Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pohjois-Haaga

Solar Cooker Missionaries from Finland

Solar Cooker Missionaries from Finland toteuttivat allekirjoitustilaisuuden jälkeen 2. matkan Keniaan katsomaan projektin käytännön toteutusta ja tutustumaan käytännön toimiin 8.-15.11.2016.

Nairobissa keskustelu aurinkokeitintilanteesta Manoj Shahin ja Shehzan Luharin kanssa selvitti tämän hetkistä tilannetta.. Matkalla Heikki S., Heikki T. ja Kari tutustuivat Nairobiin sekä nauttivat Illallisen Kingsway Tyresin henkilökunnan kanssa ulkoilmaravintolassa jossa ruoka tehtiin itse.

Kisumuun lennon jälkeen oli tapaaminen Kisumun lionien kanssa, PDG Ramesh Mehtan johdolla   Ramesh esitteli Kisumun leijonien projekteja.


Tapaaminen paikallisen aurinko energia yrityksen kanssa. Todettiin, ettei meillä ole heidän kanssaan potentiaalista yhteistyötä jatkossa, sillä he ovat erikoistuneet aurinkopaneeleihin ja varavoimalähteisiin. 

Matkalla Kakamegaan, isäntänä ja kuljettajana toimi PCC Rajinder “Pape” Sembi. Aurinkokeitinpajalla keittimiä oli koottu lähes 100kpl. Todettiin, että meidän tulee pitää kehittämispalaveri kun saavumme perjantain kylävierailulta. Papen alkuperäinen tarkoitus oli, että lahjoitamme keittimiä tällä vierailulla, mutta totesimme, että keittimissä on niiden kestävyyden osalta muutama kohta jotka tulee miettiä uusiksi, että ne todella kestävät olosuhteissa jossa niitä käytetään.

Lähtö Webuye kylään n. 30 km Kakamegasta. Tähän kylään lahjoitetaan ensimmäiset 20 keitintä.  Vierailu kylänvanhimman (lue päällikön) luona. Hän otti meidät todella ystävällisesti vastaan ja lupasi toimia kaikin tavoin tavoitettamme edistäen. Pidimme kokouksen paikallisten kyläläisten kanssa. Tilaisuus aloitettiin yhteisellä hartaustilaisuudella. Piispa Humphrey Wanyama toimii paikallisen toiminnan koordinaattorina ja on valinnut ”Mamat” joille tullaan lähiaikoina lahjoittamaan ensimmäiset keittimet.  Radio haastatteli meitä ja seuraavana aamuna ohjelma tuli radiosta. Piispalle ja hänen tulkkina toimineelle tyttärelleen alkoi välittömästi tulla soittoja ja ”koska niitä saa -kyselyitä?” keittimistä innostuneilta ihmisiltä.  

Tutustuimme myös lionien kyläläisille lahjoittamaan kasvihuoneeseen, jossa kasvatetaan  vihanneksia. Kakamegan lions klubi lahjoitti kahdelle liikuntakyvyttömälle naiselle rullatuolit.  He lahjoittavat Kisumun klubin kanssa yhdessä n. 100 rullatuolia tällä kaudella.  

Paluun jälkeen Kakamegaan oli palaveri workshopissa. Verstas on Papen omistamassa teollisuuskiinteistössä. Papen luottomies toimii työnjohtajana ja nikkareita on 4-5. Suunnittelimme yhdessä työnjohtajan kanssa parannuksia keittimiin. Suurin ongelma on se, että Papen hankkima villa on hieman liian pehmeää jolloin se vaurioituu helposti kun keitintä täytetään tai puretaan. Päätimme, että keittimien sisäpinnat vuorataan samalla galvanoidulla pellillä, josta valmistetaan pohjan kaukalot. Toinen ongelma oli, ettei villasta pysty valmistamaan sivuheijastimia sen pehmeyden takia.

Papen klubilla pidimme seminaarin johon oli kutsuttu paikallisia viranomaisia, yliopiston edustajia ja virkamiehiä. Näiden ihmisten on tarkoitus toimia kouluttajina kun keittimiä luovutetaan. Jokainen meistä piti oman luennon. Heikki S esitteli projektin, NSR:n, Lions järjestön ja matkamiehet. ”Professori” Kari piti aurinkoenergiasta kattavan katsauksen tavoitteena kertoa siitä miksi ja miten aurinkoenergiaa kannattaa hyödyntää. Heikki T kertoi miten ja miksi syntyi nykyinen malli joita lanseeraamme Kakamegassa.

Kakamegaan ja Kisumuun tutustumisen sekä Work Shopin jälkeen Nairobissa oli tapaaminen rouva Margaret Owinon kanssa. Margaret on työskennellyt aiemmin viisi vuotta Solar Cooker Internationalin palveluksessa. Hänellä on erinomainen tietämys aurinkokeittimistä ja  – keittämisestä. Margaret asuu Kisumussa. Hän lupasi auttaa meitä paikallisten ihmisten koulutuksessa.

Matkalla saavutettiin sille asetetut tavoitteet sekä saatiin kohdattua projektin kannalta keskeiset henkilöt, jotka auttavat projektissa aurinkokeittimien käyttöön otossa ja koulutuksessa. Radiossa olleen ohjelman jälkeen innostus tuntui olevan suurta.

Teksti matkaraportin pohjalta vapaasti tulkittuna 
Hannu Kuitunen 

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin