Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Vuosaari

Vuosaaren vaakuna

VUOSAAREN VAAKUNA

 

Parikymmentä vuotta sitten Vuosaaren Lions Club sai ajatuksen, että pitäähän Helsingin tytär-kaupungilla olla oma vaakuna, ja niinpä perustettiin Vuosaari - Seuran, Vuosaaren Seurakunnan ja Vuosaarisäätiön kanssa vaakunatoimikunta, johon kutsuttiin taiteilijoita ja vuosaarelaisia teiteenystäviä suunnittelemaan ja toteuttamaan Vuosaaren vaakuna.

 

Helsingin Vuosaari on muutaman muun saaresta muodostuneen kaupunginosan tapaan selvärajainen alue. Sen yhdistää mantereeseen vain lyhyehkö merestä noussut kannas, joka sekin jää korkea veden aikana  suurimmaksi osaksi veden alle.

 

Saarelaisuus kehittää yhtenäisyyttä ja nostaa omanarvontuntoa, niin Vuosaaressakin, missä  paikallistunne vielä vahvistui 60 - luvulla alkaneen  voimakkaan hartiapankki-rakentamisen ansiosta. Pientalojen lisäksi tehtiin myös  kerrostaloja ja asuntoja yli kymmenelle tuhannelle. Talkoissa tutustuttiin  ja vedettiin yhtä köyttä. - Samalla innolla tehtiin myös silta ja uimahalli, jotka myöhemmin myytiin kaupungille.  Lions Club syntyi myös yhteisöllisyyden merkkinä ja moni muu yhdistys ja seura.

 

Kaiken mainitun seurauksena Vuosaari ei ole pelkkä harmaa lähiö, vaan paremminkin tytärkaupunki, joka kaikenlisäksi sijaitsee kauniissa ympäristössä hyvien liikenne-yhteyksien varrella.

 

Parikymmentä vuotta sitten Vuosaaren Lions Club päätti, että pitäähän tytär-kaupungilla olla oma vaakuna, ja niinpä perustettiin Vuosaari - Seuran, Vuosaaren Seurakunnan ja Vuosaarisäätiön kanssa vaakunatoimikunta, johon kutsuttiin taiteilijoita ja vuosaarelaisia teiteenystäviä Antero Karen  ja Lisbet Lundin johdolla.

 

Vaakunatoimikunta järjesti kansallisen suunnittelukilpailun, johon tuli kuutisenkymmentä ehdotusta noin neljältäkymmeneltä taiteilijalta. Toimikunta totesi voittajaksi graafikko Pekka Martinin, joka on suunnitellut muitakin vaakunoita ja liikemerkkejä. Sattumoisin hän asuu Vuosaaressa, mutta tätähän toimikunta ei tiennyt ennen palkintojen jakoa.

 

Vuosaaren vaakunassa on sinisellä pohjalla ankkurin koura, jonka varsi kasvaa keltavuokon lehdiksi ja lehtien välissä on keltavuokon kukka. Kuvio on kultaa paitsi heteet ja emi, jotka ovat punaiset.

 

Sininen väri viittaa tietysti mereen ja ankkuri Vuosaaren historiaan vanhana viikinkien ankkuripaikkana. Täällä on toiminut keskiajan lopulla myös laivaveistämö ja yhteydet lahden yli Viroon ovat olleet vilkkaat. Vuosaaren historia on kovin merellinen, mitä uusi satama vielä korostaa.

 

Keltavuokko on puolestaan eräänlainen Vuosaaren nimikkokukka, jota esiintyy siellä täällä. Keltavuokko on rauhoitettu, mutta vaakunaan sen voi laittaa.

 

Vaakunaa on pidetty onnistuneena ja se on merkitty Suomen Heraldisen Seuran vaakunarekisteriin, ja seura on todennut sen heraldisesti oikein laadituksi. - Heraldiikka on ihan oma lukunsa ja tarkoin säädelty taiteen laji.

 

Vaakunan oikeudet on LC Helsinki/ Vuosaari ry:llä ja käyttöoikeudet on myönnetty yllämainituille suunnittelussa mukana olleille tahoille. Käyttölupaa eri tarkoituksiin tulee pyytää LC Helsinki/ Vuosaari ry:ltä

 

teksti: Mikko Pesola, vaakunatoimikunnan jäsen

Lion Club Helsinki - Vuosaari r.ySuomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin