Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-K

LC Kuopio /

Snellman

Historia

LC KUOPIO/SNELLMAN HISTORIAA

YLEISTÄ

Vuoden 1985 aikana Kuopioon oli päätetty perustaa uusi, kahdeksas Lions klubi. Uuden klubin käytännön perustamisjärjestelyt aloittivat Vpk Erik Aravirta (Lc Kuopio/Puijo) ja Lpj Kari Montonen (Lc Kuopio/Kalakukko). He olivat kutsuneet asiasta kiinnostuneita henkilöitä Kuopion Liikemiesklubille 25.2.1986. Tulevista uusista jäsenehdokkaista paikalla olivat Esko Jukola, Seppo Martiskainen ja Jukka Matinvuori. Lisäksi paikalla oli tulevan kummiklubin Lc Kuopio/Puijon presidentti Sakari Mononen. Vpk Erik Aravirta esitteli myös niiden kymmenen henkilön nimet, jotka olivat kiinnostuneita uuden Lions-klubin jäsenyydestä. Kokouksessa päätettiin seuraava valmisteleva kokous Kuopion Liikemiesklubille 8.4.1986. Samalla päätettiin pidettäväksi uuden klubin perustava kokous samassa paikassa 17.4.1986 klo 18.30.

 

Valmistelevassa kokouksessa 8.4.1986 paikalla oli 16 jäsenehdokasta sekä lisäksi viisi henkilöä oli lupautunut uuden klubin jäseneksi, joten jäseniä oli nyt yhteensä 21. Samassa kokouksessa päätettiin Charter-juhlan ajankohdaksi 10.10.1986. Kokouksessa käsiteltiin myös tulevan uuden klubin nimiehdotuksia, joita olivat: Kuopio City, Kuopio Suijjaus, Kuopio Minna Canth, Kuopio Väinölänniemi, Kuopio Savonia ja Kuopio Snellman. Paikalla olevien mielestä Taisto Hyvärisen ehdotus, LC Kuopio/ Snellman, oli yksimielisesti paras nimiehdotus ja siitä tuli uuden klubin nimi.

 

Varsinainen toiminta aloitettiin perustavalla kokouksella 17.4.1986 Kuopion Liikemiesklubilla. Kokouksessa olivat läsnä piirikuvernööri Ahti Jyläntö, kansainvälisen hallituksen edustaja Jouko Tynkkynen, piirin jäsen-ja laajennustoimikunnan puheenjohtaja Erik Ongelin, lohkon puheenjohtaja Kari Montonen ja useiden kuopiolaisten klubien presidentit. Kokouksessa puheenjohtajana toimi varapiirikuvernööri Erik Aravirta. Kokouksessa valittiin klubin ensimmäinen hallitus, joka käynnisti klubin toiminnan ja laati toimintasuunnitelman ensimmäiselle toimintakaudelle. Ensimmäiseen hallitukseen kuuluivat Seppo Martiskainen (Presidentti), Risto Koivisto (1. Varapresidentti), Jukka Matinvuori (2. Varapresidentti), Jouko Riihijärvi (Sihteeri), Antti-Pekka Aravirta (Rahastonhoitaja), Martti Räikkönen (Klubimestari), Esko Jukola (Tail Twister) ja Veli-Pekka Toivanen (Tiedotussihteeri). Perustamisjuhlakomiteaan kuuluivat Martti Räikkönen ja Vesa Vesanto. Opaslionina toimi Vpk Erik Aravirta.


 LC Kuopio/Snellmanin perustamiskirjan hyväksymispäivä on 12.5.1986, jolloin klubi on virallisesti merkitty Lions-klubien Kansainvälisen Järjestön luetteloon. Samalle päivälle sattui myös Snellmanin päivä ja klubin kokous, jossa lion Taisto Hyvärinen piti ensimmäisen klubiesitelmän J.W. Snellmanista.

 

Kansainvälisenä Presidenttinä oli kautena 1986-1987 Sten A. Åkestam. Hänen teemanaan oli ennen kaikkea ”TUO LAATUA ELÄMÄÄN” nuorisolle.

 

LC Kuopio/Snellman järjestysnumeroksi tuli 793 ja klubimme merkittiin kaupparekisteriin 3.9.1987.

Keväällä 1991 klubi sai oman lipun ja standaarin. Seppo Martiskaisen suunnittelema lippu ja standaari valittiin yksimielisesti useiden vaihtoehtojen joukosta klubin lipuksi ja standaariksi.


CHARTER JUHLA

LC Kuopio/Snellmanin Charter juhlaa vietettiin yhdessä ladyjen kanssa 10.10.1986 klo 19.00 alkaen hotelli Atlaksessa. Perustamisjuhlaa kunnioittivat läsnäolollaan ISR Jouko Tynkkynen, PDG Ahti Jyläntö, istuva DG
Pentti Ruohonen, VPK Erik Aravirta ja VPJ Kari Montonen ladyineen. PDG Ahti Jyläntö luovutti klubin perustamiskirjan, jonka perustajajäsenet allekirjoittivat juhlatilaisuudessa.

 

JÄSENISTÖ

Klubin perustajajäseniä olivat Antti-Pekka Aravirta, Risto Hakkarainen, Taisto Hyvärinen, Martti Hämynen, Esko Jukola (siirtojäsen), Jouko Jäske, Jarkko Kekäläinen, Risto Koivisto, Seppo Lintunen, Timo Markkanen, Seppo Martiskainen, Jukka Matinvuori, Heikki Paukkunen (siirtojäsen), Mauno Puumalainen, Seppo Reinikainen, Jouko Riihijärvi, Martti Räikkönen, Risto Savolainen, Juhani Soininen, Veli-Pekka Toivanen, Juhani Tolvanen, Markku Varjoranta ja Vesa Vesanto, yhteensä 23 lionia.


 Jäsenistömme koko on koko toiminnan ajan ollut noin 25 lionia. Perustajajäseniä on tällä hetkellä (v.2011) klubissa edelleen kahdeksan. Vuonna 2005 saimme neljä uutta, aktiivista jäsentä LC Kuopio/Vahtivuoresta, joka lopetti silloin toimintansa. Siirtyneet jäsenet ovat Hämäläinen Harri, Mauranen Erkki, Sipilä Pekka ja Toivanen Topi.


 Piirihallinnon eri tehtävissä 107-K piirissä ovat klubimme jäsenet toimineet seuraavasti:
Sipilä Pekka (siirtojäsen LC Kuopio/Vahtivuoresta) ZC 99-00 , Sipilä Matti ZC 98-99, RC 99-00, Riihijärvi Jouko ZC 06-07, RC 07-08, VPG 08-09, DG 09-00 ja etuoikeutettu jäsen Toivanen Topi (siirtojäsen LC Kuopio/Vahtivuoresta, kuoli 2009) ZC 76-77, DG 82-83.

 

AKTIVITEETIT

Toiminnan alkaessa mietimme kuumeisesti klubille yhteistä aktiviteettia, jolla voisimme hankkia tuloja toimintamme rahoittamiseksi. Ensimmäinen aktiviteetti oli Katri-Helenan konsertti Musiikkikeskuksella 9.12.1987, joka onnistui hyvin. Konsertin tuotosta voitiin lahjoittaa merkittävä summa, 16 875 mk Syöpäyhdistykselle syöpälasten hyväksi 14.1.1988. Muita klubin järjestämiä konsertteja olivat Kivikasvojen, Lea Lavenin ja Bianca Moralesin konsertit. Muita aktiviteetteja on ollut mm. lumenpudotus, lohen painon ja käärmeen pituuden arvaus ja Pelastusopiston majoitustilojen, Pyörön koulun ja Puikkarin kalustus uusilla kalusteilla. Kuopion raviradalla järjestimme lion Jouko Jäsken ideoimana ja vetämänä Eurokuljetus-92 näyttelyn, joka onnistui riskinotosta huolimatta hyvin. Kuopio-hallissa olimme ensin messujärjestäjien apuna erilaisissa tehtävissä ja 1995 järjestimme omat Kuljetus ja Rakennuskoneet-messut.

 

Vuonna 1996 pidettyjen kymmenvuotisjuhlien jälkeen pohdimme ja haimme uutta aktiviteettiä. Yhteydet kaupungin tekniseen virastoon antoivat meille mahdollisuuden valmistaa ja pystyttää aurausviitat Kuopion Petosen kaupunginosan alueelle. Uusi ideoitu aurausviitta- aktiviteetti aloitettiin syksyllä 1997, jota on voitu jatkaa edelleen vuosittain ja mikäli mahdollista, sitä jatkettaneen myös tulevaisuudessa. Aurausviitta-aktiviteetti on työllistänyt syksyisin klubin lionit ja ladyt ja urakasta on aina selvitty kunnialla. Aktiviteetista saamillamme varoilla olemme voineet toteuttaa kaikki ne rahalahjoitukset, jotka olemme jakaneet stipendeinä (mm. Snellmanin koulun oppilaille) ja muina lahjoituksina.

 

Vuoden 2002 keväällä Kuopion raviradan tallilla pussitimme yhdessä ladyjen kanssa hevosen lantaa säkkeihin ja markkinoimme sitä edelleen halukkaille kasvimaiden lannoitteeksi. Tulos aktiviteetistä jäi niin pieneksi, ettei sitä jatkettu seuraavina vuosina.


 Vuodesta 2003 alkaen olemme toteuttaneet vuosittain lion Jari Smolanderin ideoiman Snellmanin koulun 6-luokan kevätretken Pohjois-Savon Metsäkeskuksen Haapamäen havaintotilalle. Retki on ollut hyvin suosittu ja se toteutetaan myös kuluvana vuonna 2011.


KLUBITOIMINTA

Kokousten ja aktiviteettien lisäksi olemme pitäneet lukuisia yhteisiä Lions-henkisiä tilaisuuksia. Pikkujoulusaunan olemme pitäneet usean vuoden aikana perinteisesti tammikuussa. Muutaman kerran olemme tehneet pilkkiretken Kuhmoon Juttuanjärvelle ja siellä olemme kilpailleet klubin pilkkimestaruudesta. Hallituksen ”kaatajaiset” olemme pitäneet kesäkuussa, jossa kaataneet vanhan hallituksen ja evästäneet uuden hallituksen tulevalle toimintakaudelle. Klubista on myös osallistuttu liiton golf-kilpailuihin hyvällä menestyksellä.

Osallistuminen järjestömme vuosittain järjestettävään valtakunnan kokoukseen on kuulunut uusien virkailijoidemme toimintakauden ohjelmaan. Useana vuonna olemme osallistuneet tammikuussa Lionien järjestämään kunniakäyntiin Kuopion sankarihaudalla. Olemme myös osallistuneet Punainen sulka-keräykseen, opettajille järjestettävään Lions Quest-koulutukseen ja autonkuljettajina sotainvalidien syyskeräykseen. Klubikokouksissa sekä jäsenemme että ulkopuoliset henkilöt ovat pitäneet mielenkiintoisia klubiesitelmiä. Yhdessä ladyjen kanssa olemme viettäneet pikkujouluja ja tehneet yhteisiä teatteriretkiä.

Klubin nettisivut tehtiin lion Mauri Pesosen toimesta ja otettiin käyttöön vuona 2004. Sivut uusittiin ja päivitettiin lion Pekka Vartiaisen toimesta vuonna 2011.

 

Luovuta Isämaasi Onnellisempana Nousevalle Sukupolvelle, näillä periaatteilla me palvelemme ja jatkamme LIONS-työtämme.

 

Kuopio 11.3.2011

Seppo Martiskainen
Charter PresidenttiSuomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry K-piiri K-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin