Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-M

LC Rauma /

Reimari

Diabetes-kävely Raumalla 13.10.2019

Lokakuisen lauantain happirikkaassa ilmassa käveltiin tärkeän asian puolesta. Rauman kävely oli osa valtakunnallista kävelytapahtumaa ja myös Lions-järjestöjen hyvän päivän aktiviteetti. Kuvista ja kuvateksteistä selviää tarkempia ykstyiskohtia. Alla suora lainaus kävelyn suojelijan, kansanedustaja Matias Marttisen avauspuheesta. Marttinen itse sairastaa diabetesta joten saimme juuri oikean ja vaikutusvaltaisen henkilön tapahtumamme suojelijaksi. Kiitos tästä kansanedustaja Marttiselle

 

Kiitän lämpimästi kaikkia osapuolia tapahtuman järjestämisestä. Kuten piirikuvernööri Niemi äsken kertoi, on hienoa, että samanlaisia tapahtumia järjestetään tänään valtakunnallisesti ympäri Suomea, Satakunnassakin 8 eri paikkakunnalla.

Monet teistä tietävät, että diabetes on itselleni erittäin tärkeä aihe myös henkilökohtaisesti. Olen sairastanut 

1 tyypin diabetesta yli 15 vuotta ja tiedän, millaista sairauden kanssa eläminen on. 1 tyypin diabetes on meillä Suomessa yleisintä koko maailmassa, syitä tähän ei täysin tiedetä. Meitä ykköstyyppiläisiä on lähes 50.000. 

2 tyypin diabetesta sairastaa lähes 350.000 suomalaista. Lisäksi arvioiden mukaan noin 100.000 ihmistä sairastaa diabetesta tietämättään. He ovat kaikkein heikoimmassa asemassa, sillä diabeteslääkärien ja -hoitajien apu ja hoito eivät heitä tavoita. Siksi hoidon diagnosointi ja omien terveystietojen seuraaminen on erittäin tärkeää.

Hoitomenetelmät ovat kehittyneet Suomessa valtavasti, monelle se tuo toivoa sairauden kanssa elämiseen ja arjen pyörittämiseen.

Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä nostamaan keskustelua diabeteksen hoidosta. Esimerkiksi 1 tyypin diabeetikoista vain joka viides pääsee asetettuun hoitotavoitteeseen, siis vain joka viides! Emmehän me voi olla tähän tyytyväisiä, emme mitenkään. Hyvä hoito kuuluu jokaiselle, jokaisella pitää olla mahdollisuus diabeteksen hyvään hoitoon ja mahdollisimman terveeseen elämään.

Toisaalta tämä tapahtuma nostaa esille ennaltaehkäisyn merkityksen. Se on tärkeää jokaiselle, riippumatta siitä, onko sairauksia vai ei. Liikunnan merkitys on totta kai erittäin iso. Diabetes tuo jo nyt 15 % kaikista sote-kustannuksista, kyse on siis erittäin isosta asiasta. Säästöt voivat olla valtavat, jos uusia sairastumisia voidaan vähentää ja välttää. Elintavat ovat siinä erittäin tärkeitä.

Olen iloinen siitä, että saan alueemme kansanedustajana tehdä työtä eduskunnassa pitkäaikaissairaiden, erityisesti diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi. Olen aloittanut myös eduskunnan diabetesryhmän jäsenenä. Ryhmässä tapaamme ministereitä ja virkamiehiä ja viemme diabeteksen hoidon asioita eteenpäin.

Matias Marttinen


Kävelytapahtuman suojelija, kansanedustaja Matias Marttinen piti avauspuheen. Marttinen itse sairastaa 1 tyypin diabetesta. Hänen avauspuheensa lainaus on  päätekstissä.
Kävelytapahtuman suojelija, kansanedustaja Matias...
Reimarilaiset DG Aarno Niemi ja Jorma Salvi ovat toimineet aktiivisesti kävelyn järjestämisessä ja saaneet mukaan muita mukaan. Kuva: Raumalainen / Pekka Lehmuskallio
Reimarilaiset DG Aarno Niemi ja Jorma Salvi ovat t...
Tapahtuman esitteen etu- ja takasivu jolta ilmenee tapahtuman järjestäjät.
Tapahtuman esitteen etu- ja takasivu jolta ilmenee...

Tapahtuman esitteen keskiaukeama kertoo itse asiansa.
Tapahtuman esitteen keskiaukeama kertoo itse asian...
Rauma Reimarin jäsen, DG Aarno Niemi avaamassa tapahtumaa ja vieressä kansandustaja Matias Marttinen valmistautumassa puheenvuoroonsa.
Rauma Reimarin jäsen, DG Aarno Niemi avaamassa tap...
Kansanedustaja puhuu ja kansa kuuntelee.
Kansanedustaja puhuu ja kansa kuuntelee.

Kimmo Kouru ohjasi vaudikkaan lämmittelyn ennen kävelyä reippaan musiikin tahdissa.
Kimmo Kouru ohjasi vaudikkaan lämmittelyn ennen kä...
Tässä esimerkki äänen etenemisnopeudesta. Kimmon kädet ylös -komento ei ole vielä ehtinyt jumppaajien korviin asti.
Tässä esimerkki äänen etenemisnopeudesta. Kimmon k...
Kävelytapahtumaan osallistui hieman vajaa sata henkeä jotka hajaantuivat reitin varrelle. Osa on tästä jo mennyt ja osaa ei vielä näy.
Kävelytapahtumaan osallistui hieman vajaa sata hen...

Leo Club Rauman aktiiviset nuoret hoitivat mehutarjoilun reitin varrella (huomaa teksti vasemmalla olevan Leon liivin selässä). Mehupiste oli sairaalan ankkalammen rannassa.
Leo Club Rauman aktiiviset nuoret hoitivat mehutar...
Kalatorilla järjestäjien edustajat esittelivät toimintaansa. Osallistujilla oli myös mahdollisuus osallistua ilmaisiin arpajaisiin. Teltalla muiden muassa LC Kanali Helmen jäseniä värikkäissä liiveissään.
Kalatorilla järjestäjien edustajat esittelivät toi...
Kääpiösnautseri Ukko oli yksi kolmesta kävelyyn osallistuneista nelijalkaisista.
Kääpiösnautseri Ukko oli yksi kolmesta kävelyyn os...


Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry M-piiri M-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin