Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-I

LC Haukipudas

Sydäniskuri voi pelastaa hengen

Auli Haapala

Haukipudas

 

Defibrillaattori, defi eli sydäniskuri on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku. Sydäniskureita on alettu hankkia keskeisille ja yleisille paikoille, jotta ne olisivat tarpeen vaatiessa lähellä ja käytettävissä.

LC Haukipudas ja LC Haukipudas/Kello hankkivat sydäniskurin, jonka klubit lahjoittivat Revontien varrella sijaitsevan Kahvila-ravintola Nyymannin tiloihin. Lahjoitus tehtiin Välitetään yhdessä -tilaisuudessa viime viikolla. Laite on noin 1800 euron arvoinen.

– Haluamme käyttää keräämiämme varoja kaikkien hyväksi ja yleiseksi hyödyksi, tämä lahjoitus on yksi esimerkki kohteistamme, sanoi LC Haukiputaan sihteeri Markku Kohonen. Sydäniskureiden hankkiminen kuuluu myös Lions-liiton valtakunnallisiin teemoihin. 

Haukiputaan lionsklubit hankkivat sydäniskurin paikalliselta toimijalta ja ensiapukouluttajalta Suomen Ensiturvan Hanna Maaria Ikoselta. Koulutus laitteen käytöstä sisältyy hankintaan.

 

Pysähdy ja auta rohkeasti

 

Tärkeää  on pysähtyä selvittämään tilannetta ja auttamaan, jos huomaa jotakin poikkeavaa. Valitettavasti usein sattuu tilanteita, että autettava ohitetaan. Yhtenä syynä voi pelko, ettei osaa auttaa.

– Jokainen, jolla on kännykkä, voi auttaa soittamalla 112:een.  Muita auttajia saa paikalle vaikka huutamalla apua, sanoi Hanna Maaria Ikonen.

Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on tavallisesti ohikulkija. Kun ihmisen sydän pysähtyy, on kiire auttaa. Siksi elvytykseen ja sydäniskuriin kannattaa tutustua. Kuka tahansa saa ja osaa käyttää sydäniskuria, koska laite neuvoo auttajaa, rohkaisi  Hanna Maaria Ikonen.

Aiemmin sydäniskurit olivat pelkästään ambulansseissa ja ensihoidon käytettävissä, nykyisin niitä löytyy yleisiltä paikoilta ja jopa työpaikoilta. 

Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää sydäniskurin antamaa sähkövirtaa. Jos paineluelvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3–5 minuutissa, jopa kolme neljästä alkutilanteessa elottomasta selviää.

Sydäniskurit sijoitetaan näkyville ja esteettömille paikoille ja ne on merkitty tarralla. Laitteen ylläpitäjän (vastuukäyttäjän) tulee säännöllisin väliajoin käydä rekisterissä vahvistamassa laitteensa käyttövalmius ja sijainti. Näin varmistetaan rekisterin ajantasaisuus ja luotettavuus. 

Tiedot alueella olevista defibrillaattoreista löytyy sivulta .  Jos puhelimessa on käytössä paikannus, sovellus ilmoittaa lähimmän laitteen sijainnin. Haukiputaalla on sydäniskuri Nyymannin (Revontie 14) lisäksi Haukiputaan Musa-Vintillä (Kirkkotie 1), Haukiputaan kirkossa, Symppis-kodissa, HauPa-hallilla ja karavaanareiden Rantasarka-alueella Virpiniemessä (Mustankarintie 46). Iin suunnalla sydäniskuri löytyy Kärkkäiseltä.

 

Miten toimin

 

Jos näen jonkun lyyhistyvän maahan tai löydän jonkun maasta makaamasta?

 

1. Saatko autettavan hereille? Puhuttele ja ravistele.

2. Autettava ei herää, soita 112 ja noudata hätäkeskuksen ohjeita. Laita puhelin kaiutintoiminnolle ja jatka auttamista. Selvitä hengittääkö autettava normaalisti. Jos ei, aloita paineluelvytys. Jos paikalla on useampi auttaja, yksi hakee sydäniskurin.

3. Painele keskeltä rintalastaa 30 kertaa kovaa ja nopeasti. Seuraavaksi puhalla kaksi kertaa, jos osaat. 

4. Käynnistä sydäniskuri ja noudata sen antamia ohjeita.

5. Paljasta rintakehä ja kiinnitä liimaelektrodit kuvaohjeiden mukaan. Tämän jälkeen laite ilmoittaa, onko isku tarpeen. Laite kehottaa ”irti potilaasta”, jonka jälkeen painetaan vilkkuvaa iskupainiketta (joissakin laitteissa painallusta ei tarvita, vaan isku tapahtuu automaattisesti).

6. Jatka elvytystä välittömästi iskun jälkeen. Pidä elektrodit kytkettynä ja jatka elvytystä, kunnes laite antaa lisäohjeita. Jatka elvytystä niin kauan, kunnes autettava herää tai ensihoito antaa luvan lopettaa.

 

Juttu on julkaistu Rantapohjassa 20.3.2019


Kuvat:

 

Välitetään toisista! Haukiputaalaiset lionsklubit lahjoittivat sydäniskurin Kahvila-ravintola Nyymannin tiloihin. Kuvassa vasemmalta leijonat Kari Holma, Marko Saukko, Markku Kohonen sekä Juha Nyman ja Suomen Ensiturvan Hanna Maaria Ikonen. Marika Vimpari (oik.) Walkeasta Sydämestä veti tilaisuudessa jumpan.

Sydäniskuri löytyy Nyymannista näkyvältä paikalta.


Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry I-piiri I-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin