevat Exodusta eli Egyptin orjuudesta vapautumista.Juhlan nimi tulee hepreankielen sanasta pasah, joka tarkoittaa ohi kulkemista. Sillä viitataan viimeiseen vitsaukseen, jolla Jumala koetteli egyptiläisiä, koska he eivät suostuneet päästämään Israelilaisia vapaiksi. 


Juhla tunnetaan myös happamattomasta leivästä. Tämä on muistona israelilaisten kiireisestä Egyptistä lähdöstä, jolloin ei ollut aikaa kohottaa leipätaikinoita.


Juutalaisen teologian mukaan hapate on myös ylpeyden ja turhamaisuuden vertauskuva, jota vastoin matsa-leipä symboloi sydämen nöyryyttä. Kosher eli kelvollinen ruoka tarkoittaa käytännössä ruokaa, joka ei sisällä hapatetta.


Pesachina saatetaan käyttää erityisesti sitä varten tarkoitettuja astiastoa, jolloin vältytään siltä, että tavallisia jauhoja saattaisi olla astioissa. Juutalainen keittiö puhdistetaan nisán-kuun 14. päivän iltaan mennessä kaikista leivistä, leivonnaisista, pastatuotteista ja leivänmuruista. Leipomiseen käytetään vain matsa-jauhoa.


Pesachin vietto kestää kahdeksasta yhdeksään päivää. Ensimmäisenä pesach-iltana on tapana kokoontua juhla-aterialle, jonka aikana käydään läpi koko pesach-kertomus. Aterialla nautitaan symbolisia ruoka-aineita, jotka muistuttavat koettelemuksista Egyptin orjuudessa. Lapset laulavat seder-laulun.


Maanviljelyksestä on pesachiin tullut myös merkitys, koska juhlan aikana korjattiin kevään ohrasato ja alettiin laskea seitsemän viikkoa jolloin vehnäsato oli kypsä. Ajanjaksoa kutsutaan omeriksi ja sen laskeminen aloitetaan pesachin toisesta päivästä.


Lähteitä:

USKOT-foorumin kalenteri: www.uskot-resa.fi/

Wikipedia

Klezmer-ilta Bulevardin kahvisalongissa, Bulevardi 1, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Huhtikuu 2017