Toukokuu 2017

Vesak

10.5.2017

Buddhan syntymäpäivä on kaikille buddhalaisille vuoden suurin juhla. Temppeliin tuodaan kukkia ja värikkäitä lyhtyjä ja lapsi-Buddhaa esittäviä patsaita laitetaan esille. Lapset sytyttävät kynttilöitä ja ojentavat  kukkia Buddhan kunniaksi. Suku ja ystävät kokoontuvat syömään juhlaherkkuja. Myös musiikki ja runot kuuluvat tähän iloiseen päivään, jolloin muistetaan sekä Buddhan syntymää että hänen valaistumistaan.

 

Vesak on tärkein vuotuinen buddhalainen juhla ja sitä vietetään toukokuussa Buddhan eli Siddharta Gautaman syntymän ja valaistumisen kunniaksi. Perinteisen käsityksen mukaan Buddha syntyi intialaisen kalenterin neljännen kuun täydenkuun aikaan, joka vastaa kiinalaisessa kalenteria suunnilleen toukokuuta, tämäkin vaihdellen vuosittain.

 

Vesak-päivänä temppelit ja kodit koristellaan kukkasin. Monissa maissa on tapana vierailla temppeleissä sekä esittää näytelmiä Buddhan elämästä. Laulu, tanssi  ja rukoileminen on tärkeä osa vesak-juhlaa. 


Myös Buddhan pesuseremonia, jossa veden valuttaminen erityisesti vastasyntynyttä Buddhaa esittävien patsaiden olkapäille muistuttaa mielen harhoista puhdistautumisesta, on yleinen. Lahjoja viedään temppeliin ja annetaan Buddha-patsaille. Tällä osoitetaan kiitollisuutta ja kunnioitusta Buddhan elämälle ja opetuksille.

 

Juhlinta vaihtelee maittain. Thaimaassa valmistetaan erityisiä vesak-lyhtyjä paperista ja puusta. Paikoittain pidetään myös seremonioita, joissa häkkilintuja päästetään vapaaksi. Tämä symboloi huolista irti päästämistä.


Kiinassa perinteiset elementit, kuten tanssivat lohikäärmeet ovat tulleet osaksi vesak-juhlintaa.


Vietnamissa puhutaan vesak-kaudesta, koska juhlinta ja juhlamieli voi kestää kokonaisen kuukauden. Vesak-kauden aikana monet maallikot syövät pelkästään kasviksia. Tämä on harjoitusmetodi, jolla pyritään puhdistamaan mieli epäpuhtauksista.


Joissakin maissa, kuten esimerkiksi Intiassa, vesak on kansallinen pyhäpäivä. 


Lähteitä:

Suomen Buddhalainen Unioni

Helsinki Zen-center, Kalevankatu 4, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Toukokuu 2017