Syyskuu 2016

Id al adha

13.-16.9.2016

Muslimien vuosittaisen Mekkaan tekemän pyhiinvaelluksen, hajj, aikana juhlitaan islamilaisen kalenterin suurinta juhlaa, id al adha, eli uhrijuhlaa. Molemmat perinteet juontavat kertomukseen profeetta Abrahamista. Uhrijuhla kuvastaa muslimeille Jumalan armoa, koska Abrahamin ei tarvinnut uhrata poikaansa Ismailia, vaan lammas. Juhlan aikaan suku ja ystävät kokoontuvat syömään. Somaliperheissä syödään halvaa keksien kera eli xalwo iyo buskut. Turkkilaiset kutsuvat juhlaa nimellä kurban bayrami ja juhliin kuuluu usein laulua. Tataarien keskuudessa juhla tunnetaan nimellä korban bäyräme.

Id al adha on muslimeille tärkeä juhla. Sitä juhlitaan Mekan vaellusmatkan päättyessä sekä profeetta Abrahamin muistoksi, koska hän oli valmis uhraamaan poikansa Ismailin Jumalalle. Id al adha tarkoittaakin suomeksi uhrijuhlaa. Id al adhasta käytetään myös nimitystä ”suuri juhla”.


Tradition mukaan Jumala ilmestyi Abrahamille unessa ja pyysi häntä uhraamaan poikansa Ismaelin kuuliaisuudesta Jumalalle. Abraham oli valmis tottelemaan Jumalan käskyä, mutta silloin Jumala pysäyttikin hänet ja antoi hänelle uhrattavaksi lampaan. Ismael säästyi siten uhraukselta.


Muslimeille kertomuksessa on keskeistä Abrahamin antama esikuva Jumalan tahdon ehdottomasta noudattamisesta sekä Jumalan osoittama armo. Tarina löytyy myös juutalaisten Toorasta sekä kristittyjen Vanhasta testamentista (1. Mooseksen kirja 22), mutta siellä Abrahamin pojan nimi on Isak.


Id al adhan vietto aloitetaan yleensä rukoilemalla yhteisesti joko moskeijalla tai muussa kokoontumispaikassa. Se on myös aika, jolloin kyläillään sukulaisten ja ystävien luona ja annetaan almuja. Id al adha kestää neljä päivää, joiden aikana ei paastota. Mekan pyhiinvaeltajat viettävät uhrijuhlaa osana pyhiinvaellusta.


Suomessa juhlapäivänä annetaan usein lapsille lahjoja. Muslimimaissa käytäntö vaihtelee. Id al adhana toivotetaan id mubarak, eli siunattua tai hyvää juhlapäivää. Id al adhan viettoon kuuluu lampaan uhraaminen. Lammas jaetaan kolmeen osaan, joista ensimmäinen syödään itse, toinen annetaan sukulaisille ja kolmas köyhille.


Lähteitä:

Suomen islamin opettajien liitto

USKOT-foorumin kalenteri: www.uskot-resa.fi/

Heidi Hirvonen & Timo Vasko (toim.): Hyvä tietää islamista

Halal meat shop at Kulmavuorenkatu 4, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Syyskuu 2016