Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Käpylä

Kausi 2022 - 2023

1.7.2023 on alkanut Klubin seuraava toimintavuosi. Toimintavuoden 2022 - 2023 nettisivut siirretään menneiden toimintavuosien sivulle ja klubin pääsivulle vaihdetaan uudet tiedot.

Aggregaatteja Ukrainaan
Iloiset vastaanottajat ja aggrekaatti Chortkiv alueen (Raijon), eräässä kylässä. Kuva ei turvallisuussyistä suurene.

Alkuperäisen kiitoskirjeen kuva


Kirjeen käännöksessä on johtaja Oksanan sukunimi kirjoitettu englannin käännöstapaan Zulyak. Suomalaisempi tapa olisi ZHULJAKKlubi sai 22.5. alkaneen viikon lopulla  kiitoskirjeen Ukrainaan toimitetusta klubin nimikkoaggregaatista. Kirje on ukrainaa ja sitä ei ole vielä saatu käännetyksi, koska tekstiä ei ole voitu viedä esim googlen kääntäjään ja paikallisten ukranalaisten kielitaito on riittämätön käännökseen. Kirjeen otsikko on kuitenkin kiitos tai kiitokset ja sisällössä puhutaan generaattorista.
Yllä kirjeen kuva  ja  vastaanottajien kuva.aggregaatin kera.

Aggregaatti oli yksi kansainvälisten leijonien 2266:stä Ukrainalle lahjoitetusta aggregaatista Venäjän ryhdyttyä syksyllä 2022  tuhoamaan Ukrainan sähköinfrastruktuuria. Hankintaan ja laitteiden toimittamiseen tarvittavine  varusteineen osallistui leijonia kolmestatoista maasta. Toimitetuista aggregaateista oli neljä 500kW tehoista, eli kykenevät pitämään varavoivan yllä kokonaiselle sairaalalle. Kokonaisuudessaan rahaa käytettiin 1.495.465,58€.

Alla Aggregaatin nykyinen likimainen sijainti..Googlen kartalta löytyy uutisista tuttu LVIV (venäjäksi ja puolaksi Lvov) ja isompia muita paikkoja kuten Ivano-Frankovsk sekä Tarnopol. Chorkiv on pienehkön hallinnollisen alueen keskus sijaiten lähellä alueensa pohjoisrajaa.

Sijaintialue oli ennen ensimmäistä maailmansotaa Itävalta-Unkaria Puolan vuoden 1772 ensimmäisen jaon jäljiltä, ja sitten maailmansotien välillä Puolaa, joten nimillä on kartoilla monta kirjoitusasua. Nimi Lemberg on Itävalta-Unkarin ajoilta.. Czortkow lienee puolankielinen nimi Chorkiville. Aggregaatin sijoituspaikaksi mainittua kylää ei ole  löytynyt. Mutta se on hallintorajojen perusteella määriteltynä luokkaa 20 - 30 km sisällä Chorkivin eteläpuolella. 

Googlen kartta Lvistä kaakkoon.
 
su 21.5. klo 11.00 Kunniakäynti virolaisten vapaaehtoisten muistomerkillä Malmin hauatusmaalla

Lady Maijaliisa ja veli Antti tulossa muistomerkille
Muistosanat ja kukkien laskuKunniakäynti ja kukkien laskun hoitivat veli Antti ja lady Maijaliisa Kalliomäki
ti 9.5. Klubin kevätretki. 
Kevätretki suuntautui Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseoon Katajannokalla, jossa meille pidettiin asiantunteva ja kiinnostava esittely museon historiasta ja esineistöstä. Läsnä oli 21 ladya ja veljeä. Klubille erityinen merkitys oli edesmenneitten veljien Sarin ja Heikki P:n ladyjen mukanaolo. 
Esittelyä varten joukkomme jaettiin kahtia.


Yllä ja vieressä kuvia klubilaisista Sohlbergin kotimuseossa ennen esittelykierrokselle lähtöä. Ylhäällä vasemmalla olevassa kuvassa oikealla on toinen esittelykierroksen vetäjä. Kaikki muut ovat klubin joukkoja.  

Seinillä olevista taideteoksista käytiin usein mielenkiintoista keskustelua lady Tuulan (ylhäällä keskellä) ja henkilökunnan kanssa.

Sohlbergin museosta siirryttiin Linnan kellariin, eli entisen Katajannokan vankilan selliosastolle perustettuun ravintolaan, jossa klubille oli varattu kabinetti. Klubi päätti toimintavuoden 2022 - 2022 avustusten jakamisesta hallituksen esityksen mukaisesti.  

 

    Käpa 09                                           500€ 

    Käpa City                                         600€

    Käpytytöt                                          500€

    Kuksat                                              450€

    Käskynhaltijat                                   500€  

    Käpylän Voimistelijat                        400€

    Oulunkylän ala-asteen erityisluokka 220 € 

 

 Klubin presidentti teki yhteenvedon klubin toiminnasta vuoden aikana ja antoi henkilökohtaisen erityiskiitoksen lady Maijaliisalle vaikuttavasta ja ajankohtaisia ajatuksia herättävästä klubiiesitelmästä.

Veli Risto piti puheen veli presitentille "putki on ohi" hengessä.

 

Klubi on saanut kunniakirjan Ukrainan avusta, Leijonat toimittivat Ukrainaan yhteensä 2 266 aggregaattia, Suomen osuus oli 367 konetta joista yksi Käpylän klubin rahoilla..  Leijonaluolan, eli entisen ammusvaraston kyltti ja sisäänkäynti.
 ma 8.5.Luolatalkoot: Leijonaluola Taivaskalliolla tyhjättiin sinne kertyneestä romusta. Paikalla oli veli presidentin johdolla veljet Risto, Arto, Jaakko, Kalervo, Antti, Hannu, Ismo) . Sortti asemalle vietävää tavaraa kertyi täysi peräkärryllinen. Samalla korjattiin luolan valaistusta, jossa kiinalaiset valonheittimet IP-luokastaan huolimatta eivät olleet pitäneet luolan katosta tippunutta vettä. Kuivatut kaksi valaisinta heräsivät henkiin. Niiden vesitiiveys johdon sisääntulossa varmistettiin silikonilla. Valaistaus saatiin kuntoon ja veli presidentti esitteli kokonaan uuden valaistustavan. Tutkitaan kesän aikana. 

Kalliokiipeilijöiden koulutuspiste luolan länsipuolella.Molemmat klubin kaasugrillit olivat "invalidisoituneet" ja niiden kimppuun kävivät veljet Hannu ja Antti muutaman veljien avustaessa tarvittaessa. Isoon grilliin oli veli presidentti hankkinut uudet rosterista tehdyt poltinputket. Vanhat poltinputket olivat käyttöikä huomioiden yllättäen läpiruostuneita. Purettaessa huomasimme, että läpiruostuneet poltinputket oli tehty mustasta pellistä ja hitsattu  hitsattu rosteripäätyyn kiinni. Loistava paikka aloittaa ruostumien. Koekäytettäessä grilli toimi nyt odotetulla tavalla kuin uutena.

Pikkugrilli purettiin ja ylimääräisen liekin todettiin tulevan kaasun ja ilman sekoituskammion liitoksesta. Tämä aiheutti epäilyn tukoksesta kaasun virtauksessa poltinputkiin. Veli Hannun putkenpuhdistuksessa moskaa tuli putkista erittäin paljon. Putken puhdistuksen jälkeen laite kasattiin ja sitä käytettiin onnistuneesti talkooporukan makkaroiden paistamiseen ilman mitään ongelmia. Veli presidentti oli hoitanut paikalle pikku purtavaa ja juotavaa.
Heti talkoiden alkuun oli luolan suulle ripustettu Leijonaluola kyltti, joka aiheutti useita kyselyitä sekä luolaan pääsemisestä, että itse leijonatoiminnasta.


Talkoiden lopuksi veli presidentti ja Antti hoitivat roskakuorman Sortti asemalle.

Talkoiden aikana kalliokiipeilijät kokeilivat useita lähirinteitä ja saimme heiltä nettiosoitteen
 rinnekartoille ympäri maailman, joka on seuraavalla rivillä..

27crags.com

su 23.4. Metsälän klubin kevättapahtumassa olivat avustamassa veljet presidentti ja Jaakko renkaan heitossa ja hevosajelussa. Metsälän diili hevosajelussa oli 4 € ajajalle ja 1€ klubille.

la 22.4. Piirin Vuosikokouksessa olivat veljet presidentti ja Jaakko.

Lohkon pj Mirja Salo ja taustalla klubin presidentti
ma 1.4. klubikokous. Pääsiäisen vuoksi poikkeuksellisesti tiistaina.
Kokouksen vieraana lohkon puheenjohtaja Mirja Salo. Hän kuuli kokouksen avauksessa ensi kertaa leijonamarssin, jonka kajautimme kohtuullisen hyvin. Marssi on ollut klubin kokouksen avauslaulu jo 1970-luvulta alkaen. Klubi on nyt 66 vuoden ik'äinen. Kubissa on juuri nyt veli Sakarin äkillisen poismenon jälkeen 18 jäsentä

Kokouksen asialistalla oli ensi toimintavuoden hallitus, jonka kokoonpano olisi seuraava:
past presidet           veli   Jan
presidentti               veli   Risto
1. varapresidentti     avoin
2. varapresidentti     (nimi ei tarttunut haaviin)
sihteeri                      veli   Ismo
rahastonhoitaja         veli   Janne
klubimestari              veli    Arto
tailtwister                   veli    Jaakko
Toiminnanatarkastajanina varamiehineen toimivat entiset.

Kokouksen aluksi veli Risto esitti edesmenneen veli Sakarin muistotilaisuudessa pitämänsä puheen. Puhe todettiin sekä veli Sakaria kuvaavaksi, iskeväksi että puheena onnistuneeksi.

Taivarin jälkilöylyissä käsiteltiin mm. laskutustilannetta. Vielä on aika monta ilmoittajan laskua maksamatta, mutta klubin talous on reilassa.

Avustustoimikunnan pitää kokoontua lähiaikoina, jotta saadaan päätös avustuksista toukokuun kokoukseen..

Leijonaluolassa pitää pitää toukokuussa siivoustalkoot, jossa poistetaan ylimääräinen, käyttökelvoton tavara. Peräkärryn tuo veli Antti. Talkooaika tulee olla sopiva työssäkäyville. Päivä ja kellonaika on ilmoitettava pikaisesti.

Leijonaluolan sisäänkäytävän valaistuksen viaksi on osoittautunut kiinalaisten LED-valonheittimien viallinen kosteussuoja. Tuon aiheuttamaa vikaa täytyy kartoiittaa ennen korjaustoimenpiteitä. Veli Risto lupautui auttamaan veli Anttia

Kevään leijonaliikkeen kokousten osallistujiksi ovat ilmoittautumassa veli presidentti ja (nimi tulle pöytäkirjasta)

Kevätretki (avec) Katajannokalle Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseoon kertoi veli Risto. Retki toteutuu tiistaina 9 5.2023. Tarkemmat tiedot tulevat sähköpostissa.

Metsälän klubi kaipaa apujoukkoja kevättapahtumaan 23.4. klo 11 - 14. Ilmottautumiset veli presidentille.

Lohkon puheenjohtajan Mirja Salon puheenvuorossa käytiin läpi klubin jäsenkysymystä ja yhteistyötä muiden klubien kanssa, sekä liikkeen ja lohkon lähitulevaisuuden tapahtumia. Yhteistyö Metsälän klubin kanssa todettiin yhteisesti hyvin toimivaksi. Jäsenkysymys on keskeinen monella klubilla ja kuvastaa yleensä vapaaehtoistyön asemaa nyky-yhteiskunnassa. Toiminnalliselta kannalta merkittävä uutinen oli, että klubin sivujen operaattori Verkkoviestin ei lopetakaan toimintaansa. Tämä merkitsee, että ainakaan toistaiseksi emme siirry uuteen kotisivujärjestelmään, joka oli tämän kokouksen aiheena.
 
Kokouksen jälkeen oli klubiesitelmänä Maijaliisa Kalliomäen esitys Pietarin ja pietarilaisen huvila-asutuksen vaikutus Merikarjalan itäosassa. Otsikon mukainen asia on yhtenä vertaisarvioituna artikkelina Joensuun yliopiston Pekka Suutarin johdolla tehdyssä akateemisessa julkaisussa "Merikarjala, Suomenlahden rannikon kulttuurinen kohtauspaikka", joka on tuotettu Viipurin suomalaisen kirjallisuusseuran toimitteena 24. Esitelmän yksi sivujuonne oli huoli Suomen valtiojohdon vaatimaton historian tuntemus, joihin nykypäivän toiminnasta löytyi monta suoraa vertailukohtaa sortokauden tapahtumiin ja toimiin. 

Luovutetun Karjalan rannikko ja saaristo sai vasta 2015 virallisesti oman nimen: Merikarjala

Muutama kuva esitelmän sivuista. Kuvat suurenevat napsauttamalla. napsaus takaisin paluttaa kuvan alkuperäiseen kokoon. Esitelmä on osa alla vertaisarvioitujen artikkelien  kuvan värillisestä osasta.


17.3. veli Sakarin siunaus ja muistotilisuus

Klubia edustivat, ja siunaustilaisuudessa laskivat kukat, veljet Jorma, Kalervo, Risto ja Seppo. Läsnä oli myös  lady Satu. Muistotilaisuudessa veli Risto piti klubin puheenvuoron. Saattajia oli likimain 150.henkeä. Tilaisuus oli läsnäolijoiden mukaan mieltä kohottava ja monet muistopuheet, alkaen lady Tuulan puhe  nostivat veli Sakarin monet toimet einomaisesti esille. 

13.3. Klubikokous
Veli Sakarin muistokynttiläKlubin kokous. Veli Sakarin muistokynttilä oikealla näkyy presidentin ja sihteerin välissä.Klubikokouksen avauksen jälkeen veli sihteeri sytytti kynttilän  veli Sakarin vakiopaikalle, jonka jälkeen. klubi kunnioitti seisten hiljaisella hetkellä  hänen muistoaan. 
Todettiin, että huomattava joukko veljiä oli ilmoittautunut siunaus- ja muistotilaisuuteen. Veli Risto esitti kaikkien läsnäolevien leijonien osallistumista kukkien laskuun.

Vuosikokouksen sääntömääräisenä asiana oli seuraavan toimintakauden hallituksen alustava esittely. uuden toimintavuoden I-varapresidentin veli Jannen ollessa estyneenä esittelyn hoiti veli Risto, joka on lupautunut seuraavaksi presidentiksi, jolloin veli Janne jatkaa rahastonhoitajana.. Merkittiin tiedoksi vielä hieman vajaa esitys. 

Seuraavaksi käytiin Taivaritapahtuman kimppuun. Yleisömenestys  ja saatu julkisuus olivat hyvät ja taloudellinen tulos tyydyttävä. Annettiin kiitokset veli vastuuiveli Hannulle ja hänen apujoukoilleen, sekä veli presidentille, jonka traktori pelasti lumitilanteen ja myös soppatykin mäen nousin sekä muutaman muun ongelmatilanteen. Samoin veli presidentin ideoima NERF-ammunta osoittautui lasten suosikiksi, mutta hieman hankalaksi hallita, mikä osallistujien ikäjakauma huomioon ottaen ei ollut ihme. 

Mainion avun saimme KäPan vanhempien joukolta. Tuota yhteistyötä täytyy selventää jatkossa.

Teltat puhuttivat edelleen. Veli Antti lupasi selkeyttää kasasaamista värisuihkepulloilla.
Luolassa täytyy pitää romunpoistotalkoot keväällä-

Avustustoimikunta toivoo lehtien jakelusta tietoja jakeluryhmittäin, jakelujoukko, jakelualue, jakelumäärä, palautusmäärä, erityishuomiot, avustusanomus. Veli Janne tulee avustustoimikuntaan.
Jaettavia lehtiä tilattiin 10000 kpl ja niitä jaettiin noin 8500 kpl. Tulevana vuonna tilausmääräkin voi olla tuo 8500 kpl.. Oletettavasti käytettävissä tulee olemaan kohtuullinen avustusten kokonaissumma.

Varoja tulee olla ison grillin saneerauskeen ja pienen grillin korjaukseen. 
Veli Antti vie pienen grillin mökille ja tutkii tarkemmin äkillisesti alkaneen vuodon (ilmeisesti metalliputkessa9, joka lopetti grillaamismahdollisuuden, 

Kevätretken suunnittelun todettiin olevan alkutekijöissään.

Nettisivujen ylläpito. Keskusteltiin nettisivujen tarpeellisuudesta, koska sivujen serveipalvelujen tuottaja  Verkkoviestin on ilmoittanut lopettavansa sivujen serveripalvelut vuoden lopussa. Tilalle Suomen Leijonaliike on tarjonnut uutta palvelua, jonka tutustuminen pitäisi voida aloittaa jo ensi kesänä. Yksinkertaisimmillaan tarjotut sivut ovat ilmaisia, mutta nyt ylläpidetty kokonaisuus maksaisi selvästi enemmän kuin mitä klubi makssa Verkkoviestin firmalle.


19.2. Taivaskallion laskiainen 94 kerta
Kahden koronavuoden jälkeen päästiin jälleen tekemään käpyläläisille ja kaikille helsinkiläisille ja paikalle osuneille Taivaskallion laskiaistapahtuma.
 
Veli Janne ottaa vastaan vastaan MobilePay maksua asiakkaan luettua kännykällä edessä näkyvän MobilePay QR-koodin.Sää pääsi jälleen yllättämään,. Vielä perjantaina 17.2. oli maa mäen lähialueilla jopa vihreätä, mutta perjantain ja lauantain välisenä yönä tuli 15 cm annos hieman suojaista lunta ja seuraavana yönä toinen mokoma, joten laskiainen voitiin viettää todella lumisessa maisemassa. Tapahtumaa päästiin viettämään hienoisessa lumisateessa ja aivan pikku pakkasessa. Muuten ihanteellinen sää, mutta aurinko ei näyttäytynyt. 
Sään yllätykseen oli veli presidentti varustautunut lumen työntöön kykenevällä traktorilla, sillä kaupungin perjantaina tekemä hyvä pohjatyö oli nyt 30 cm hangen alla. Traktorin ja myyntipisteiden veljien voimin saatiin niin tapahtumapisteet kuin Onnenpuiston kenttä nopeasti toimintakuntoon. Käytettävissä olevin ihmisvoimin se ei olisi ollut mahdollista noin hyvään kuntoon.

Klubia olivat tullet auttamaa joukko veljiä LC Metsälästä sekä joukko veljien omaisia ja ystäviä, sekä ainakin KäPan joukkoja. Nuo apuvoimat olivat välttämättömiä tapahtuman onnistumiselle.

NERF-ammunta. Jono jatkui oikealleLippua ei kyetty nostamaan Taivaskalliolle koska lipun lukko oli vaurioitettu.

Yleisö arvosti tapahtumaa ja väkeä riensi paikalle siten, että juhlakentällä oli parhaimmillaan yli 200 samanaikaista henkilöä ja Onnenpuistossa satakunta, sekä tapahtumapaikkojen välillä ainakin toiset satakunta. Lisäksi mäen päälle kiipeilevät löysivät paitsi mainiota laskettelumäkiä, myös partiolaisten laskiaispisteen.. Olipa paikalla ainakin yksi ministerikin.

Yle uutisoi tiettävästi ensimmäisen kerran Taivaskallion laskiainen tapahtumasta
sekä lisäksi kuvallisessa uutiskoosteessa ja Yle Suomi kanavalla. Yle arvioi tapahtuman kävijöiden kokonaismääräksi lähes 2000 henkeä.

Seuraava ratsastajaTapahtumassa oli kaksi uutuutta. Nyt voi ensimmäisen kerran maksaa myös MobilePay kännykkäsovelluksella. Jokaisessa maksupisteessä oli QR-koodi, jolla pääsi suoraan maksamaan. Järjestelmän tuonut veli Janne kävi opastamassa toimintaan kaikki kassojen pitäjät. MobilePayn nettisivulta ei maksaminen selvinnyt Taivaskallion tilanteeseen, jossa ei ollut maksupäätteitä tai kassakoneita ja summat vaihtelivat.

Toinen uutuus oli NERF-ammuta, eli leikkipyssyillä ammuttiin lakanaverhossa olevia numeroitua kohtia.
Tuo osoittautui ainakin yleisömäärän mukaan arvioituna suurmenestykseksi aiempaan leijonasafariin verrattuna.

Muita kohteita juhlakentällä olivat rokat, kahvi ja pulla tai laskiaispulla, mehu, sekä makkara ja lasten onginta sekä arpajaiset. Luolassa myytiin ja esitettiin jälleen torjuntavoitto DVD:tä. Luolaankin oli noin 20 m jono, koska nyt oli samalla tilaisuus tutustua Taivaskallion Leijonaluolaan. 
Onnenpuistossa oli paloautoajelu, sekä hevosten kanssa kärryajelua ja ratsastusta joko ponilla tai täyskokoisella hevosella. Odottajille myytiin samoja virkistysaineita kuin ylhäälläkin. Makkaragrilli sanoi kesken kiiruun työsopimussuhteen irti ja puolet halukkaista jäi ilman makkaraa, kun sen paistaminen ei onnistunut grillin lämmittäessä arinan sijasta aivan väärää kohtaa.

taivaskallionelisvua3(1).pdfMäellä oli nähtävänä myös luonnos oleellisimmista informaatioista tulevassa Taivaskallion infotaulussa ja tuon työn taustaksi tehtyä kirjaa Taivaskallio, Käpylän huippu myytiin kahvioissa. 

16.2. Veli Risto hoiti kovaäänisjärjestelmän pikahuoltoon aamulla sekä toimitti päivemmällä klubin surunvalittelukukat lady Tuulalle. 
Laite saatiin takaisin toimivana saman päivänä.

15.2. Tuli yllättävä suruviesti. Veli Sakari oli menehtynyt viime yönä. juuri kun oli saanut hyväksytettyä taivaskalliotapahtuman pelastussuunnitelman, Koko klubi pahoittelee yhteistyökykyisen ja herrasmiehen menetystä.
Veljet Risto ja Antti totesivat kovaäänisjärjestelmän kaipaavan pikahuoltoa.


13.2. Taivaskalliotapahtuman kadunvarsimainokset
 jaettiin veli Arton ja Jannen toimesta. 

13.2. Klubikokous. Kokous kävi läpi veli Hannun johdolla Taivaskalliotapahtuman osatehtävät ja sovittiin tarvittavista täsmennyksistä ja lisäohjauksesta.
 
Hyväksyttiin tapahtuman pelastussuunnitelma, jonka veli Sakari oli saanut ajoissa hyväksytyksi. Siihen tuli viranomaispuolen toivoma tarkennus luolan käytön osalta, jonka veli Antin esitteli painottaen sen tärkeyttä.

10000 lehteä ja veli Antti perillä AskolantielläLehden voi nyt lukea myös netistä. K.s. tämän sivun ylin otsikko vasemmalla.Veli Seppo kertoi  KäPa:n lisäavusta tapahtumassa.

Veli Antti ilmoitti lähettäneensä sähköpostin Helsingin kaupungin yhteysviranomaisille Taivaskallion infotaulun kiirehtimiseksi. Edellisessä yhteydenotossa saatu oletus aloitusajasta on jo kulumassa.


7.2. 10000 kpl Taivaskalliolehteä painettu ja haettu painosta jaettavaksi Käpylään ja lähialueille. Veli Arto vei saman tien toisrta nivaskaa lehtiä jaettavaksi kauppoihin ym.

5.2. - 6.2. Taivaskalliolehden kokoaminen.  Velejt Ismo ja Risto koostivat lehden ja veli Ismo toimitti lopullisen 
taiton painotalolle 5.2. ja varmisti 6.2., että taitettu lehti oli toiminut ja lehden painaiminen alkanut. 

ma 30.1. kaluston tarkastus Leijonaluolassa. Veli Sepon johdolla koekäytettiin onnistuneesti grillit. Ison grillin sytytys vaati jälleen pientä voimistelua. Iso grilli pitää ilmeisesti huoltaa tapahtuman jälkeen alkavan rapistumisen tähden. Grillin kestoikä on ollut huolestuttavan lyhyt. Veli Antti vaihtoi luolan käytävän rikkoutuneen valaisimen, muiden poistuutua, koska sähköt piti varmuuden vuoksi katkaista käytävästä. Käytävän LED-valaisimille oli luvattu ostettaessa noin 25000 käyttötuntia, Tälle valaisimelle tunteja oli tullut alle 1000. Kaasupullot punnittiin ja tarkistettiin sekä nimilaputettiin käyttötarkoituksen mukaan, iso-grilli, pikkugrilli, varapullo ja kokeilukäyttöpullo. Kaasua oli odotusten mukaisesti riittävästi tulevaa tapahtumaa varten.

KLUBIKALENTERISSAMME ON PÄIVÄMÄÄRÄVIRHE.
ILMOITUKSET TAIVASKALLIOLEHTEEN PITÄÄ OLLA VIIMEISTÄÄN TO 2.2.2023 veli ISMOLLA ei 9.2.

ma 9.1.2023 klubikokous. Pääosa kokouksesta keskittyi tulevaan Taivaskallion laskiaisen ja lehden valmisteluun. Kaikki veljet hankkimaan ilmoituksia!. Ne ovat taloudellisen onnistumisen avaintekijä. Kokouksessa käytiin käpi suuri joukko valmistelun yksittäisiä osia, joille pääosin löytyi ratkaisu veli Hannun helpotukseksi. 

la 7.1. Kunniakäynti sankarihaudoilla. Veli Juhan johdolla ja poikkeuksellisesti ainoana osallistujan, kun ei ollut lippuakaan. Klubin lippua ei valitettavasti oltu saatu vielä korjauksesta juhlistamaan omalta osaltamme tilaisuutta. Paikalla oli kenraali Talvio ja satakunta veljeä, lippuineen tuulisessa ja kylmässä säässä, niinkuin tuiki tavallista.. 

Veli Risto esittelee vakavaa sydäniskuriasiaa LC Vantaa/Helsinge leijonille.
ke 4.1. Klubitreffit. Klubin veljet Arto ja Risto olivat LC Vantaa/Helsinge klubin vieraana Vantaalla Ravintola Kaaressa. Tervetuliaismaljat nautittiin ajan hengen mukaisesti etänä matkoilla olleen klubin presidentin Eila Silvennoisen kanssa. Päivä oli sopivasti myös presidentin syntymäpäivä. Veljet Arto ja Risto esittivät malliksi Leijonamarssin, kun vierailun kohde oli naisklubi. .
ONNEA PRESIDENTILLE
Veli Arto esitteli klubimme ja veri Risto kerto sydäniskuriprojektista. Vastavuoroisesti klubimme sai katsauksen isäntäklubin monista aktiviteeteista, joista muutaman veljemme panivat ansiokkaina "korvan taakse" hautumaan.  

Iloisia Auta Lasta aktivisteja pakkaamassa lahjatavaroita kuljetusta varten.. Edessä veljet Jaakko ja Jani, takana Metsälän veljiä.ma 2.1.2023 Klubin hallituksen kokous ja Taivaskalliolehden valmistelukokous veli Ristolla klo 18. Kokouksessa veli Janne huomasi, että leijonien taskukalenterissa oli päivämäärävirhe, eli oikea iTaivaskalliolehden ilmoitusten viimeinen jättöpäivä on 2.3.2023, eli naikaa on niukasti.

to 19.12.2022. Käpylän joulukalenterin 19. luukku avattiin Käpylän kirjastolla klubin tarjoamien ja veli Ismon järjestämien glögien ja pipareiden kera. Paikalla olivat veljet Arto, Risto ja Ismo.

ma 12.12 Klubin pikkujoulu. Klubin pikkujoulussa oli melkoisesta lumituiskusta huolimatta 25 ladya ja veljeä. Puuropuheen pitäjänä oli kirjailija Liisa Mäntymies, joka kertoi Kissa korvan päällä kirjansa käpyläläisiä tapahtumia, mm. mitä tarkoitti tuo kirjan nimi, sekä kirjaamiaan näkemyksiä ja muistikuvia leijonien tempauksia. 

la 10.12. Auta lasta keräys monivuotiseen tapaan Mustassa Pekassa. Organisaattorina oli Metsälän klubi, joiden veljien lisäksi klubistamme osallistuivat veljet Hannu, Arto, Juha, Jan, Ismo ja Jaakko sekä varmistuksena veli Risto, eli toivotut kuusi veljeä ja varamies. Lahjat, kuusi ostoskärryllistä,  veivät Oulunkylän Ensikotiin organisaattorin, Metsälän klubin veli Jukka ja lady Lea. sekä klubimme veli Jaakko.
 Mustan Pekan kauppias Jouni Ekholm tuki osaltaan vielä tapahtumaa,6.12  itsenäisyyspäivän lipunnosto Taivaskalliolla klo 9.00

6.12.2022 Lippu nousee, nostajat partiolippukunta Versoveikot ja -siskot.Fanfaaritorvi Mitro Koskiluoma
6.12.2022 Lippupuhe, Klubin presidentti, rakennusmestari Jan RitanoroLippulaulu Taivaskallion mieslaulajien suulla.

Ohjelma:
Lipunnosto: Versoveikot ja -siskot partiolippukunta
Fanfaaritorvi: Mitro Koskiluoma
Taivaskallion Mieslaulajat joht. Mikko Helenius
Lippupuhe: Lions Club Helsinki/Käpylän presidentti, rakennusmestari Jan Ritanoro
Tapahtuman järjestäjät: Käpylän leijonat, Seurakunta, Käpylä-Seura ja partiolaiset
Lipunnostossa paikalla oli noin 130 henkeä plus Taivaskallion mieslaulajat 14 henkeä.ja partiolasiten kunniavartio 4 henkeä. 
Paikallaolijoiden määrä oli erinomainen, kun ottaa huomioon sääennusteen lupaaman taajan lumipyryn, jossa lunta luvattiin kertyvän ennen klo yhdeksää jo lähes 10 cm.
Taivaskallion mieslaulajat kokoonpano Käpylän kirkossa, edessä johtaja Mikko Helenius.
Lipunnoston koordinointi: Lions Club Helsinki/Käpylä

klo 9.30 kirkkokahvit Käpylän kirkolla ja itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus klo 10. Jumalanpalveluksessa aikana lippuvartio Kuksien partiolippukunta.
Taivaskallion mieslaulajat esiintyivät myös kirkossa. 
Väkeä oli paikalla noin 50 henkeä.su 30.11. Koskelan sairaalan yksinäisille vanhuksille paketoitiin veli Hannun luona 67 lahjapakettia. paketointiin osallistuivat veli Hannun lisäksi ladyt Maaret, Pirkko Pyysalo ja Eeva-Liisa sekä veljet Risto ja Juha.

ma 14.11. Klubikokous, Nyyrikki
Vieraana varapiirikuvernööri (VDG) Pekka Taskinen
Klubikokouksessa jaettiin kuukauden myöhässä klubikalenteri, koska usealle ulkopuolisista riippuville aktiviteeteille ei saatu aikataulua ennen edellistä klubikokousta. Nyt jäi avoimeksi ainoastaan Auta lasta keräys, jolle päivämääräksi vahvistui nyt la  10.12.2022. 
Toinen lisäys oli klubivierailu ke 4.1. LC Vantaa/Helsinge

Käytiin läpi joulukuun tapahtumat
 •    6.12. klo 9.00 itsenäisyyspäivän lipunnosto Taivaskalliolla. Lippupuhe veli presidentti. Tilaisuudesta on  veli Riston toimesta ilmoitus Käpylä-lehdessä. Perinteen mukaisesti Taivaskallion mieslaulajat esiintyvät. Seurakunta kutsuu Käpylän kirkolle kirkkokahville. Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus klo 10..


 • Klubin pikkujoulu ravintola Nyyrikissä ma 12.12. klo 18, johon kiersi ilmoittautumislista. Puheen pitää Liisa Mäntymies, jonka kirja ”Kissa korvan päällä” sai lukusuosituksen.

 • . Ennen varsinaista juhlaa lyhyt klubikokous.


 • 67 suklaarasiaa paketoidaan Koskelan sairaalan yksinäisille vanhuksille jouluksi. Veli Hannua ja lady Eeva-Liisaa ei saa jättää 30.11. yksin paketoimaan

 • Auta Lasta on 10.12. Ilmoittautumisia odotetaan.

 •   Sovittiin, että veli sihteeri vie klubille saapuvia konsertti-ilmoituksia pilveen ja muistuttaa lukemisesta ajoittain.


 Veli presidentti esitteli seuraavan asian: Suomen, Ukrainan ja Pohjoismaisten leijonien voimin toteutetaan pikainen keräys, jolla toimitetaan neljään pahiten kärsineeseen Ukrainan kaupunkiin aggregaatteja, joilla saadaan kouluille ja päiväkodeille riittävä sähkö valaistusta, ruuanlaittoa ja osin lämmitystä varten (5-8kW).

 • Päätettiin enintään 800 euron avustuksesta Ukrainaan ja valtuutettiin veli presidentti hoitamaan asia pikaisesti: 

Talven kestoaiheemme:Taivariin totesi Veli Hannu, että hyvin pyyhkii eli Taivaria kohti:

Keskusteltiin syvällisiä eli jokaisella veljellä on aihetta tältäkin osin kysyä, mitä haluaisin itse tehdä ja mitä odotamme Taivarin tulevaisuudelta. Kahden vuoden tauon jälkeen ilmassa on nostalgiaa.

Uusi idea sai veli presidentin toteamaan, että tämä järjestetään: Mäenlaskuun sellainen turvallinen kuvauspaikka, josta saa kuvia otsikolla ”Tässä meidän Petteri lentää!”.

Kokouksen lopuksi varapiirikuvernööri  Pekka Taskinen kertoi ensin oman klubinsa eli Helsinki/Pakinkylän aktiviteeteista, eli joulukuusimyynti ja Pakilan Pakinat-lehti sekä lasten leijonahiihtotapahtuma. Tämän jälkeen keskityttiin piirin asioihin:
 • 7.1.2023 N-piiri järjestää Hietaniemen sankarihautojen kunniakäynnin ja kenttälounaan.

 • N-piirin järjestettävänä on 2024 kansainvälinen yhden viikon nuorisoleiri (vapaaehtoinen 100 € tukimaksu/klubi). Lisäksi veljillä on mahdollisuus ottaa nuori vieraakseen n. kahdeksi viikoksi.

 • Hiihtoliiton kanssa järjestetään jälleen ”Ski week” eli leijonat pääsevät avustamaan koululuokkien hiihtotapahtumassa hiihtoloma-aikaan (ihan englannin kielelläkö kysyy toimittaja).

 • Lions-liiton strategia 2030-hankkeessa ajatuksena on pitää strategia- ja arvokeskusteluja klubeissa.   


Kun virallisista ohjelmakohdista oli selvitty, VDG jakoi päämajan chevron-kunnianosoitukset, joista ensimmäisenä oli harvinainen ja jakajallekin ensimmäistä kertaa, Eli 50v leijonana-chevron, jonka sai veli Aimo! KLUBIN ONNITTELUT!  
Jatkoa seurasi eli veli Sakari 40 v., veli Jorma 20 v ja veli Jan 10v. Onnittelut heillekin.

Loppukeskustelussa veli presidentti kertasi pressatapaamisessa tulleita ajatuksia: esim. Leo-toiminnan markkinointi kouluissa, uimahyppääjä Haapaselän hyppypassi ja hyppykoulutus,

Optikkoliikkeiden lukulasihanke ei sen sijaan etene, koska tarvetta ei ole.


Lisäksi veli presidentti teki etsintäkuulutuksen: Taivarille on haettavana esim. ”onnenveto”-laite, hattarakone ja popcorn-kone: Onko kenelläkään ajatusta, mistä saisimme kohtuuhintaan (omaksi/käyttöön)?
12.11. Sihteeri tiedottaa, että klubin pöytäkirjat ovat edelleen klubin käytössä olevassa pilvessä. Katso sihteerin viesti 11.11.2022 klo 14.26. Pilvestä asiakirjan saa luettavaksi tavallisesti kuvaketta napsauttamalla. Jos tämä ei toimi, kokeile sivulla olevaa lataa nappulaa. Jos kumpikaan ei toimi, sihteeri voi lähettää pöytäkirjan myös sähköpostilla, tai jakaa paperisena kokouksessa, jos puutteesta on riittävästi ennakkoon informoitu sihteeriä.


ti 18.10 Taivarikylttien tarrasiivous
Luolalle sapuivat veljet Antti, Arto, Hannu, Juha ja Risto.
Veli Juhan ideoima tarrojen poistosysteemi tärpätillä ja muovikalvolla osoittautui erittäin toimivaksi ja tarrat saatiin pois  oletettua nopeammin.
Samalla ideoitiin taivarikylttien uusimista, koska monet vanhat kyltit alkavat olla rähjäisiä ja v 2020 käytetyt pienet kyltit näyttivät moneen paikkaan sopivilta. Myös suurten kylttien tuotanto käyttäen mm. vanhoja kylttipohjia hieman pienennettyinä jäi harkittavaksi, jolloin niiden käsittely, varastointi ja kuljetus olisi helpompaa,

Luolan kosteus oli pysynyt alle 80%, joka todettiin tyydyttäväksi ottaaen huomioon, että luolassa ei ole käytetty lainkaan lämmitystä. Veli Risto toi luolan ilmapuhaltimen moottorin kaipaaman öljyvoitelukannun.

ma 10.10.vuosikokous ja klubikokous.
Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin klubin presidentti ja sihteeriksi klubin sihteeri.
Kokouksessa käsiteltiin vuosikokousasiat ja seuraava luettelo on tarkistamaton.
- Hyväksyttiin kauden 2021-2022 toimintakertomus pienin muutoksin
- Hyväksyttiin tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvpaus hallitukselle ja tilivelvollisille.
- Käytiin läpi toimintasuunnitelma / kalenteri joka hyväksyttiin vähäisin korjauksin.
Mm Jouluista konserttia ei voida järjestää koska Käpylän kirkon tilat eivät ole käytettävisä silloin kun orkesterilla olisi sopiva aika. Samoin Auta-lasta aktiviteetti ei ole vielä löytänyt paikkaansa, mutta toteutuu, kunhan Metsälän klubi saa sovittua sille ajan.
Toimintasuunnitelma tälle toimikaudelle vahvistettiin pienin ajankohtaisin muutoksin ja viedään klubin nettisivulle. Vuosikertomus edellisestä toimikaudesta vahvistettiin sisällyttäen siihen veli Riston esittämät täsmennykset..
- Toimintavuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin ja jäsenmaksuksi vahvistettiin 150€

Vuosikokouksen jälkeen pidttiin normaali klubikokous, johon veli presidentti oli kutsunuyt vieraaksi klubivierailuohjelman mukaisen klubin, joka kuitenkin oli peruuttanut ennen kokousta tulonsa. Klubiesitelmäksi oli varattu tälläin veli Antin klubin esittely, jota ei nyt pidetty.

Sovittiin taivarikylttien tarranpoisto Leijonaluollalla tiistaiksi 18.12. klo 14

Veli Antti toi esiin klubin kannalta julkisen virheellisen tiedon.
Virolaisten vapaaehtoisten muistomerkki on osa kansojemme välistä historiaa. Kirjassa ”Suomen pojat – virolainen jääkäritarina” kirjassa todetaan virheellisesti, että ensimmäinen Suomen poikien muistomerkki pystytettiin Luumäelle vuonna 1991. Veli Antti valtuutettiin tarpeellisiin toimiin tiedon oikaisemiseksi – klubin aloitteesta pystytettiin muistomerkki Malmin hautausmaalla jo 1979.

Päätettiin, että huhtikuun klubikokouksessa saamme kuulla lady Maijaliisan esitelmän Merikarjalan ja Pietarin välisestä suhteesta noin vuoteen 1920 asti.

Itsenäisyyspäivän lipunnostoon on varmistettu kuoro ja lipun nostajat sekä klubin tekniikka. Kirkkokahvi- ja jumalanpalveluskutsu oli klubikokouksessa vielä avoin, mutta varmistui jo kokousviikolla.

Veli Risto esitti, että tämän vuoden pikkujoulu pidettäisiin ravintola Nyyrikissä. Esitys hyväksyttiin.
Sydäniskurihankkeeseen saadaan veli Riston mukaan koulutusta Sydänliiton ja -yhdistyksen toimesta.

Leijonaluolan tuloksellista käyttöä Taivaskalliotapahtumassa selvitellään edelleen. Nykyiset turvamääräykset rajoittavat hyvin paljon mahdollisuuksia. Käytön nettotuotto on ollut useta satoja euroja.

Veli presidentti esitteli lohkon presidenttitapaamisessa esitettyjä ajatuksia, jotka jatkokäsitellään hallituksessa. Teemoja mm. veljesklubit, omien aktiviteettien laajentamisia, leot ja "liikuntpassit".

Nuorisovaihtotoimintaa on tarkoitus aktivoida koronan hellitettyä,  eli N-piirissäkin odotetaan leiritys- ja isän-täaktiivisuutta.


ma 12.9. Klubikokous klo 18.00, Pohjan Akka. 

Toimintavuoden avaus.
Läsnäoloprosentti 100, joista 1 korvannut, eli korona on hellittänyt.

Kokouksen aluksi todettiin hallituksen päätös, jolla klubin pitkäaikaiselle sihteerille myönnettiin etuoikeutetun veljen asema.Veli presidentti kertasi veli Kaukon merkittävät ansiot klubin hyväksi erityisesti pitkäaikaisena ja luotettavana sihteerinä..Tässä yhteydessä todettiin, että hallituksen olisi syytä hakea  veli Kaukolle liitolta erityinen kunnianosoitus.

Tilaisuuden klubille tärkein tapahtuma oli uuden veljen, Jaakko Riekin, vastaanottaminen klubin täysivaltaiseksi jäseneksi. Myös veli presidentti, veli Jaakon kummi, antoi klubille kummilupauksen. Kokouksen lopuksi uusi veli Jaakko kävi läpi koko klubin onnittelukättelyn.

Uuden jäsenen vastaanottoseremonia Nyyrikissä 12.9.2022. Henkilöt vasemmalta. Veli Risto klubin lipun kanssa, Jaakko Riekki, presidentti, veli Ismo ja veli Arto.


Tärkeinä asioina läpikäytiini tilinpäätösluonnos, toimintavuoden aktiviteetit, tehtävät ja muut kohdennetut toimet, sekä työryhmien kokoonpanot ja kokoonkutsujat sekä keskusteltiin toimintakertomuksen 2021 - 2022  sisällöstä. Lisäksi keskusteltiin klubiesitelmistä ja niiden mahdollisesta sisällyttämisestä klubikalenteriin, jota samalla korjailtiin ja täydennettiin. Veli Hannu muistutti myös Koskelan sairaalan joulupakettien tarvitsevan hallituksen päätöksen.

Velisihteeri lupasi toimittaa toimintakertomusluonnoksen  veljille hyvissä ajoin ennen vuosikokouksen kokouskutsua.

Merkittiin tiedoksi Mustan Pekan pullonpalautusten suuri merkitys korona-ajan taloudelle, jolloin ei voinut järjestää klubille toiminnan ja avustusten kannalta taloudellisesti tärkeitä tapahtumia.

Hallitus ilmoitti tavoitteekseen, että kaikkiin klubikokouksiin pyritään sopimaan ohjelmaa, eli lokakuun kokoukseen veli Arton esitelmä, marraskuun kokoukseen varapiirikuvernööri Pekka Taskisen vierailu ja pikkujouluun kirjailija Liisa Mäntymiehen esitelmä.

Veli Risto kertoi lyhyesti klubin arvokkaan lipun tarinan ja osoitti korjaustarpeen. Veli Risto valtuutettiin hoidattamaan korjausken asiantuntevalla taholla,

Klubiesitelmänä oli veli Riston esitys sydäniskureista.
Uusia iskureita ei nyt Käpylän seudulla tarvita K-kauppiasryhmän kiitettävän toiminnan takia ja klubilla on jäljellä rahaa, joka on osoitettu iskurimenoihin, esimerkiksi asukkaiden käyttökoulutukseen yhdessä Sydänliiton kanssa.

Klubikokouksen lisäkuvia on alasivulla-Klubikokous 12.9.20225.9.2022 Klubin hallituksen toimintavuoden aloituskokous. Tuominen

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin