Maaliskuu 2017

Marian ilmestyspäivä

25.3.2017

Enkeli Gabriel ilmestyi Marialle yhdeksän kuukautta ennen joulua ilmoittamaan Jeesuksen syntymästä. Tästä tulee myös juhlan nimi eri kielissä, esimerkiksi  Marian ilmestyspäivä, tai evangelismus eli ilosanoman juhla.

Marianpäivä on myös saamelaisten perinteinen juhlapäivä, jolloin Saamen lippu nostetaan salkoon.

Marian ilmestyspäivää vietetään enkeli Gabrielin Marialle ilmestymisen vuoksi. Kristinuskon mukaan Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus. Jeesus sikisi Pyhästä Hengestä Marian kohdussa samanaikaisesti, kun enkeli välitti tiedon hänen syntymästään.


Marian ilmestyspäivän alkuperäinen ajankohta on 25. maaliskuuta. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa Marian ilmestyspäivää vietetään kuitenkin 22. ja 28.3. välisenä sunnuntaina. Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa se on yhä alkuperäisenä ajankohtanaan.


Marian ilmestyspäivä kuuluu ortodoksisen kirkon 12 suuren juhlan joukkoon. (Jumalansynnyttäjän neitseen Marian ilmestys).


Katolisessa kirkossa päivän nimi on Herran syntymän ilmoittaminen.


Marian ilmestyspäivä on saamelaisille tärkeä perinteinen juhlapäivä, jolloin Saamen liput hulmuavat saloissa. Jo 1500-luvulta lähtien saamelaiset ympäri pohjolan saamelaisaluetta ovat kokoontunet Marianpäiville Enontekiön kirkolle. Silloin kastettiin lapset, käytiin ripillä, vihittiin ja haudattiin. Tärkeää oli  tavata muissa kylissä asuvia sukulaisia ja tuttavia. Kaupankäynti oli myös osa tapahtumaa. Edelleenkin saamelaiset kokoontuvat viettämään Marianpäivää kirkossakäynnin, saamelasiskulttuurin, kaupankäynnin, poroajo- ja suopunginheittokilpailujen, sekä tuttujen tapaamisen merkeissä.


Lähteitä:

Pentti Lempiäinen: Pyhät ajat

www.evl.fi

juhlitaan.net

marianpaivat.fi


Pyhän Henrikin katedraali, Pyhän Henrikin aukio 1, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Maaliskuu 2017