Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pakinkylä

Viljelylaatikoita Helander-kotiin

Pakinkylän leijonaklubin jäsenet rakensivat viljelylaatikoita Helander-kotiin. Koti pyrkii tarjoamaan hyvän perushoidon lisäksi erilaisia virikkeitä ja ohjelmaa asukkailleen.  Kodin pihalla olisi tilaa viljellä erilaisia hyötykasveja kuten retiisiä, porkkanaa, tilliä ym. Viljelyllä saataisiin tuoreita vihanneksia syötäväksi. Sen ohella viljely olisi kodin asukkaille mukavaa puuhailua. Kun kodin asukkaat ovat vanhoja, eikä selkä aina taivu kovin kumaraan, on tavallinen viljely hankalaa. Siitä heräsi ajatus korkeista viljelylaatikoista, jossa kasveja voitaisiin kasvattaa pystyssä seisten. Kodin johtaja  Laina Kuokkanen otti yhteyttä leijoniin ja kysyi voisivatko leijonat rakentaa viljelylaatikoita talon asukkaille. Leijonat ottivat haasteen vastaan. Asiaa varten varattiin rahaa, hommattiin puutavaraa ja aloitettiin laatikoiden teko.
 Esko Leppänen leijonista kertoi että laatikoista tehdään puolitoista metriä pitkiä, vajaan metrin levyisiä ja puolen metrin korkuisia. Kun laatikot vielä asetetaan lekasoraharkkojen päälle niistä saadaan sopivan korkeat . Laatikot vuorataan sopivalla kankaalla, pohjalle laitetaan leca-soraa ja sen päälle riittävä kerros multaa. Näin vanhainkodin asukkaat voivat seisten kasvattaa keittiöpuutarhan kasveja.  Ensimmäisen mallilaatikon rakenteluun meni odotettua pidempi aika, mutta seuraavat syntyvät varmasti nopeammin.

 


Kuvassa: Vas. Esko Leppänen, Matti Änkö ja Seppo Leveelahti kokoavat tarkkoina ensimäistä viljelylaatikkoa Helander-kotiin Leveelahden pihalla.

Teksti ja kuva  Olli Aulio

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin