Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-E

Lions Club

Orivesi

Historiaa

LC-ORIVEDEN TARJONTA JA TUKI  KULTTUURISTA STIPENDEIHIN


Vuonna 1957 perustettu LC-Orivesi, sen veljet ja ladyt, on pyrkinyt edistämään toimialueensa henkistä ja aineellista hyvinvointia ”ME PALVELEMME” -teemalla.
Lions-aatteen toi Pälkäneeltä Orivedelle muuttanut maanmittausinsinööri Martti Jussila. Kun Jussila kävi hammaslääkäri Erkki Visan vastaanotolla, hänen takkinsa rintapielessä ollut leijona-merkki viritti keskustelun lions-klubin perustamisesta Orivedelle. Visa kokosi 17 hengen veljesjoukon. Perustava kokous pidettiin 20 päivä tammikuuta 1957. 
Perustamisjuhla, Charter Night, vietettiin 21.huhtikuuta 1957 hotelli Tammerissa. Juhlapuheen piti ja perustamiskirjan luovutti piirikuvernööri Harri Palojärvi. Kummiklubina toimi LC Pälkäne.

 

Monipuolista palvelua


LC-palvelutoiminta on ollut vuosikymmenien aikana monipuolista ja vireätä. Vapaaehtoiseen talkoo- ja yhteishenkeen perustuvalla työllä, ladyjen kanssa, on tuotettu lukuisia kulttuurielämyksiä, juhlia ja muita tapahtumia paikkakunnalle. 
Aktiviteettien tuotolla on tuettu lähimmäisiä kotiseudulla ja maan rajojen ulkopuolella. Viimeksi Aasian tsumani-hyökyaaltojen uhreja. Järjestöjen työtä on tuettu apurahoin ja nuorison harrastuksia ja opintoja stipendeillä, ulkomaista vaihto-oppilastoimintaa myöten. Tuki- ja stipendivaroja on vuosikymmenien aikana hankittu talkoin, tempauksin, tapahtumin, ladyjen myyjäisin, lastenjuhlin sekä muotinäytöksin. Myös joululyhde, tienaurausviittatalkoin, joulukuusien myynnillä ja sääveikkauksella. Nyttemmin liikenneympyrän joulukuuseen yritysten ostamilla nimikkolampuilla, sekä monin tapahtumin on kartutettu kassaa. Varoja on hankittu ja jaettu avustuksina sekä stipendeinä kaikkiaan satoja tuhansia euroja, joista osa ulkomaille.

 

Kivi-juhlia ja konsertteja


LC-Orivesi on osaltaan täydentänyt alueensa monipuolista kulttuuritarjontaa.
Klubin ensimmäisen vuosikymmenen, joka syksyinen kulttuuritapahtuma oli Kivi-juhla Oriveden Opistolla. Juhlat järjestettiin veli Paavo Toivosen johdolla lions-perheiden voimin. Niissä esitettiin Aleksis Kiven näytelmiä, mm. Kihlaus, Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit. Kivi-juhlissa vieraili valtakunnallisesti tunnettuja laulajia, mm. Mauno Kuusisto ja Esko Viitanen. Juhlapuheita pitivät mm. Alex Mattson, Iiris Kähäri ja Eino Krohn. Teatteri Jurkka ja monet muut teatteriryhmät vierailivat myös noina aikoina Orivedellä klubin kutsumina.
Musiikkipainotteiset kirkkoillat ovat olleet myös kautta aikojen osa klubitoimintaa. Kirkkoiltoja jatkoivat 1980-luvun puolivälistä Ladyjen Kynttiläkirkot, joiden solisteina ovat vierailleet mm. Eero Piirto ja Pasi Kaunisto. Kirkkokonserttejakin on järjestetty ja tunnetuin esiintyjä lienee ollut Katri-Helena vuonna 1975. 
Vetovoimaisin kulttuuritapahtuma oli vuonna 1973 Konsta Jylhän ja Kaustisten Purppurapelimannien konsertti. Se veti Oriveden Opistolle noin 900 kansanmusiikin ystävää. Korkeatasoinen oli myös klubin 30-vuotisjuhlakonsertti v. 1987. Solistina oli Orivedellä asunut, Savonlinnan laulukilpailun voittaja Satu Sippola-Nurminen. 
LC-Orivesi osallistui pitkään myös Oriveden Opistolla vuodenvaihteessa pidettävien valtakunnallisten kansanmusiikkikurssien konserttijärjestelyihin. Klubin Savonlinnan oopperajuhlaretket 1980- ja 1990 luvuilla olivat myös mieleen jääviä. 
Ladyjen ”Ilta Paltanmäellä” perheiden joulunalustapahtumaa on vietetty jo 10 vuotta. Kevät retkillään ladyt ovat ammentaneet virkistystä ja virikkeitä toimintaansa. Marja- ja sieniretket ovat tuoneet vaihtelua. Vuosijuhlat, pikkujoulut, rapu-, syys- ja hattujuhlat (pitkään osittain jäsenten kodeissa) ovat antaneet samalla voimia ja virikkeitä toimintaan. 
Paikkakunnan viihtyvyyttä edistettiin klubin v. 1963 aloittamalla pihakilpailulla, jota 1970 jatkoi Omakotitaloyhdistys ja myöhemmin kaupunki. Kulttuuritapahtumia ovat vuosikymmenien ajan täydentäneet rahanhankinta-aktiviteetit. Alkuvuosikymmenien raha-sampoja olivat puhelinluettelon ja verokalenterin myynti.
Puhelinluettelon ilmoitusmyyntiä hoidettiin 25-vuotta. Verokalenteria julkaistiin 24-vuotta, julkisuuslakimuutokseen vuoteen 1987 asti. Verokalenterin korvasi v. 1990 arpajaiskalenteri. Jääjuhlia järjestettiin 1970-luvulta vuoteen 1997, kaikkiaan 25 kertaa, nuorison, urheilun ja opintojen hyväksi.

 

Talo talkoilla, taidetta koteihin


Talkoohengen voimanäyte oli veli Kauko Sihvon lahjoittamalle tontille ja Sihvon johtamin talkoin, rakennettu hartiapankkitalo. Veljet ja ladyt uurastivat 2200 talkootuntia. Ja talon myynti v. 1977 tuotti 43.475 silloista markkaa. 
Kuvataidetta edistävä klubin stipendikassaa merkittävästi kartuttanut varainhankinta oli Orivesi ja Purnu aiheisen taideteoksen teettäminen, tunnetulla graafikolla Raimo Kanervalla. Kolmannen teoksen teki taiteilija Tuula Lehtinen. Kustakin grafiikkateoksesta otettiin sata vedosta ja ne markkinoitiin seutukunnalle. 
Valtakunnalliset Punainen Sulka keräykset klubi on hoitanut tuloksekkaasti 1972 ja 1984, piirin parhaiten joukossa. Samoin Punainen Sydän keräyksen 1987.

 
Esko HilskaSuomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry E-piiri E-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin