Marraskuu 2017

Ruotsalaisuuden päivä


6.11.2017

Tätä päivää voivat juhlia kaikki, jotka arvostavat avointa, kaksi- ja monikielistä Suomea. Päivää vietetään osoituksena siitä, että Suomessa on kaksi virallista kieltä: suomi ja ruotsi. 
Tove Janssonia, Sakari Topeliusta, Edith Södergrania, J.L. Runebergia ja muita ruotsiksi kirjoittaneita kirjailijoita juhlitaan. Monissa suomenruotsalalaisissa kouluissa järjestetään kilpailuja lukemisessa. Oppilaat lukevat ääneen kuuluisien kirjailijoiden tekstejä tai omia kirjoituksiaan, ja tuomaristo palkitsee taitavimman tulkitsijan. Joskus kilpailuun osallistujat eläytyvät pukeutumalla, tanssimalla tai tuomalla lavalle apulaisia. 

Juhlalla on oma nimikkoherkkunsakin: Kustaa Aadolfin leivos. Leivoksia tarjoillaan joissain helsinkiläisissä konditorioissa. 
Helsingissä on tätä nykyä yli 20 ruotsinkielistä koulua. Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin kaupungin 1500-luvulla. 1890-luvulla puolet kaupungin asukkaista puhui ruotsia. Useat katujen ja paikkojen nimet, esimerkiksi Töölö (Tölö) ja Kluuvi (Gloet), kertovat kaupungin ruotsalaisesta historiasta.

Ruotsalaisuuden päivä on yleinen liputuspäivä. Päivää vietetään monilla paikkakunnilla yhdistysten ja koulujen järjestämissä tapahtumissa. Tilaisuuksissa lauletaan usein ”Modersmålets sång.” 

On monia maita, joissa virallisia kieliä on kaksi: esimerkiksi Norja ja Kanada. Sveitsissä, Belgiassa ja Luxenburgissa virallisia kieliä on sitäkin enemmän. Ruotsin kieli sitoo Suomen pohjoismaiseen yhteistyöhön. 

Lähteitä:
oppiminen.yle.fi
Wikipedia




Svenska Teatern, Pohjoisesplanadi 2, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Marraskuu 2017