Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-D

Lions Club Hamina /

Bastioni

Liikennevalistusta tarjolla koululaisille

Vanhempi konstaapeli Jarkko Lappeteläinen on tuttu näky Haminan kouluissa.

Teksti ja kuvat

Jorma Haapamäki

 

 

Liikenneturvallisuudesta puhuminen ole koskaan turhaa. Erityisen tarpeellista on avata liikenteen vaaroja pienille koululaisille, sillä vasta viitosluokan oppilaat ovat riittävän kehittyneitä esimerkiksi pyöräilemään liikenteessä.

 

Kahden haminalaisen lionsklubin jäsenten organisoima liikennevalistuskierros tavoittaa syksyn aikana useimmat haminalaiskoululaiset. Asialla ovat LC Hamina/Bastionin Jarmo Huotari ja Risto Serola sekä LC Vehkalahden Jarkko Lappeteläinen, joka on vuosia jakanut turvallisuusvinkkejä poliisimiehenä myös virkansa puolesta.

Liikenteen vaaroista ja haasteista ovat Haminan kouluissa käyneet kertomassa leijonaveljet Jarmo Huotari (vas.), Risto Serola ja Jarkko Lappeteläinen.Viime viikolla kolmikko vietti iltapäivän Vehkalahden koulussa, aikaisemmin on vierailtu mm. Kirkkojärven, Poitsilan ja Aseman kouluissa. Tällä viikolla ohjelmassa on Pappilansalmen koulu ja myös lyseo on lähestynyt liikenneturvallisuuden lähetyssaarnaajia.

 

– Jos olisin diktaattori, kieltäisin polkupyörät neljän alimman luokan oppilailta, sillä heillä ei ole vielä valmiuksia turvallisen pyöräilyyn, sanoi Lappeteläinen, eikä saanut kovinkaan paljon hyväksyviä nyökkäyksiä Vehkalahden alimpien luokkien oppilailta.

Lappeteläinen puhui myös älypuhelimista:

– Minulla itsellä on puhelin puhelimena ja äly päässä, siksi en tarvitse älypuhelinta, esitteli poliisimies vanhaa nokialaistaan.

– Pyöräillessä älypuhelimen näppäily on vaarallista sekä itselle että muille!

Jarmo Huotari sanoi, että koulut ovat ottaneet hyvin leijonien valistuskampanjan:

– Nämä ovat viimeisiä viikkoja, jolloin oman kaupungin poliisi on saatavilla puhumaan liikenneturvallisuudesta.

 

Ensi vuoden puolella kouluttajaa on soiteltava Kotkasta, sanoi Huotari, joka käytti omaa esitystään havainnollistamassa Liikenneturvan videoklippejä.

Kuutosluokan nuoret saivat kuulla suoraa tekstiä Risto Serolalta, katsastusasemayrittäjältä, jolta liikennerikkomuksiin sortuneet joutuvat hakemaan takaisin kilpiään.

– Mopoikäisenä liikennerikkomuksiin joutuneet kohtaavat törmäilynsä tulokset aikanaan, kun ovat hakemassa ajokorttia. Rötökset näkyvät heidän omassa historiassaan, muistutti Serola.

Mopojen virittelyyn Serola kaipaa vastuuta myös vanhemmilta. Aina vastuuta ei löydy:

– Vastikään kävi eräs isä hakemassa pojan ajopelin kilvet meiltä jo kolmannen kerran, ja eiköhän sama mies ole jälleen ruuvaamassa uusia laittomia virityksiä poikansa laitteeseen. Sakkojen määrä taisi olla tonnin pinnassa viimeksi ja käyrä on rötöksen uusiutuessa nouseva, sanoi Serola.

 

 

Valistusta oppilaille,

vastuuta vanhemmille

 

Vehkalahden koulun rehtori Anssi Kukkanen tervehti ilolla vapaaehtoisen liikenneturvakouluttajien ryhmän vierailua koulussa:

– Valistuksella tässä on mentävä eteenpäin, vaikka oppilaiden vastaanottokyky on kovin erilainen, arvioi Kukkanen.

Koulu painottaa syksyn pimeiden tultua heijastimien käyttöä. Älypuhelinten vallaton käyttö Pokemon-jahdissa on Kukkasen mukaan onneksi laskusuunnassa.

– Monet kulkevat silti nenä puhelimen ruudussa kiinni. Polkupyöräily ja Pokemon-jahti ovat ehdottoman vaarallinen yhdistelmä, sanoi Kukkanen.

– Koulun tehtävä on jakaa liikennevalistusta oppilaille, mutta myös aikuisten tulisi tuntea vastuunsa. Kaikki eivät tunne, se näkyy tässä koulun lähistöllä välillä huiminakin ylinopeuksina, tuumi rehtori.

  

Kuvat suurenevat ja pienenevät klikkaamalla niitä.Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry D-piiri D-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin