Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pohjois-Haaga

Huumekoiraan tutustumassa

Klubimme avasi toimintakautensa tutustumalla erikoisetsintäkoira Repeen Espoon pääpoliisiasemalla 22.8.2022. Saimme isännältämme laajaa tietoa niin pentuajasta, valinnasta, koulutuksesta, kotioloista kuin virkauralla toimimisesta. Kysymyksiä tulikin runsaasti niin Repestä kuin etsintätoiminnasta.

 

Ohjaajakoulutus kestää 2-3 vuotta, joten ohjaajaksi pääseminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Kaikista koiristakaan ei välttämättä tule hyviä erikoisetsintäkoiria. Koiran koulutus tapahtuu pääasiassa omalla ajalla. Koira asuu ohjaajan luona ja toimii muuten kuin oma koira, vaikka kuuluukin valtiolle. Ohjaaja saa koiran ylläpitoon liittyviä korvauksia poliisilta.

 

 

Repe on 4,5 vuotias erikoisetsintäkoira, joka etsii paitsi huumeita, niin myös rahaa ja aseita. Kyseessä on siis varsin monipuolinen, vielä virkauransa alkupäässä oleva labradorin noutaja. Repen reippaaseen luonteeseen kuuluu olla terävänä silloin, kun on virkatehtävissä. Jäljestävälle koiralle on myös tärkeää edetä rauhallisesti. Muuten voi ottaa välillä rennosti, vaikka ottamalla torkut autossa matkalla suorittamaan tehtävää. Koirien virkaura on aika lyhyt. Yleensä ne jäävät eläkkeelle viimeistään 10 vuoden iässä.

 

 

Nautimme suuresti päästessämme kuulemaan erikoisetsintäkoirien toiminnasta, onhan lionsit lahjoittaneet aikaisemmin huumekoiria mm. tullille.  

 


Kiitos mahdollisuudesta päästä tutustumaan toimintaanne!

 

Teksti ja kuvat: Hannu Kuitunen

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin