Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Siltamäki

Siltamäen Leijonat vierailivat Kansallisarkistossa

Siltamäen Leijonat vierailivat 2.3.2016 Kansallisarkiston Helsingin Kruununhaan Rauhakatu 17 osoitteessa olevassa toimipisteessä. Kansallisarkisto muodostaa yhdessä seitsemän maakunta-arkiston kanssa Suomen arkistolaitoksen, joka kuuluu hallinnollisesti opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen.

Kansallisarkiston päätehtävät ovat valtionhallinnon asiakirjahallinnan ohjaaminen sekä viranomaisten ja kansallisesti merkittävien yksityishenkilöiden pysyvästi säilytettävien asiakirja-aineistojen säilyttäminen. Arkisto huolehtii lisäksi säilyttämänsä asiakirjallisen kulttuuriperinnön tarjoamisesta tutkijoiden käyttöön. Arkisto osallistuu myös alansa tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

 

Kansallisarkisto toimii heraldisten kysymysten asiantuntijavirastona. Arkisto vahvistaa valtion, kuntien ja kirkon käyttämät heraldiset tunnukset sekä virastojen sinetit ja esimerkiksi huvialusten ja armeijan joukko-osastojen liput. Arkisto tarjoaa opastusta toimialaansa kuuluvissa asioissa yksityishenkilöille, yhteisöille ja viranomaisille.

 

Kansallisarkistolla on Helsingissä neljä toimipistettä. Toimipisteet ovat Rauhankadun, Hallituskadun, Siltavuoren ja Sörnäisten toimipisteet. Yleisöpalvelutilat ovat Rauhankadulla ja Hallituskadulla.

 

Siltamäen Leijonat kiittävät historiallisen näkökulman avaamisesta kehittämispäällikkö Toni Ahorantaa, joka ensin diaesityksellään avasi arkiston historiaa ja toimintaa. Arkistossa tehdyn kävelykierroksen yhteydessä Ahoranta syvensi ja havainnollisti arkiston sisältöä.

 

 

Teksti:  Toni Ahoranta ja Wikipedia

Kuvat:  Esa Grönlund

 

 


Kansallisarkiston alkupisteenä on vuonna 1816 perustettu Senaatin arkisto. Senaatin arkiston nimi muuttui Valtionarkistoksi vuonna 1869 ja Kansallisarkistoksi vuonna 1994.
Kansallisarkiston alkupisteenä on vuonna 1816 peru...
Kansallisarkisto palveli ensin vain hallinnon tarpeita. Suurelle yleisölle arkiston ovet ja portaat avautuivat vuonna 1859.
Kansallisarkisto palveli ensin vain hallinnon tarp...
Lähtökohtaisesti Kansallisarkistossa säilytetyt aineistot ovat julkisia ja maksutta kaikkien niistä kiinnostuvien käytettävissä. Joidenkin aineistojen käyttöä on kuitenkin rajoitettu lainsäädännön, aineiston luovuttajan kanssa tehdyn sopimuksen tai aineiston huonon kunnon vuoksi.
Lähtökohtaisesti Kansallisarkistossa säilytetyt ai...

Kansallisarkiston vanhempi tutkijasali on vaikuttava näky. Tuntuu kuin siirtyisi suoraan osaksi historiaa tai vähintäänkin Harry Potterin velhokoulun kirjastoon.
Kansallisarkiston vanhempi tutkijasali on vaikutta...
Nämä kaksi veljeä erottuvat nuoren ikänsä takia esillä olevasta materiaalista helposti ;-)
Nämä kaksi veljeä erottuvat nuoren ikänsä takia es...
Kansallisarkiston kätköissä on tilaa erilaisille asiakirjoille yhteensä noin 128 hyllykilometriä.
Kansallisarkiston kätköissä on tilaa erilaisille a...

Mielenkiintoisen vierailun päätteeksi presidenttimme luovutti isäntänämme toimineelle kehittämispäällikkö Toni Ahorannalle klubimme standardin.
Mielenkiintoisen vierailun päätteeksi presidenttim...

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin