Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Revonsalmi

Vierailimme Vantaan Energiassa opiskelemassa kiertotaloutta

Risto Säynäväjärvi ja Saara-Kaisla Kangas esittelivät meille aluksi voimalan toimintaa pienoismallin avulla. Etualalla oleva rautapata ja roskasormus muistuttavat siitä, että sekajätteeseen ei saa laittaa metallia.

 

 

Uusiola on Vantaan Pitkäsuontiellä sijaitseva kiertotalouden keskipiste, jossa Vantaan Energian lisäksi Remeo ja Rudus toimivat. Tutustuimme 31.10.2023 Vantaan Energian laitoksella, miten kierrätykseen kelpaamaton sekajätteemme muutetaan sähköksi ja lämmöksi.

 

Jätteille uusi elämä sähkönä ja lämpönä

 

Uusiolassa sijaitsee kaksi Vantaan Energian jätevoimalaa, jotka käsittelevät kotitalouksien sekä kaupan ja teollisuuden jätteitä ja antavat näille ”uuden elämän sähkönä ja lämpönä”, kuten energiayhtiö kertoo tiedotteissaan. 

 

Risto Säynäväjärvi ja Saara-Kaisla Kangas esittelivät meille voimalan toimintaa. Säynäväjärvi on itsekin lion ja kiinnostunut luontoarvoista. Polttoon tulevat sekajätteet kerätään Uudenmaan alueelta aina Hangosta Porvooseen, pois lukien Nurmijärvi. 

 

Kysyimme mediassakin esillä olleesta jätepulasta, joka on kohdannut laitosta. Energiakriisin seurauksena kotimaisesta polttoaineeksi kelpaavasta jätteestä on alettu valmistaa kierrätyspolttoainetta ja sekajätettä on jouduttu tuomaan laivoilla aina Italiasta asti. 

 

Jäte kannattaa päästöjen näkökulmastakin kuljettaa maahan, jossa jätteen energiahyödyntäminen on tehokasta. Suuressa osassa Italiaa ei ole kaukolämpöjärjestelmiä, jotka kykenisivät hyödyntämään jätteen energiahyödyntämisestä saatavan lämmön, vaan sikäläisillä laitoksissa voidaan polttamisesta syntyvä lämpö muuttaa ainoastaan sähköksi heikolla noin 20–30 % hyötysuhteella. 

 

Älä laita sekajätteeseen metallia

 

Metallin poistaminen jätteen joukosta on vaikeaa. Siitä meitä muistutti jätevoimalan polttoprosessin läpi käynyt, mutta muotonsa hyvin säilyttänyt valurautapata esittelytilassa. Sen vieressä oli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2018 sormuksena päätynyt metallinpala. Juhlavastaanoton teemana oli yhteinen ympäristömme ja kultaseppä Saija Saarela suunnitteli roskapoliisi Marjo Vainion asusteeseen sopivan korun. Sormuksessa on polttoprosessin läpi käynyt hopearunko ja se on päällystetty useilla kerroksilla 24 karaatin lehtikultaa.

 

Lääkkeet ja maalit käsitellään korkeassa lämpötilassa

 

Kahden nykyisen voimalan lisäksi Vantaan Energian uusin jätettä energiantuotannossa hyödyntävä laitos on rakennusvaiheessa. Laitoksessa tullaan käsittelemään korkeassa lämpötilassa esimerkiksi kotitalouksissa syntyvää tavanomaista erilliskeräykseen toimitettavaa jätettä, kuten lääkkeitä, maaleja, liimoja ja lakkoja. Vaaralliseksi luokiteltua jätettä syntyy myös esimerkiksi maaliteollisuuden prosesseissa.  Laitoksen toiminnasta syntyvä lämpö ohjataan Vantaan kaukolämpöverkkoon ja sillä lämmitetään vantaalaisia koteja ja liikekiinteistöjä.

 

Geoterminen lämpö ja lämmön kausivarasto ovat uusia aluevaltauksia

 

Geoterminen lämpölaitos Varistossa on Vantaan Energian uusi aluevaltaus, jossa asiakkaille tarjotaan maalämmön edut ilman omaa investointia. Alkuperäisen rakennussuunnitelman mukaan QHeatin oli tarkoitus porata yksi maaperän lämpöenergiaa hyödyntävä kahden kilometrin syvyinen lämpökaivo. Suunnitelma kuitenkin korvattiin kolmella 800 metriä syvällä kaivolla. Tekniikan ja kannattavuuden osalta onkin vielä haasteita.

 

Esisuunnittelussa on myös maailman suurin lämpöenergian kausivarasto, joka perustuu yli sata-asteisen veden varastointiin. Kuusikonmäessä sijaitsevan varaston tilavuus tulee olemaan 1 000 000 m3 ja se varastoi noin 90 GWh energiaa. Energiamäärä vastaa keskisuuren kaupungin lämmön kulutusta vuodessa. Kausivarasto mahdollistaa kesäaikaisten hukkalämpöjen jätteen energiahyötykäytöstä syntyvän hukkalämmön sekä aurinkoenergian varastoimisen alhaisen lämmitystarpeen aikana. Projektin arvioitu valmistuminen on vuonna 2026.

 

Energia on kaiken modernin elämän perusta ja Vantaan Energia aikoo toteuttaa siitä oman osuutensa päästöttömänä. Edellä kuvattujen innovatiivisten ratkaisujen avulla yhtiöllä on tarkoitus olla vuonna 2030 jopa hiilinegatiivinen. 

 

Lue lisää:

 

 

Teksti ja kuvat: Raino Heinonen

 

.

Meitä opastivat Risto Säynäväjärvi ja ...
Meitä opastivat Risto Säynäväjärvi ja ...
Saara-Kaisla Kangas
Saara-Kaisla Kangas
Sekajätteet kerätään Hangosta Porvooseen, pl. Nurmijärvi.
Sekajätteet kerätään Hangosta Porvooseen, pl. Nurm...

Tänne jätteemme päätyvät odottamaan polttoa.
Tänne jätteemme päätyvät odottamaan polttoa.
Poltosta saatava energia muutetaan lämmöksi ja sähköksi.
Poltosta saatava energia muutetaan lämmöksi ja säh...
Älä laita sekajätteeseen metallia. Rautapadan jäännökset muistuttavat tästä. Roskasormus edessä.
Älä laita sekajätteeseen metallia. Rautapadan jään...

Ennen laitoskierrosta tutustuimme pienoismalliin.
Ennen laitoskierrosta tutustuimme pienoismalliin.

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin