Marraskuu 2016

Joulupaasto (ort.)

15.11.-25.12.2016

Ortodoksiset kristityt valmistautuvat joulun suuriin juhlallisuuksiin paastoamalla. Paasto kestää 40 päivää ja sen aikana on tärkeää rukoilla, käydä kirkossa sekä auttaa köyhiä ja sairaita. Lihasta pidättäytyminen kuuluu paastoon. Silloin tulisi suosia kasvisruokaa. Monet ortodoksit syövät kuitenkin kalaa joulupaaston aikana. Jokainen ortodoksi paastoaa omien kykyjensä mukaan. Lasten, sairaiden, raskaana olevien ja imettävien äitien sekä vanhusten ei tarvitse paastota.

Joulu on suuri ja iloinen juhla; silloin ortodoksit juhlivat sitä, että Jumala päättää ruumiillistua ja ottaa ihmisen olemuksen. Kristus on syntyvä.

Joulupaaston aikana Neitsyt Maria on keskeisessä osassa. Ortodoksit kutsuvat häntä Theotokokseksi joka on kreikkaa, ja tarkoittaa Jumalan synnyttäjää. Maria on ortodoksien mukaan ihmisistä tärkein, koska hän itse myöntyi Jumalan äidiksi.

Joulupaastosta tuli osa kirkollista arkea 400-luvulla. Paasto alkaa marraskuun puolessavälissä. Osa ortodokseista käyttää vanhempaa juliaanista kalenteria ja aloittavat siksi paaston hieman myöhemmin. Tämä koskee esimerkiksi Venäjän ja Etiopian ortodokseja. He viettävät myös joulua myöhemmin.

Ortodoksisilla kristityillä on monia paastoja vuoden aikana. Kaikki paastot liittyvät Jeesuksen neljäänkymmeneen aavikolla vietettyyn päivään, joka myös muistuttaa juutalaisten 40 vuotta kestävää pakoa Egyptistä. Kaikkein ankarin paasto on askeettinen paasto, joka aina edeltää ehtoollista kirkossa. Askeettinen paasto on lyhyt ja se kestää viidestä kahteentoista tuntia.


Uspenskin katedraali, Kanavakatu 1, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Marraskuu 2016