Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pihlajamäki

Pihlajamäen leijonat

LC Helsinki/Pihlajamäki toimii Helsingin koillisten lähiöiden, , ,
Viikinmäen ja aluella.


Pihlajamäki on Helsingin Malmin kaupunginosan osa-alue. Se on Suomen modernin arkkitehtuurin merkkikohde ja Helsingin lähiöistä ensimmäinen, jonka muodostama kokonaisuus on suojeltu asemakaavalla.

 

Pihlajamäki suunniteltiin ja rakennettiin pääosin vuosina 1959-1965. Se oli ensimmäisiä aluerakennuskohteita Suomessa. Alueen asemakaavan laati vuonna 1960 arkkitehti Olli Kivinen. Alueen koillisosan rakennutti Helsingin asunto-osuuskunta Haka, lounaisosan Sato. Hakan rakennuttamien talojen suunnitelijoina toimivat Esko Korhonen ja Sulo Savolainen, Saton rakennuttamien taas alueen arkkitehtuurikilpailun voittanut Lauri Silvennoinen.

 

Pihlajamäen arkkitetuurille tyypillistä ovat vapaasti sijoitetut suuret kerrostalot laajojen viheralueiden keskellä.

 

Pihlajisto on tyypillinen tiiviisti rakennettu 1970-luvun lähiö. Myös Pihlajistossa on korkeita taloja: useimmat talot ovat 9-kerroksisia. Alueen kaakkoisosassa koulua vastapäätä on matalampaa tuotantoa.

Viikinmäki, joka on rakennettu 2000-luvulla, sijaitsee Pihlajiston alueella vanhan satamaradan länsipuolella.  Viikinmäen kalliolla sijaitsevat 9-kerroksiset talot näkyvät yhtä kauas kuin Pihlajamäen tornit.

LC Helsinki/Pihlajamäki on perustettu 3.3.1964, jolloin Pihlajamäen lähiö oli suurelta osin valmis. Klubin perustamiskokous pidettiin Hotelli Helsingissä ja siihen osallistui 17 perustajaa (charter lion). Lions kummina oli Aimo Huttunen LC Helsinki/Roihuvuoresta. Perustamiskokouksessa valittiin klubin ensimmäiseksi presidentiksi (charter presidentti) Pertti Niiranen.

Suurimmillaan klubin jäsenmäärä on ollut 1990- luvulla, jolloin jäsenmäärä oli korkeimmillaan 46.
Nykyinen jäsenmäärä on noin kaksikymmentä.  Perustajajäsenistä on toiminnassa aktiivisesti mukana Eero Helkkula.

Lions klubin toiminta näkyy Pihlajamäessä ja Pihlajistossa monella tavoin.  Eräs varhaisemmista klubin aktiviteeteista oli Pihlajamäen pienoismallin rakennuttaminen Rapakiventien ja Liusketien risteykseen. Tätä pienoismallia ei enää ole, mutta sen pohjalta Helsingin kaupunki yhdessä Sato yhtiöiden kanssa pystytti Meripihkantien parkkipaikalle  pronssiin valetun Pihlajamäkeä vuonna 2000 kuvaavan pienoismallin.

Nykyisin näkyvin klubin järjestämä paikallinen tapahtuma on ollut toukokuussa pidettävät Pihlajamarkkinat.


 

klubisaannot.pdf

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin