Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pasila

Mannerheimin Puolan vuodet

Lion Jukka Soisalon-Soininen on toimittanut ja kirjoittanut puolalaisten ja suomalaisten asiantuntijoiden kanssa 360-sivuisen kirjan ”Mannerheim - Puolan vuodet”. Jukka on asunut Puolassa n. 30 vuotta. Hänen puolalainen puolisonsa Anna Kulicka-Soisalon-Soininen on kirjan toinen toimittaja. Anna on syvällisesti paneutunut aiheeseen toteutettuaan Puolassa v. 2017 ”Suomi 100 – Mannerheimin jalanjäljillä Puolassa”-näyttelyn.

Kirjan alussa Juha Ottman, Suomen suurlähettiläs Varsovassa, toteaa kirjan julkaisun ajoittuneen Suomen ja Puolan diplomaattisuhteiden solmimisen 100-vuotisjuhlavuoteen.

 

”Oikea mies oikealla paikalla oikeaan aikaan”

 

Puolassa Mannerheimin menestys oli taattu huolimatta venäläisestä univormusta. Hänhän oli paroni  Venäjän valtapiiriin kuuluvasta maasta. Puolalainen aristokratia otti Mannerheimin ”omakseen” ja heidän vaikutuksensa Mannerheimin ajatusmaailman kehittymiseen oli merkittävä. Kuten Jukka Mallinen kirjoittaa, Puolassa Mannerheim saattoi olla oma itsensä – ja tulla omaksi itsekseen.

 

Ruotsalainen toimittaja Herman Lindqvist kirjoittaa Mannerheimin uran uskomattomuudesta ja ennalta arvaamattomuudesta. Täytettyään 50 v. Mannerheimin ura näytti olevan ohi. Hän oli palvellut Venäjän tsaarin armeijassa 30 vuotta yleten kenraaliluutnantiksi. Hänen palattuaan Suomeen täysin varattomana Venäjältä alkoi uusi ura. Hänet kutsuttiin Suomen armeijan ylipäälliköksi ja valtionhoitajaksi, hänet ylennettiin Suomen marsalkaksi ja lopulta hänet valittiin eduskunnan päätöksellä Suomen presidentiksi.

 

Mannerheimin elämän parhaat vuodet

 

Jukka Soisalon-Soininen kirjoittaa kuinka Mannerheim valmistuttuaan Pietarin Nikolajevin

ratsuväenkoulusta määrättiin v. 1889 Nikolai Nikolajevitshin rakuunarykmenttiin Kalisziin Puolaan. Hänen unelmansa tosin oli ollut palvelus Chevalier-kaartissa, mutta avointa vakanssia ei ollut tarjolla. Mutta hyvin pian hän totesi, että mitä enemmän hän tutustui puolalaisiin, sitä paremmin hän ymmärsi heitä ja viihtyi heidän parissaan. Komennus Kalisziin kesti kaksi vuotta, jonka jälkeen odotti palvelu Pietarin Chevalier-kaartissa.

Pietarista Mannerheim lähti Japanin sotaan ja sittemmin Kiinan tutkimusmatkalle. Niitä seurasi hänen unelmiensa täyttymys, palvelus Puolassa ja Varsovassa. Hän sai metsästää, ratsastaa, pelata hevospooloa ja seurustella kultivoituneissa herrasmiespiireissä Puolan palatseissa.

 

Puolan legioona Suomessa

 

Puolan Legioona Suomessa on varsin tuntematon episodi. Alkukesästä 1917 puolalaiset Venäjän armeijan sotilaat perustivat omia yksiköitä ”Suomen Puolalaisten Sotilasliittojen Keskuskomitean” alaisuuteen. Legioonan kotipaikka oli Viipuri ja yksikköjä oli 18 paikkakunnalla. Viipurissa legioona osallistui taisteluihin valkoisten puolella. Puolalaiset naiset toimivat myös legioonan tehtävissä, kuten Mannerheimin ystävän, kreivi Adam Zamoyskin puoliso Maria!

 

Kovin tunnettua ei ole myöskään puolalaisten sotilaiden suuri halukkuus osallistua vapaaehtoisina talvisotaan Puolan syyskuun 1939 miehityksen jälkeen, josta J. Soisalon-Soininen kirjoittaa.

 

Puolalaissuhteet

 

Puolalla oli aina paikka Mannerheimin sydämessä elämän loppuun saakka. Sotien välisenä aikana hän piti yhteyksiä ystäviinsä ja tapasi Suomessa vierailleita puolalaisdelegaatioita.

 

Jatkosodan aikana hän onnistui pelastamaan Saksan keskitysleireille joutuneita ystäviään, kuten Adam Zamoyskin pojan, Aleksander Zamoyskin, joka oli joutunut Dachaun leirille. Aleksanderin v. 1950 syntynyt tytär Inka kirjoittaa: ”Tunnen suurta sympatiaa Suomen kansaa ja itse Marsalkka Mannerheimia kohtaan. Eihän minua olisi tässä maailmassa ellei Mannerheim olisi puuttunut asioiden kulkuun.”

 

Erityistä huolta Mannerheim osoitti myös neuvostoarmeijaan pakko-otettuja puolalaisia kohtaan heidän jouduttua sotavangeiksi jatkosodan aikana. N. 60000 sotavangin joukossa oli nelisensataa puolalaista, jotka olivat vakuuttuneita teloituksesta, jos heidät palautettaisiin Neuvostoliittoon.

 

Tieto Finlandia

 

Kirjan monet yksityiskohdat antavat runsaasti tietoa Mannerheimista ja hänen Puolastaan. Teoksessa on poikkeuksellisen paljon Suomessa ennen näkemättömiä valokuvia ja dokumentteja puolalaisista arkistoista. Jukan Puolan ja Mannerheimin tuntemus yhdistettynä hänen puolisonsa toimittaja-dokumentaristin  taustaan on johtanut tasokkaaseen tulokseen. Kirjasta on suunnitteilla puolan- ja ruotsinkielinen  laitos.

 

En yhtään ihmettelisi, vaikka kirja olisi Tieto Finlandia -ehdokkaana 2021.  Kirjan kustantaja on Readme.fi.

 

Antti Tuomikoski

 

Lion Jukka Soisalon-Soininen on LC Helsinki / Floorankentän perustajajäsen v. 1988 lähtien ja on edelleen jäsen. Hän on tämän artikkelin kirjoittajan kummi. Hän on järjestänyt teemamatkoja klubilaisille Puolaan ja Ukrainaan. 

 

Ks. myös Lion-lehti 2/2021 sivu 46.

 

Tämä teos on kirjakauppojen lisäksi saatavilla Jukalta omistuskirjoituksin (). Jukka ja Anna tulevat mielellään esittelemään klubeille Mannerheimin Puolan vuosia.


Mannerheim vapauduttuaan valtionhoitajan tehtävistään matkusti  17.9.1919 Eurooppaan, Lontooseen, Pariisiin ja edelleen  Varsovaan. Varsovassa hän tapasi ystäviään ja keskusteli Puolan marsalkka Józef Pilsudskin kanssa Venäjän, Puolan ja Suomen kohtalonkysymyksistä. Lähde: Sotamuseo
Mannerheim vapauduttuaan valtionhoitajan tehtävist...
Kreivi Eugen Tyszkiewiczin kirje 8.7.1940 välirauhan aikana Mannerheimille. Kirjeessään Tyszkiewicz kiittää Mannerheimia hänen ja hänen perheensä pelastamisesta. Lähde: Kansallisarkisto, Mannerheimin yksityisarkisto.
Kreivi Eugen Tyszkiewiczin kirje 8.7.1940 välirauh...


Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin