Kesäkuu 2019

Id al fitr

4.-5.6.2019

Id al fitr on muslimeille iloinen juhla, jolloin kaikille riittää hyvää ruokaa ja makeita herkkuja. Paastokuukausi ramadan on päättynyt, vanhat kaunat unohdettu ja riidat sovittu. Kolmen juhlapäivän aikana kokoonnutaan perheen kanssa, käydään muistamassa vainajia haudoilla sekä tavataan kaikkia mahdollisia sukulaisia, naapureita ja ystäviä. 

 

Lapset saavat rahaa, uusia vaatteita ja lahjoja. Muslimit toivottavat toisilleen: id mubarak, onnellista juhlaa!  Monet lähettävät kaukana asuville tutuilleen kortteja. Id al fitr tarkoittaa arabiaksi sokerijuhlaa tai ateriajuhlaa. Se on yksi muslimien tärkeimmistä juhlapyhistä.

Muslimit juhlivat paastonaajan eli ramadan-kuukauden päättymistä ja kiittävät Jumalaa avusta, jota ovat paaston aikana saaneet. Arabiankielinen termi id al fitr tarkoittaakin ateriajuhlaa. Monet hartaat muslimit ovat syömättä mitään ennen auringon laskua sekä lukevat koraania, rukoilevat ja auttavat köyhiä ramadanin aikana. 


Id al fitr -juhla alkaa heti, kun ensimmäiset merkit uudesta kuusta näkyvät taivaalla. Tästä syystä juhlan ajankohta saattaa vaihdella hieman alueittain. Juhlinta kestää kolme päivää. Id al fitr on iloinen hyvän ruoan ja makeisten juhla, vaikka se on myös anteeksiannon ja sovituksen aikaa.


Ensimmäisenä id-päivänä syödään hyvin ja viihdytään yhdessä. Jotta kaikki pääsisivät osallistumaan juhlintaan, maksetaan almu, zakat al fitr, joka lahjoitetaan vähempiosaisille.


Muslimit aloittavat usein päivän pukeutumalla parhaimpiinsa sekä menemällä moskeijaan. Lapsilla on usein yllään uudet, hienot lahjaksi saadut vaatteet. Aamulla auringonnousun jälkeen rukoillaan yhdessä id-rukous. Lyhyen rukouksen jälkeen kuunnellaan vielä yhdessä saarna. Moskeijoissa sekä pihoilla ja puistoissa pidetään erilaisia tilaisuuksia. Jotkut vierailevat sen jälkeen haudoilla muistamassa vainajia. Id al fitr huipentuu juhla-ateriaan, joka nautitaan yhdessä ystävien ja sukulaisten kesken. Silloin annetaan myös lahjoja lapsille. Suomessa lahjoja vaihdetaan myös ystävien kesken. Lahjanannolla ei ole kuitenkaan uskonnollista merkitystä ja lahjanannon perinteet vaihtelevat paikoittain. 


Lähteitä:

Milena Parland: Juhlitaan yhdessä.

USKOT-foorumin kalenteri www.uskot-resa.fi/

Halal-Liha, Sörnäinen, Helsinki
Kansalliset
Kristinusko
Juutalaisuus
Islam
Buddhalaisuus
Hindulaisuus ja Krishna-tietoisuus
Kesäkuu 2019