Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pohjois-Haaga

Sopimus aurinkokeittimistä allekirjoitettu

Aurinkokeitin-projektimme lähes 20-vuoden takaa sai viimein kunnon lisäpotkun, kun projekti valittiin pohjoismaiseksi  NSR -yhteistyöprojektiksi kausille 2015-2017. Samalla varmistui projektin rahoitus. Projektin veturiksi tuli Lions Club Helsinki/Pohjois-Haaga. Ratkaisu tuntui luonnolliselta, koska olimme toteuttaneet aurinkokeitin-projektin Keniaan jo aikaisemmin ja klubilla oli runsaasti tietoa ja osaamista. Silloisen projektin toteutti klubimme jäsen Lauri Niemistö lady Tertun kanssa heidän ollessa kansainvälisissä tehtävissä Keniassa. Projektissa Lauri vei lähetystön autonkuljettajan Francisin kanssa Kenialaiseen kylään 30 aurinkokeittimen tarvikkeet ja opetti kyläläiset valmistamaan keittimet. Muutokset kylän arjessa vaativat ensin kylän miesten ja kylänvanhimman hyväksymiset, ennen kuin keittimien jakelu voi alkaa. Seurantamatkalla vuotta myöhemmin Lauri totesi keittimien olevan kovassa käytössä.

 

Aurinkokeitintä ovat esitelleet myöhemmin lion Lauri Niemistö ja PDG Eljas Wieliczko-Krutkiewicz mm. Antalyan ja Tampereen Europa Forumeissa. Keitin sai runsaasti huomiota kummassakin tilaisuudessa ja esitteet menivät kuin kuumille kiville. Viimeksi PDG Heikki Saarinen esitteli projektiamme lokakuussa Augburgin Europa Forumissa kahdessa eri seminaarissa.

 

Aurinkokeittimiä Afrikkaan-projekti alkoi valinnasta yhteispohjoismaiseksi NSR -yhteistyöprojektiksi. Kun projektimme oli valittu haimme myös avustuksen LCIF säätiöltämme, joka myönsi 30 000$ ensimmäiselle vuodelle.

Seuraava apuraha haetaan ensi keväänä.

 

Käytännön työ Aurinkokeitin-projektissa alkoi metallisen prototyypin tekemisellä. Brione Oy Porvoossa valmisti Heikki Tuomalan avustuksella puuta säästävän mallin piirustukset ja ohjeet sekä kaksi prototyyppiä. Klubi mietti miten voisi yksinkertaistaa TEP mallia ja ideoimme keittimen jonka voi kasata melkein ilman työkaluja ja minimimääristä osia. Heikki Torkkel valmisti prototyypin. Myös TEP:n arkkitehti Kari Silfverberg on toiminut projektissa asiantuntijana aurinkokeittimien kehittämisestä. (TEP=Tekniikka Elämää palvelemaan yhdistys)

 

Prototyyppien ainekset ja piirustukset lähetettiin Keniaan valmistusmahdollisuuksien selvittämiseksi. Keniassa PID Manoj Shah on laittanut pyörät pyörimään projektin toteutumiseksi. Projektissa toteutuu erinomaisesti useamman maan ja kulttuurin kohtaaminen sekä yli rajojen toteutettava yhteistyö hyvän tekemiseksi paikallisena vapaaehtoistyönä. Näin voimme tuottaa mahdollisimman paljon apua, sekä kylien naisille, että lapsille. Aikaisemmin puunhakuun käytettyä aikaa voidaan käyttää esimerkiksi opiskeluun ja sitä kautta elämän laadun parantamiseen.  Projektilla vaikutetaan myös alueen kylien ympäristöön puun käyttöä vähentämällä. Kenian metsäpinta-ala on vain 6 % ja vähenee joka vuosi 0.3% puun käytön vuoksi.

 

Käytännön asioita ovat Keniassa sopimassa projektiryhmän jäsenenä ID Jouko Ruissalo sekä LC Helsinki/Pohjois –Haagasta koko projektin projektipäällikkönä toimiva PDG Heikki Saarinen ja Past presidentti Heikki Torkkel, joka on valmistanut kaksi prototyyppiä. Paikallisina yhteistyöklubeina toimivat Lions Club Nairobi Greater ja Lions Club Kakamega.

 

Pohjoismainen Aurinkokeitin – projekti on edennyt Keniassa allekirjoitusvaiheeseen. Sopimuksen allekirjoittivat ID Jouko Ruissalo ja PDG Heikki Saarinen sekä kenialaisten puolelta PID Manoj Shah ja PCC Rajinder Sembi.  Sopimuksen allekirjoitusta todistivat LCI:n presidentti, tohtori Jitsuhiro Yamada ja Suomen suurlähettiläs Tarja Fernandez. Projektin 220.000 euron budjetin rahoituksesta vastaavat Lionien Pohjoismainen Yhteistyöneuvosto NSR (77 %) ja Lions-järjestön kansainvälinen säätiö LCIF (23 %). Projektimme on valittu molemmissa maissa osaksi  Lions 100v. palveluhaastetta.

 

PCC Sembi esitteli vierailun aikana projektisuunnitelman aurinkokeittimien valmistamisesta ja levityksestä, jonka suomalainen delegaatio hyväksyi. Tuotannon on tarkoitus käynnistyä Keniassa tammikuussa 2016.  Projekti toteutetaan Kakamegan kylissä, joka on erittäin kuumaa ja kuivaa seutua.  Kylät siellä ovat vielä suureksi osaksi ilman sähköä.

Keittimet tullaan valmistamaan Keniassa ja ne toimitetaan kyliin tarvitseville perheille jaettavaksi.

 

Teksti                 PDG Heikki Saarisen tietojen pohjalta Hannu Kuitunen

Kuva                   PDG Rajinder S. Matharu

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin