Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pakinkylä

Päiväretki Tallinnaan

Aprillipäivänä 1.4.2023 kävimme 14 matkalaisen kanssa klubin päiväretkellä Tallinnassa. Matkaan lähdimme uutuuttaan hohtavalla, ympäristöystävällisellä, LNG-kaasun voimalla kulkevalla Tallink MyStar -aluksella. Laiva oli mielestämme oikein viihtyisä, eri henkisiä tiloja oli runsaasti. Tällä laivalla ei ollut pulaa istumapaikoista, vaikka alus oli menomatkalla täynnä. 212,4 m pitkään alukseen mahtuu 2800 matkustajaa. Autokannella on yhteensä 1,9 km autokaistaa. Rauman telakalla valmistunut MyStar on Turun Telakalla valmistuneen MegaStarin sisaralus.

Tallinnassa kävelimme aurinkoisessa mutta raikkaassa säässä lounaspaikkaamme, erinomaiset arvostelut saaneeseen Väike-Rataskaevu 16 -ravintolaan. Ruoka olikin erinomaista, mutta palvelu oli tällä kertaa hitaan puoleista.

Lounaalta kävelimme 1972 valmistuneeseen Hotelli Viruun, jonka pääurakoitsija oli savonlinnalainen Repo Oy ja rakentajat pääosin kotoisin Kainuusta. Kuulimme oppaaltamme hotellin merkityksestä tallinnalaiselle läntisen tuulahduksen tuojana. Virolaisilla ei virallisesti ollut pääsyä hotelliin eikä sen suosittuun yökerhoon, elleivät he olleet tässä ”maan parhaassa työpaikassa” töissä, mutta keinolla tai toisella monet sinne keplottelevat. Yksi keinoista oli lupautua informoimaan KGB:tä.

 Varsinainen kohteemme Virussa oli KGB-museo. Intourist Hotell Virussa oli salaperäinen 23. kerros, jonne ei ollut pääsyä. Jos joku kysyi, Intourist vastasi, ettei kerroksessa ollut mitään mielenkiintoista, ainoastaan hotellin tekniikkaa. Tosiasiassa siellä oli KGB:n vakoilukeskus. Kaikkiaan 60:ssä hotelllin huoneessa oli seinillä ”korvat” eli kuuntelulaitteet. Näihin huoneisiin sijoitettiin hotellivieraat, joita haluttiin vakoilla. Kaikkia vakoiltiin, myös KGB:n työntekijöitä. Keneenkään ei luotettu. On helppoa kuvitella, miten tällaisessa ympäristössä työskenteleminen vaikuttaa maailmankuvaan. 

Oppaamme kertoi laajasti elämästä Viron sosialistisessa neuvostotasavallassa ja siitä miten se vaikutti ihmisten käytökseen. Paljon tiedettiin, mutta viisasta ei ollut asioista puhua.

On hyvä aina aika ajoin käydä Virun KGB-museossa, jottemme unohda, mitä etelänaapurissamme on Neuvostoliiton osana saatu kokea.

Loppuiltapäivä vietettiin ostoksilla ja raikkaassa ulkoilmassa. Paluumatkalla istuttiin taas hyvässä seurassa viihtyisällä laivalla.

Kiitokset koko matkailuryhmälle matkan suunnittelusta ja järjestämisestä ja matkanjohtajana toimineelle Juhalle hyvästä matkanjohtajuudesta. Tällainen yhteinen aika on arvokasta. Odotamme jo innolla seuraavaa matkaa!

Topi


Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin