Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-D

LC Hamina

Historia

Klubin perustamispäivä oli 9. heinäkuuta 1954  (Charter Night 27.11.1954). Klubin kotimainen numero on 18, eli klubi lukeutuu maamme vanhimpiin.  Kansainvälinen numero on 4023 020505. Lions Club Hamina ry kuuluu Moninkertaispiiri (MD) 107:n  D-piirin I-alueen 2. lohkoon.

Klubin perustamiseen myötävaikutti voimakkaasti ensimmäinen Suomeen valittu piirikuvernööri Paul Hjelt, Suomen ensimmäisen lionsklubin  LC Helsinki-Helsingfors`in jäsen. Sekä kummiklubina toimineen LC Kotkan (klubi numero 17) ensimmäinen presidentti E.A. Muurman. Kaksitoista tunnettua haminalaisnimeä oli heidän lisäkseen kokouksessa, jossa Lions Club Hamina . Klubin ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Mikael Arhipov ja sihteeriksi Risto Bergqvist.

Kuvassa DG Paul Hjelt luovuttaa perustamiskirjan .

 

Noin 20 vuotta toimittuaan LC Hamina perusti kummiklubin, Lions Club Hamina/Bastioni (1974). Vuonna 1983 tämä ”kummipoika” vuorostaan perusti alueelle kolmannen klubin, joka nimettiin Haminaa ympäröivän maalaiskunnan mukaan LC Vehkalahdeksi.  Vuonna 2003 toimi jälleen LC Hamina/Bastioni kummiklubina, kun Haminaan perustettiin ensimmäinen naisklubi, LC Hamina/Varvara.

LC Hamina-klubin perustajajäsenistä ei ole yhtään enää elossa. Viimeinen elossa ollut jäsen, Hannu Siirilä, kuoli kesällä 2004. Hän siirtyi Haminasta jo kahden toimintakauden jälkeen Helsinkiin, juuri perustettuun Helsinki/Pan klubiin. Klubin ensimmäinen sihteeri, Risto Bergqvist, siirtyi niinikään Helsinkiin jo klubin ensimmäisenä toimintakautena (LC Helsinki/Kruunuhaka); veli Risto kuoli vuonna 2001.

 

Korkeimpaan lions-asemaan on klubin jäsenistöstä kohonnut Hannu Koskivuori, joka toimi kauden 1972-1973 piirikuvernöörinä, ja heti sen jälkeen kauden 1973-1974 Suomen Lions-liitto ry:n puheenjohtajana (CC). Koskivuoren lisäksi on myös kaksi muuta klubin jäsentä ollut D-piirin piirikuvernöörinä.  Ensimmäisenä tässä virassa toimi  Antti G. Ojanen kaudella 1963-1964 ja viimeksi kauden 2002-2003 Arto Lehtovirta.

Piirihallinnossa on lohkon puheenjohtajana toiminut edesmenneistä jäsenistä Martti Topo, Kauko Korjus, Tauno Ilvonen, Osmo Toikka ja Seppo Saario sekä nykyisistä jäsenistä Matti Sahala, Pertti Tuominen, Jarmo Marttila ja Seppo Mutku.  Luonnollisesti kaikki piirikuvernöörin virassa toimineet ovat olleet myös lohkon ja alueen puheenjohtajina.  Apj:na on lisäksi toiminut Jarmo Marttila ja Seppo Saario, viimemainittu myös piirisihteeri-rahastonhoitajana. Piirisihteerinä on toiminut Koskivuoren pk-kautena Mauno Toikka.

 

Klubin kuukausikokouksen ajankohta on säilynyt perustamisesta tähän päivään asti kuukauden toisena torstaina.  Haminan Seurahuone oli kokous- ja juhlapaikkana vakiona alusta aina vuoteen 1992 asti.  Päällystökerho, Upseerikerho ja Ravintola Fredrik`s olivat kokoontumispaikkoina noin kahdeksan vuoden ajan, kunnes vuoden 2000 alussa vaihtui paikaksi nykyinen, eli Haminan Varuskuntakerho (silloinen Upseerikerho), jossa seudun kaikki neljä klubia kokoontuvat.

 

Jäsenmäärän kehitys on ollut tasaisesti nouseva aina vuoteen 1970, jolloin klubin vahvuus ylitti 50:n rajan. Klubin vahvuus oli syyskauden 2015 alkaessa 43 lionia.

 

Merkittävimmät aktiviteetit ovat toiminnan alkuvuosina järjestetty Vapun vastaanottojuhla Haminan Seurahuoneella ja yli kolmenkymmenen vuoden ajan myös Seurahuoneella järjestetty loppiaisaaton juhla.  Viimemainittu pidettiin vielä 90-luvulla muutaman kerran teatteri-iltana, tanssiaisina ja ravintolajuhlana.  Jostain syystä juhla on aivan viimeisinä kausina jäänyt järjestämättä.  Historian sivut luonnehtivat parhaimpana aktiviteettina klubilla olleen Haminan eri markkinoilla tapahtunut broilereiden myynti 60- ja 70-luvuilla.

90-luvulla kolmen klubin yhteisaktiviteettina järjestetty Elomarkkinateltta oli myös tuottavaa toimintaa.  Luonnollisesti klubi on osallistunut valtakunnallisiin aktiviteetteihin, kuten Punainen Sulka.

 

Klubin täyttäessä 50 vuotta vuonna 2004, pidettiin juhlat Haminan Raatihuoneella, 

jossa valtuustosaliin oli kerääntynyt lähes kaikki klubin jäsenet ladyineen  ja 

runsaasti muita vierailijoita. SLL:n puheenjohtaja, CC Timo Heikkilä esitti Liiton 

tervehdyksen.  Juhlan yhteydessä klubi lahjoitti tullille koiran, jonka tulli koulutti  

Vaalimaan raja-asemalle huumekoiraksi.  Klubi oli nimennyt koiran valmiiksi:  

Melvin.  Lahjoitus oli hyvin huomattava, koiran arvon ollessa noin 5000 euroa.

Juhlassa oli hyvin huomattavia huomionosoituksia jäsenistölle, mm. lyötiin klubin 

ensimmäinen Lionsritari, jonka kunnian sai osakseen entinen piirikuvernööri, PDG 

Arto Lehtovirta.

Tuon jälkeen ritarien määrä  on lisääntynyt kahdella;  60 vuotisjuhlassa 

29.11.2014  lion Jarmo Marttila sai tuon huomionosoituksen ja lion Hannu Kaukiainen palkittiin 9.1.2020 65 vuotisjuhlan yhteydessä.

Melvin Jones arvonimi on myönnetty seuraaville klubilaisille:

Kauko Korjus,  Osmo Toikka,  Osmo Pirjola, Paavo Larvio, Hannu Koskivuori,  Mauno 

Toikka, Arto Lehtovirta, Heimo Rikkinen, Juha Klami, Bjarne Mårtensson, Seppo Koverola, Eero Arvo, Matti Sahala ja Mauri Viitanen..

 

Klubin 60-vuotisjuhlassa  ojennettiin toimintatukilahjoituksena Haminan  

partiolaisjärjestölle 1000 euroa järjestön veneen korjaukseen.

 

Hamina on pienenä paikkakuntana kunnostautunut Suomen lionsjärjestön isojen 

tapahtumien, liiton vuosikokousten järjestämisestä kahdesti, vuosina 1996 ja 2009,  

Suoritukset ovat hyvin merkittäviä, kun huomioidaan, että 1996 vain kolme Haminalaisklubia ja 2009 

vain neljä klubia oli hanketta toteuttamassa.

 

Haminassa 18.3.2019

 

PDG Arto Lehtovirta                                                                         (päivitetty 24.9.2020 Bjarne Mårtensson)
Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry D-piiri D-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin