Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Kruunuhaka

Sokeiden Ritarittaret

Pirjo Niiranen maaliskuussa 2012Kuva Iris-Gaalasta 14.11.2011. 

Iris- Gaala Ritarihuoneella viime marraskuussa tarjosi meille mahdollisuuden tutustua erään merkittävän ja ilmeisen pioneerihenkisen avustusorganisaation viehättäviin edustajiin. Vieraaksemme juhlaan oli eri puolilta Suomea saapunut Silmälääkärien rouvat ry:n jäsenistöä. Paikalla olivat Taina Halme, Eila Lehvä, Leena Linkova, Pirjo Niiranen, marjatta Sippola ja Riitta Suvanto. 

 

Varsinaisen toimintansa yhdistys lopetti jo 1995, mutta jäsenten side toisiinsa on säilynyt ja kantanut yli vuosikymmenten. Yhdistyksen työ sokeiden ja näkövammaisten auttamiseksi itsenäisen elämän alkuun kelpaa esimerkiksi kaikille, mutta erityisesti meille lionille, jotka nimitämme itseämme Sokeiden ritareiksi.

Silmälääkärien rouvat ry aloitti uraa uurtavan toimintansa 1945 tarkoituksenaan sokeiden ja silmäsairaiden elinehtojen parantaminen. Yhdistyksen pitkäaikainen aktivisti ja myös puheenjohtajana ansioitunut Pirjo Niiranen kertoo meille omasta ajastaan:

 

 

”Liityin jäseneksi 60-luvun loppupuolella ystävien mukana, koska olin näkövammaisten asioista kiinnostunut ja halusin heidän asemaansa kohentaa. Toimintaan osallistuin aina viime metreille asti. Teimme kaikenlaista varainhankintatyötä arpajaisten järjestämisestä muotinäytöksiin, konserteista taidenäyttelyihin ja erilaisiin iltajuhliin. Vaativinta oli työmme sokeille vuokrattujen huoneistojen omistajina ja haltijoina. Kun huoneistoja oli kaiken kaikkiaan seitsemän, niin huolehtimista riitti sekä asunnoista että niissä asuvista perheistä. Mieleenpainuvia ruohonjuuritapahtumia oli monia. Yksi niistä lienee, kun keräsimme vaatteita erään sokean isän kuusipäiselle katraalle, joista usea oli näkövammainen.

 

Paketointitalkoisiin kertyi suuressa innostuksessamme niin paljon vaatteita, ettemme tahtoneet oikein sekaan mahtua. Emmekä lähettäneet perheelle vain yhtä pakettia vaan monta isoa. Uskon, että jokainen meistä on saanut ikimuistoisia kokemuksia ja vahvan ilon tunteen auttamisesta. Usea sokea nuori on saanut opintielleen tukea toimestamme ja usea perhe katon päälleen, kun sitä ovat eniten kaivanneet. Olen kiitollinen siitä, että olemme voineet jättää jälkipolville toimintamme tuloksena Sokeain Ystävät ry:n yhteyteen omaa nimeämme kantavan rahaston, josta sokeilla tai näkövammaisilla on mahdollisuus hakea avustuksia.”

 

Näillä vaatimattomilla sanoilla lopettaa Pirjo Niiranen käymämme keskustelun, mutta me lionit tiedämme, että vaatimattomuuden takaa löytyy vahvaa periksi antamattomuutta, jonka todistajaksi ja yhteistyökumppaniksi suomalainen lionsjärjestömme pääsi alkutaipaleellaan 50- luvulla. Suomen ensimmäinen lionsklubi, Helsinki- Helsingfors ja sen mukana kaikki vajaat parikymmentä maamme klubia lähtivät innokkaana toteuttamaan keräystä Silmäpankin perustamiseksi ja rahoittamiseksi Suomessa.  Silmälääkärien rouvat ry, silloiselta nimeltään Sokeuden vastustajat ry oli hankkeen alkuun paneva voima.

Kansalaiskeräys oli ensimmäinen järjestömme toteuttama valtakunnallinen kampanja. Se vietiin myös tuloksellisesti läpi 1956. Näin lähti liikkeelle tapahtumaketju, jonka seurauksena meillä tänä päivänä on Silmä- ja kudospankkisäätiö sekä sen toimintaa tukeva lainsäädäntö. Samalla sulkeutui ympyrä, kun jäsenistömme jälleen kohtasi sokeiden auttamisen merkeissä Iiris-Gaalassa.

 

Teksti: Iris Hjelm

Kuvat: Veikko Teerioja 



Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin