Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Revonsalmi

Mikä on Digi- ja väestötietovirasto?

Timo Salovaaran (kuvassa vasemmalla) mukaan haasteena on nuorison ja maahanmuuttajien tavoittaminen. Klubimme jäsenet saivat arvokasta tietoa esityksestä. (Risto Leppälä kuvassa oikealla).

Joiltakin ovat saattaneet jäädä huomaamatta monet valtion virastot uusine nimineen. Trafiin autoilijat ovat jo ehtineet tottua, mutta mikä ihme on Digi- ja väestötietovirasto (DVV)? Onneksemme ylijohtaja Timo Salovaara antoi meille Revonsalmen lioneille tietoiskun DVV:n toiminnasta.

 

 yhdistettiin Väestörekisterikeskus ja yhdeksän alueellista maistraattia, kun uusi virasto perustettiin 1.1.2020. Väestörekisterikeskus perustettiin vuonna 1969 vastaamaan tietokoneistetun väestörekisterin kehittämisestä ja ylläpidosta. Paikallisten maistraattien historia puolestaan ulottuu aina 1700-luvulle.

 

Jokainen Suomen kansalainen ja maassa laillisesti oleskeleva ulkomaiden kansalainen siis joutuu tekemisiin tämän viraston kanssa, sillä väestörekisterissä on perustiedot meistä kaikista. Yleiskäyttöinen henkilötunnus tekee tämän toiminnan mahdolliseksi. Onneksi väestötietojärjestelmä on tarkkaan lailla säädettyä. 

 

Mihin väestötietojärjestelmän tietoja käytetään? 

 

Esimerkiksi passit ja henkilökortit myönnetään väestötietojärjestelmän tietoihin perustuen. Myös vaalien ja äänioikeusrekisterin perustaminen tapahtuu väestötietojärjestelmän avulla.

 

Tiedot tekevät mahdolliseksi muun muassa notaari- ja oikeudelliset vahvistuspalvelut, kuten siviiliavioliiton solmimisen ja perintöasioiden hoitamisen. Ikääntyvälle väestölle tutut holhoustoimen valvontapalvelut edunvalvonnan alkamisineen kuuluvat myös viraston palveluihin.

 

Väestötietojärjestelmästä saatavat rakennus- ja huoneistotiedot yhdistettyinä henkilöiden osoitetta koskevaan tietoon tuottavat väestö- ja asuntolaskennan rekisteriperustaisesti ja automaattisesti. Tiedot osoitteenmuutoksista kerätään yhteisesti Postin kanssa. 

 

Valtion viranhaltijoille tutut henkilökortit, joille tietojärjestelmiin kirjaudutaan, ovat niin ikään Digi- ja väestötietoviraston tuottamia.

 

Digi- ja väestötietoviraston toiminta koskee siis meitä jokaista, mutta miten hyvin asiakkaat tuntevat viraston toiminnan? Timo Salovaara myöntääkin, että haasteena on nuorison ja maahanmuuttajien tavoittaminen. Kysymyksistä päätellen mekin saimme arvokasta tietoa hienosta esityksestä.

 

Teksti ja kuva: Raino Heinonen

 

Liite: Timo Salovaara/Digi- ja väestötietoviraston kalvot


2023-03-21_esitelma.pdfSuomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin