Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Käpylä

Taivari - Lehdet, kuvia ja vanhat jutut

taivaskallion_laskiainen-2020.pdfTaivaskallion laskiainen2019(1).pdfTaivaskallion laskiainen2017(1).pdfTaivaskallion laskiainen2018(1).pdfTaivaskallion laskiainen 2016(1).pdf

Taivaskallion laskiaineni2015.pdf

Laskiainen 2015


Lehden tuomisessa verkkosivulle täysikokoisena oli vaikeuksia ja alunperin se tuotiin vain hyvin alhaisella resoluutiolla. Ongelma on ohitettu ja nyt sivulla on alkuperäisellä tiheydellä tuotettu lehti. Vanhemmat lehdet on tuotu verkkosivulle alkeellisemmalla tekniikalla.

Lehti jaettiin pääosin aikavälillä 26.2. -  4.3. Käpylään ja lähialueille. Jakelumäärä koteihin ja paikallisiin kauppoihin oli yli 9000 kpl. Lisäksi tapahtumaa mainostettiin ulkomainoksin ja raitiovaunu ykkösen päätepysäkin aukiolla banderollilla noin viikon ennen tapahtumaa. Paikallinen Käpylä lehti omisti koko  4.3. numeron etusivun Taivaskalliotapahtumalle ja tapahtuma noteerattiin myös Helsingin sanomissa.

Kuvassa etualalla näkyy ainakin osia yhdestä toisen polven ja neljästä kolmannen polven Taivaskalliolla kävijästä.Itse tapahtuma 

Laskiaissää oli mitä mainioin. Aurinko paistoi ja lämpötila oli hieman plussan puolella. Luntakin oli sopivasti, eli niin paljon, että sitä piti ennakkoon aurata sekä hevosten kulkualueelta Onnenpuistossa että juhlakentältä. Varjopuolena oli, että Taivaskallion mäet olivat kaikki jäässä, paikoin aivan peilijäässä ja laskemaan intoutuneilla ei ollut mitään kunnon keinoa jarruttaa vauhtia laskun osuessa juhla-alueelle tai muille yleisön käyttämille alueille ja reiteille. Klubin juhla-alueen ulkopuolelle järjestämät törmäysesteet laskettelijoiden käyttämän pääuran varteen pelastivat havaintojen mukaan useamman laskijan loukkaantumiselta. Pulkkamäki olisi pitänyt linjata Taivaskallion puiston kunnostuksen yhteydessä niin, että se ei risteä Laskiaispolkua varsinkaan heti jyrkimmän laskun jälkeen. 

Yleisö alkoi kertyä vasta puolen päivän jälkeen. Kävijöitä tuli sitten kuitenkin mukavasti, yli 2000.

Tunnelma oli mainio, kävijät tyhjensivät kaikki klubin myyntipisteet ja hevosten luona oli jatkuva jono. Ratsupoliisit ennättivät valitettavasti paikalle vasta tilaisuuden jo päätyttyä.

taivaskallionlaskiainen2014(1).pdfKlubin omin voimin tilaisuutta ei olisi mitenkään voitu hoitaa. Vapaaehtoisia avustajia oli 15.  LC Metsälästä ja LC Oulunkylästä oli molemmista kaksi veljeä, joukko klubin veljien perheenjäseniä ja tuttavia sekä vapaapalokuntalaisia Oulunkylän VPK:sta. Kävijämäärästä johtuen ja huolimatta lisävoimien määrästä joissakin toimintapisteissä oli palvelua epätyydyttävästi hidastavaa henkilövajausta.

Taloudellinen tulos oli hyvä ja varmistaa klubin mahdollisuuden avustuksiin kevään kuluessa.

Tapahtuman vetäjänä toimi veli Juhani apunaan veli Seppo.

 

 


Laskiainen 2014

Taivaskallion laskiainen 2014 lehti ilmestyi tavan mukaisesti noin viikkoa ennen tapahtumaa. Painos oli 8500 kappaletta ja se jaettiin Kätilöopiston eteläpuolelta Ogelin pohjoispuolelle ulottuvalle Hämeentien ja Pääradan rajoittamalle alueelle taloihin, joiden postilaatikoille pääsi. Lehteä oli saatavilla tavan mukaisesti myös kirjastoissa ja monessa kaupassa ja julkisessa tilassa. PDF:änä oleva lehti on koottu sivun puolikkaista, joten saumat näkyvät.

Kärryt ja valjakko olivat komeat 2014Laskiaissunnuntain aamuna Taivaskallio oli täysin lumeton. Juhlapäivä 2.3. avautui pilvisenä ja harmaana ja kuinka ollakaan räntää alkoi satamaan reippaasti tuossa kymmenen maissa. Sade laantui puoli yhteen mennessä ja Taivaskalliolle kiipesi toistatuhatta kävijää viettämään laskiaisriehaa. Mäenlaskuun räntä ei toki riittänyt, mutta syksyllä hankitulle teltalle oli todella käyttöä. Sää ja lumettomuus/räntäisyys verottivat kävijämäärää, mutta tunnelma oli kunnossa. Klubin oman väen, eli ladyjen ja muiden perheenjäsenten ja mukaan värvättyjen lisäksi oli avustusjoukkueina naapuriklubien Oulunkylän ja Metsälän väkeä, partiolaisia, KäPa:n poikia ja Oulunkylän vapaapalokuntalaisia. Ilman tätä vapaaehtoistyön panosta laskiaistapahtuman järjestäminen ei olisi LC Käpylälle mahdollista. Mäellä oli klubin järjestämän toiminnan lisäksi partiolaisten toimipisteitä sekä LC Hyrylän veljet Raimo Stenvall ja Matti Kulmala Helsingin suurpommitusten hengessä. DVD:tä näytettiin tavan mukaan luolassa. Myös ratsupoliisit näkyivät paikalla.

 


Laskiainen 2013

Taivaskallion laskiainen pidettiin sunnuntaina 10.2.2013. Virallisesti klo 12.00 - 14.00. Lunta oli jälleen hyvin riittävästi. Lunta oli pohjilla jo luokkaa 40 cm ja uutta kosteaa lunta oli tullut parinakin päivänä reippaan laisesti yhteensä noin 15 cm ja hieno lumisade jatkui vielä tapahtuman alukutuntina. Lunta ei ollut kuitenkaan lähestään siinä määrin kuin kahtena edellisenä vuotena. Mäellä ja Onnenpuistossa oli kävijöitä vähintään 1500. Tänä vuonna oli paras hevostarjonta vuosiin. Todella komeat parihevosten vetämät rattaat, joilla kierrettiin Onnenpuistion kenttä, poni ja hevonen ratsastukseen sekä vielä ratsupoliisipari. Onnenpuiston ulkoreunaa kiersi paloauto. Mäen juhlakentällä oli buffetti, makkarat joko grllliltä tai itse paistettuna, arpajaiset, onginta, ilmapallot sekä leijona-ammuta, jossa maalitaulut oli uusittu. Lisäksi partiolaisilla oli omat pisteensä kentän reunalla. Päämäen laskettelurinteen alapäähän oli Oulunkylän K-rauta lainannut vuorivillapaalit törmäysesteiksi. Naapuriklubien Metsälän ja Oulunkylän veljiä yhteensä 3kpl sekä partiolaisia oli apuna kentän myyntipisteissaä ja hevosilla. Myös PK (DG) Jukka Kärkkäinen ja lady Lea kävivät tarkastuskäynnillä. Nuoskalumi innoitti laskettelijoita rakentamaan mäelle kymmenittäin erikokoisia lumiukkoja ja lumiveistoksia. Ks. Erillinen kuvakavalkadi.

 


Laskiaistapahtuma  2012

Makkaran myyjä selkä tuuleenLaskiaisaamu 19.2.2012 avautui melkoisessa lumipyryssä. Itse asiassa lunta tuli kaikkiaan noin 15cm. Lumesta ei ollut muutenkaan puutetta, vaikka vuoden 2011 lumimääriin ei päästykään. Veljien ja heidän avustamaan lupautuneiden sukulaisten ja ystävien kerääntyessä Taivaskalliolle saatiin peruutusviesti. Hevoset eivät tule - eivät kuulopuheen mukaan olleet päässeet edes tallista ulos. Kaikki muut kuitenkin pääsivät, niin tapahtuman järjestäjät kuin yleisökin. Yleisö oli todella reippaalla mielellä, "Eikös ole hienoa olla jälleen Taivaskalliolla laskiaisena". Paikalle saapui myös naapuriklubien veljiä avustamaan ja kun hevosia ei ollut, oli juhlakentän grilleillä vahva Oulunkylän ja Metsälän klubien miehitys.

Keliä kuvaa, että partiolaiset, jotka ovat jo muutaman vuoden järjestäneet rinnakkaistapahtuman Taivaskallion laelle pystyttivät telttansa juhlakentälle periaatteella, kyllä sopu sijaa antaa.

Rekiajelun ja poniratsastuksen peruuntumista korvasi jossain määrin kahden ratsupoliisin saapuminen juhlakentälle. Kiitos poliiseille siitä!

Juhlaväkeä oli arvion mukaan noin 1500. Arvio vastaa suunnilleen myös tapahtuman myynnin laskua.

 

Taivaskallion laskiainen 2012 lehti

Taivaskallion laskiainen 2012Pitkään jatkuneen käytännön mukaan jokavuotista laskiaistapahtumaa mainostetaan etukäteen Taivaskallion laskiainen lehdellä. Se on joka kotiin jaettava tabloid-kokoinen lehti, jossa on juttuja Käpylän ja lähialueiden toiminnoista ja tapahtumiseta. Lehden mainostulot ovat merkittävä osa Taivaskallion laskiaistapahtuman taloudellisesta tuloksesta. Jakelua tehdään  myös paikallisten liikkeiden kautta, koska lehden jakajat eivät nykyään pääse sisään moniin taloihin alaoven ollessa lukittu. Lehden jakelijoina ovat ensijaisena LC Käpylän avustamat paikalliset nuorisojärjestöt ja yhdistykset. Viime vuosina ennen kaikkea Käpylän ja Oulunkylän partiolaiset sekä Autismityön tukijat. Ovijakelua tehtiin nyt johdonmukaisesti myös Oulunkylän puolelle.

Vuoden 2012 lehti on liitteenä. Sivujen tarkkuutta on hieman laskettu, jotta liitteen siirtoaika olisi kohtuullinen. Jos ette ole jakelussa, niin paikallisista kaupoista voi laskiasiviikolla kysyä.

 

Onnistunut laskiaistapahtuma 2011

Taivaskallion laskiainen 6.3.2011 pidettiin loistavassa talvisäässä. Tapahtuma oli 54. yhtäjaksoinen kerta. Muutama pakkasaste, aurikoista ja sen verran tuulista, niin, että lippu Taivaskalliolla liehui komeasti.

Lunta oli myös ennätysmäärä. Viime vuonna sitä oli paljon, nyt oli vielä reilusti enemmän. Pääkentän aurauksen jälkeisten lumivallien korkeus oli noin 3-4m, joka on ilmeisesti kaikkien aikojen korkein lukema. Alemmassa kuvassa oikealla olevan punatakkisen naisen takana ei ole mäen rinne, vaan lumivalli. Tapahtuman alkaessa 1950-luvulla aurausta ei tehty.

Tapahtumaan osallistujia oli median arvion mukaan noin 2000, mutta saattoi olla enemmänkin, koska väki oli hajaantunut kolmeen keskittymään, pääjuhlakentälle, Taivaskallion päälle ympäri partiolaisten oheistapahtuman sekä Onnenpuistoon, jossa olivat hevoset ja paloauto. Kussakin oli samanaikaisesti ainakin 300 henkeä. 

Tapahtuman mainosarvoa käyttivät hyväkseen, kaiketi vaalien läheisyydestä johtuen, mm vihreät jakaen alhaalla mainospalloja ja vieden markkinoita tapahtuman viralliselta ilmapallokauppiaalta. Klubin taloudellinen tulos on alustavan arvion mukaan kuitenkin kohtuullinen, eli LC Helsinki Käpylä voi ilmeisesti jakaa avustuksiaan nuorisolle ym. tavanomaiseen tapaan.

Kevätpäivästä iloisesti nauttivan yleisön lisäksi tapahtumaa tukivat Taivaskallio-lehden ilmoittajat sekä Oulunkylän K-rauta lainaamalla törmäysesteet isoimman mäen alapään puihin sekä Amer-yhtymä lainaamalla äänentoistiolaitteet.

LC Helsinki Käpylän jäsenten lisäksi tapahtuman järjestelyjä ja tapahtumapisteitä ylläpitävit leijonein ladyt, sukulaiset ja ystävät, partiolaisia, sekä leijonia LC Helsinki Metsälästä ja Oulunkylästä

Tällä kertaa mediassa tapahtuma näkyi ainakin Metro-lehdessä, sekä mtv3:n klo 22.00 uutisten kevennysosassa. Leijoneien osuus tapahtuman järjestäjänä ei tullut esiin.  

 

 

TAIVASKALLION LASKIAINEN LC HELSINKI KÄPYLÄN PERINNETAPAHTUMA

 

Taivaskallion laskiainen, tuttavallisesti TAIVARI on LC Helsinki Käpylän pisimpään jatkunut yleisötapahtuma. Vieressä alla kuvia vuodelta 2010.
JuhlakentälläTAIVARI on myös ainakin Helsingin pisimpään yhtäjaksoisesti pidetty laskiaistapahtuma. Ensimmäin järjestämämme laskiaisjuhla oli LC Helsinki Käpylän ensimmäisenä täytenä toimintavuotena v. 1958.
Tapahtumapaikat ovat pitkään olleet Taivaskallion juhlakenttä ja Onnenpuisto. Aiemmin tapahtumia oli myös Taivaskallion päällä, jossa oli mm. maineikas jäämäki, mutta klubin jäsenten määrän vähentyessä Taivaskallion päällä ei ole enää vuosiin järjestetty klubin toimesta tapahtumia.


Tapahtuman aika on nykyään klo 12.00-14.00. Hevoset ovat perinteisesti paikalla jo aikaisemmin.

Katso myös mainoslehtemme ("")

Tapahtumassa on parhaimmillaan ollut yli 3000 henkeä. Vähiten oli 1990-luvun alun myrsky-, räntä- ja liejulaskiaisena 300-400 henkeä. Viime aikoina tavallinen kävijämäärä on ollut noin 1500.

Tapahtumassa on aina välillä erityisvierailijoita. Laskuvarjohyppääjiä, Pasi-panssari, moottorikelkkoja, taitomäenlaskua, jääkouru jne. Viime vuosina partiolaiset ovat järjestäneet oman tapahtumansa mäen päälle. Suomen lipun tankoon hoitaa kuitenkin LC Helsinki Käpylä.

Joona söi hernarinHyvällä onnella Taivaskalliolla voi laskiaisena tavata neljä sukupolvea Taivaskallion kävijöitä. Kolme sukupolvea on ihka tavallinen näky.

 

Tilaisuutta ennen jaetaan lähiseudun koteihin Taivaskallion Laskiainen lehti. Jakelua ei voida tehdä summeritaloihin, eikä mainoskieltoluukkuihin/laatikoihin. Lehden painosmäärä on 8000kpl ja sitä on saatavissa myös Käpylän alueen kaupoissa ja joissain liikkeissä.

Tapahtuman tuotto on klubille tärkeä avustusten lähde. Klubin avustukset mm. paikallisille nuorisojärjestöille ovat viime vuosina olleet luokkaa 4000-5000 euroa vuodessa.

Tapahtuman vetäjänä on tänä vuonna Juhani Kaiturinmäki puh. (09) 791 262, mp 050 43 000 81 apunaan Sakari Arkio puh (09) 791 203, mp 040 3568 432

Rekiajelulla Onnenpuistossa
kansilehti.pdf 

 

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin