Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki -

Pakila

Etusivu

Klubimme on 60-vuotias

 

Vuonna 1961 maailma näytti erilaiselta kuin nyt. USA:ssa presidenttinä oli Suomessakin hyvin tunnettu ja ihailtu John F. Kennedy. Maailmanpolitiikassa hänen päävastustajanaan oli Neuvostoliitto.

 

Suomi alkoi sodan jälkeen 1950-luvulla toipua sodasta henkisesti ja taloudellisesti vaikka sotakorvauksia maksettiinkin. Odotettavissa oli huomattava tapahtuma, vuoden 1952 olympiakisat Helsingissä. Kansalaisia kiinnostivat eksoottiset urheilijat kaikista maista, myös USA:sta. Kansalaisten ajatusmaailma kääntyi länteen päin.

 

Jo vuonna 1950 perustettiin ensimmäinen lions-klubi Helsinkiin. Lions-liike alkoi levitä, klubit perustivat uusia klubeja. Vuonna 1961 oli vuorossa Pakila, muutamat aktiiviset henkilöt innostuivat lionismista ja tukea kummiklubina antoi klubi Oulunkylästä. Ensimmäiseksi klubipresidentiksi valittiin Veli Ilasmaa. Perustajajäseniä oli kaikkiaan 16. Lionismin motto ”Me palvelemme – We Serve” sai kaikupohjaa alueellamme.

 

Ensimmäisiä aktiviteetteja

 

Lions-kielessä ympäröivän yhteisön tuki- ja avustustoimia nimitetään aktiviteeteiksi, ja niitä toteutettiin innolla. Klubimme ensimmäinen aktiviteetti oli jo perustamistoimintavuonna pianon hankkiminen vasta valmistuneeseen Pakilan NMKY:n taloon. Aktiviteetin käytännön varainhankinta tapahtui kirkkokonserttina Pakilan kirkossa.

 

Kirkkokonserttien tilalle tulivat ladyjen järjestämät kahvikonsertit vuodesta 1963 alkaen. Klubin arkiston mukaan niistä tuli vuotuinen ”tapaus” paikkakunnalla. Pitopaikkana oli myös NMKY:n talo ja klubin lahjoittama piano oli ahkerassa käytössä.

 

Klubin pitkäaikaisin musiikin opiskelun tukemisen kohde on ollut Pakilan musiikkiopisto, eikä tuki ole päättynyt vieläkään. Musiikkiopiston opettajien ja oppilaiden kanssa klubimme tekee yhteistyötä myös siten, että omissa juhlissamme ja järjestämissämme tilaisuuksissa opistolaiset esiintyvät.

 

Yhteistyössä

 

Lionstoiminta on kiinnostanut alueen aktiivisia ihmisiä niin, että klubimme tukemana on perustettu LC Helsinki/Pakinkylä, joka puolestaan on perustanut alueelle LC Helsinki/Auroran. Vuorotellen klubit järjestävät Itsenäisyyspäivän juhlan alueen omassa Hyvän Paimenen kirkossa.

 

Klubimme alkuvuosien näkyvänä aktiviteettina oli Kevättempaus Tuomarinkylän kartanon alueella. Joidenkin vuosien jälkeen toiminta ei enää sopinut kartanon alueelle ja tavallaan henkisenä jatkeena ovat 2000-luvulla olleet Pakilan ja Paloheinän kyläjuhlat. Ne on pidetty syyskuun jonakin alkupäivänä, ensin mm. Kuusmiehentien kentällä ja sittemmin pitopaikaksi on vakiintunut yläasteen piha ja myös sisätila.

 

 

Klubikumppaninamme on ollut Auroran klubi, ja aktiivisia järjestäjiä ovat olleet seurakunta, partiolaiset ja monet muut alueen järjestöt. Valitettavasti Kylätapahtuma on nyt koronavuosina jouduttu perumaan kaksi kertaa.

 

Lionsjärjestön keskeisiä avustuskohteita on sekä ulkomailla että kotimaassa ollut näkemisen tukeminen. Kansainvälisessä Sight First -kampanjassa klubimme saavutti merkittävän tuloksen. Kaudella 2002-2003 klubimme pääsi koko maan parhaaseen klubikohtaiseen tulokseen näkövammaisten Annansilmä-lipaskeräyksessä. 2010-luvulla klubimme teki aloitteen näkövammaisten Iiris-keskuksen tukemisesta. Aloitteemme laajeni koko lionspiirin yhteiseksi aktiviteetiksi, joka jatkuu edelleen.

 

Ensimmäinen avustusprojekti Iiris-keskuksessa oli näkövammaisten lasten Elämyspiha. Näkövammaisten Keskusliitto rakennutti Iris-kes­kuksen Itäkeskukseen vuonna 2003, ja sinne suunniteltiin näkövammaisille lapsille virikkeinen kuntoutus­piha, joka kuitenkin jouduttiin jättämään leikkipiha-asteelle. Elämyspiha toteutettiin kahdessa vaiheessa. Pihan käyttöönottoa juhlisti Tasavallan Presidentti Tarja Halonen. Iiris-keskuksen avustaminen jatkuu edelleen, viimeksi sinne on hankittu näkövammaisia avustavaa tietotekniikkaa.

 

Lehtikin yhteistyössä


Pakilan ja Pakinkylät klubit julkaisevat yhteistyössä myös Pakilan Pakinat lehteä. Päätoimittajan tehtävä vuorottelee klubista toiseen ja lehden tuotot jaetaan klubeille hankittujen ilmoitusten suhteessa. Tuotot klubit jakavat harkintansa mukaan alueen nuorisotyöhön ja vanhusten tukemiseen.

 

Lehdellämme on nyt 60. julkaisuvuosi. Julkaisu sai alkunsa vuonna 1962 ja sen nimenä oli yksinkertaisesti klubin nimi. Tavoitteena oli palvella alueen asukkaita tietoa jakamalla alueen talouksiin. Vuonna 1966 Pakilan Pakinat sai alkunsa yksivärisenä kaksi kertaa vuodessa julkaistuna lehtenä, jonka tuotot saatiin ilmoittelusta. Tunnuksena oli ”Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto”.

 

Vuosien varrella painotekniikka kehittyi ja lehdestä tuli nelivärinen aikakauslehti. Kun Pakinkylän klubi oli perustettu vuonna 1980 tuli lehdestä molempien klubien

 

yhteishanke. Siitä lähtien lehteä on julkaistu kerran vuodessa joulukuussa.Julkaistu 31.8.2009
Julkaistu 30.8.2009
 PRESIDENTIN KAUDEN TEEMA: "Palvelemme paikkakuntamme hyväksi" Kokouspaikka: Klubikokoukset pidetään pääsääntöisesti teat...
Julkaistu 30.8.2009
    Aineisto: Jorma Lahti-Nuuttila
Julkaistu 30.8.2009
 Aineisto: Markku Juopperi
Julkaistu 30.8.2009
Julkaistu 4.10.2008
Julkaistu 1.2.2009
<Kesäkuu 2022>
MaTiKeToPeLaSu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin