Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-L

LC Tornio /

Raja

Ajankohtaista

Tornion Lionsklubit järjestivät yleisötilaisuuden, jossa Torniolaislähtöiset kardiologi, sydäntautiopin professori Juhani Junttila ja tehohoitolääkäri, anestesiologian professori Janne Liisanantti luennoivat sydänoireista, sepelvaltimosairauksista ja akuutista ensihoidosta sekä sydänsairauksien tämän päivän toteamismenetelmistä ja -hoidosta.

Mukana olivat myös Tornion Sydänyhdistyksen ja Punaisen Ristin edustajat, jotka esittelevät

toimintaansa, sydäniskurin käyttöä ja laitteiden tämänhetkiset sijainnit Torniossa.

Tilaisuuteen kokoontui täysi sali asiasta kiinnostuneita ihmisiä. Lionsklubit kiittävät luennoitsijoita ja osallistujia hienosta tilaisuudesta!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sääarpajaisten voittajat arvottiin Tornion poliisiasemalla 6.3. Oikean lämpötilan -1,0 astetta 28.2. klo 11 oli arvannut 13 henkilöä. Oikein arvanneiden kesken suoritettiin nostoarvonta, 

Voittajiksi arvottiin seuraavat:

 

1.palkinto   Luxor 55" android UHD TV                         Linnea Kujansuu          arvo 599 euroa

2.palkinto   Lenovo Ideapad 330S 14" I3 Intel               Kari Tirroniemi             arvo 399 euroa

3.palkinto   Xiami MI 11 Lite 5G älypuhelin                    Veli Jokela                    arvo 399 euroa

4.palkinto   Samsung TAB A7 10,4" tabletti 4G             Olli Rautiainen             arvo 319 euroa

5.palkinto   Huawei Watch GT 2 Pro älykello                Timo Ahola                   arvo 249 euroa

6.palkinto   Samsung HWT440 langaton soundbar      Minttu Posti                  arvo 249 euroa

7.palkinto   JBL Charge 4 BT kaiutin, roisketiivis         Ella Kokkinen              arvo 179 euroa

 

Onnittelut voittajille ja suuri kiitos arpojen myyjille. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti voitosta. Voittajat ilmoitetaan myös lehti-ilmoituksella Kotikulmilla lehdessä 15.3.

 

 

 

 

 

Torniolaislähtöiset Kardiologi, sydäntautiopin professori Juhani Junttila ja

Tehohoitolääkäri, anestesiologian professori Janne Liisanantti tulevat kertomaan sydänoireista, sepelvaltimosairauksista ja akuutista ensihoidosta.

Sydänsairauksien tämän päivän toteamismenetelmistä ja -hoidosta.

Mukana on myös Tornion Sydänyhdistyksen ja Punaisen Ristin edustajat, jotka esittelevät

toimintaansa, sydäniskurin käyttöä ja laitteiden tämänhetkiset sijainnit Torniossa.

 

Paikka Seminaarin koulun auditorio

Seminaarinkatu 16 Tornio

Aika 22.3.2023 klo 18.00 - 20.00

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton

TERVETULOA!

Maaliskuun klubikokouksessa pääaiheena oli käyty arvokeskustelu klubimme arvoista. Esille nousi asioita kuten yhteisöllisyys, rento ilmapiiri, halu auttaa ja paikallisuus. Keskusteltiin avoimesti kokouskäytännöistä ja mietittiin uusia tuulia klubin toimintaan.
Sääarpajaisten tilannekatsauksessa todettiin lämpötilan olleen 28.2. klo 11 -1.0 astetta. Voittajat todetaan ensi viikolla Tornion poliisiasemalla ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 
Kokouksessa muistettiin 80 vuotta täyttänyttä veli Veikko Tallgrenia ja 60 vuotta täyttänyttä veli Risto Rantalaa. Isot onnittelut molemmille.


Klubimme pääaktiviteetti Sääveikkausarpajaiset on loppusuoralla ja vuorossa oli arpojen lajittelua. 3000 arpaa lajitellaan kymmenysten tarkkuudella, jotta tarkastettaessa oikeaa lämpötilaa 28.2 klo 11 löydetään voittajat mahdollisimman helposti.
Kaikkiaan 21 veljeä oli lajittelemassa arpoja oikeaan järjestykseen. Voittajat julkaistaan 15.3 Kotikulmilla lehdessä ja tällä palstalla. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Helmikuun klubikokouksessa vieraili L-piirin 1.varapiirikuvernööri ja koulutuskoordinaattori Tiina Pesola. Saimme kuulla ajankohtaista asiaa piirin ja liiton toiminnasta. Saimme kiitosta jäsenmäärästä ja aktiivisesta toiminnasta. Paikalla Park hotellissa 12 ja etäyhteyksin Teamsissä 9 veljeä. Sääveikkaus etenee ja arpoja myy useammat seurat ja yhdistykset. Päätettiin käydä klubin arvokeskustelu maaliskuun klubikokouksessa, mikä klubissa on tärkeää ja millaisena klubin rooli nähdään omassa ympäristössään.
Klubimme järjestää avoimen yleisötilaisuuden, jossa mukana torniolaislähtöiset anestesiatohtori Janne Liisanantti ja sydäntohtori Juhani Junttila, Aiheena sydänsairaudet ja Tornion Sydänyhdistys tulee kertomaan toiminnastaan sekä tekevät opetusnäytöksen yhdessä Punaisen Ristin edustajan kanssa defibrillaattorin käytöstä. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 22.3 klo 18 Seminaarin koulun auditoriossa ja tilaisuus on maksuton.


Vuosi 2023 avattiin tammikuun klubikokouksella Park hotel Torniossa. Paikalla 13 ja etänä 3 veljeä. Perinteinen sääveikkaus hyvällä mallilla, arvat painettu ja jaetaan myyjille. Arpojen myyjinä yhdistykset ja myös veljet myyvät arpoja. Arpoja myynnissä 3000 kappaletta ja hinta vain 2 euroa. Valitettavasti yksi veli eroaa työkiireiden takia. Pyramidi Prismassa tyhjennetty, saimme hienon summan aktiviteettilille lahjoitettavaksi nuorisotyöhön. Kokouksen lopuksi saimme kuulla Klarissa Kuljun mielenkiintoisen esitelmän Lions nuorisovaihdosta Italiassa. Matkaa ja vaihtoa ovat olleet tukemassa kaikki Tornion Lions klubit. 
Klubimme perinteinen aktiviteetti jäälyhtyjen pystyttäminen Saarenvireessä jouluaattona hoidettiin tänäkin jouluna isolla joukolla. Paikalla olivat Raimo Aarni, Pekka Pelttari, Mauno Matilainen, Toivo Raukko, Risto Kunnari, Esa Markkanen ja Jaakko Heikkinen lapsineen.
Klubimme on päättänyt avustaa Tornion kaupungin alakouluille liikennetyökirjoja. Uudistuneen tieliikennelain mukaiset ja 130 sivuiset uudistetut liikennetyökirjat tulevat lapsille henkilökohtaiseen käyttöön koko alakoulun ajaksi. Liikennetyökirjan tehtävien avulla lapset omaksuvat paremmin liikenneaiheet, joita käsitellään opettajan kanssa tunnilla sekä liikennesäännöt tekemällä tehtäviä eri liikennetilanteista. 

Selkeiden vuodenaikojen mukaan vaihtuvien tehtävien ansiosta kirjaa voi pitää myös pulpetti-kirjana ja tehdä tehtäviä aina kun aikaa tunnilla jää. Lisäksi kirjasta voi antaa kotitehtäviä, jolloin liikenneasioita opetellaan myös omien vanhempien kanssa.
                                            
Marraskuun klubikokous pidettiin jälleen Park hotel Torniossa hybridinä. Sääveikkausarpajaisten toteutus etenee vauhdilla, kaikki alkaa olemaan pikku hiljaa valmiina. Myyntiin tulee 3000 kpl ja arvan hinta 2 euroa. Yhdistyksille ja kouluille tarjotaan myyntiin arpoja. 
Päätettiin pitää ohjelmalliset pikkujoulut 5.12, toivotaan runsasta osanottoa. 
Veli Pekka Pelttari piti kokouksen lopuksi esitelmän ajankohtaisista asioista hyvinvointialueelta. Mielenkiintoisesta aiheesta keskusteltiin paljon ja esitettiin kysymyksiä Pekalle.
Sotiemme veteraanit-keräys toteutettiin jälleen kerran myös Torniossa.

Veteraanejamme on jäljellä enää 3 500 henkilöä ja sotiemme naisia 10 000. Me olemme luvanneet pitää heistä huolta loppuun asti. Apu ei saa katketa nytkään, vaikka olemme vakavassa maailmantilanteessa.

Saarenvireen veteraanien syyskeräykseen kuljetusapuna osallistui klubistamme Raimo Aarni, Esa Markkanen, Pekka Pelttari ja Mauno Matilainen.

Kokonaisuutena keräys onnistui hyvin. Sotilaiden kertoman mukaan suhtautuminen oli erinomaisen positiivista.


Lokakuun klubikokouksessa vieraili piirikuvernööri Jouni Hilke puolisoineen. Saimme kuulla liiton ja piirin ajankohtaiset terveiset, tietoa tulevasta strategiatyöstä ja Sri Lankan kummilapsitoiminnasta. Kokouksessa kuultiin ohjelmatoimikunnan esittelemänä pikkujouluista ja tulevista esitelmistä. Sääveikkauksen pohjatyö on jo pitkällä, luvat saadaan hakuun poliisilaitolkselle lähiaikoina. Aktiivinen kuntosaliporukka on jatkanut treenaamista ja Lauttamiespatsaita on valmistumassa suuri määrä myyntiin. Kuvissa piirikuvernööri ja kokousväkeä sekä ansioituneet veljet Mauno Matilainen ja Jari Heikka.

Kausi avattiin Park hotel Torniossa juhlallisin menoin, kun saimme joukkoomme uuden veljen Mikko Alaviuhkolan. Muistimme myös isoa joukkoa veljiä, jotka olivat täyttäneet vuosia koronan aikana. Kokous järjestettiin hybridinä, paikan päällä 16 ja Teamsillä 4. Päätimme järjestää jälleen perinteisen sääveikkauksen jo 55. kerran eli se on järjestetty joka vuosi koko klubin olemassaolon ajan. Jatkamme Lauttamiespatsaiden valmistusta ensi viikolla ja päätimme nostaa patsaan hintaa 1.1.2023 alkaen. Suunnittelimme myös 55-vuotisjuhlan järjestämistä ja teemme reissun Bodenin raveihin sekä jääkiekko-otteluun Luleån. Kuvissa uusi veli Mikko, kummi Nikon ja pressa Tuomaksen kanssa sekä syntymäpäiväsankareita. 


   


Lauttamiesaktiviteetti jatkui kesän aikana, jotta saataisiin patsaita myyntikuntoon kun kysyntä on ollut niin kovaa. Useampi veli on ahkeroinut patsaita sen eri vaiheissa kuten keernojen teossa, valussa ja viimeistelyssä. Olemme saaneet tehtyä valmiita patsaita myyntiin ja niitä löytyy K-market Timpantorilta Vojakkalasta.

  

                                                                             

Veljet talkoilivat Tornion partiolaisten Pohjan tytöt ja sissit apuna Peräpohjolan markkinoilla. Raatihuoneen ympäristössä tehtäviin kuului liikenteenohjausta. Mukana veljet Tuomas Saarelma, Risto Kunnari, Jouko Niva ja kuvasta puuttuva Ari Kukkoyli. Ilmat suosivat markkinoita ja sujuivat ainakin liikenteenohjauksen osalta loistavasti.
Kausi 2021-2022 päätettiin pitkästä aikaa Villen kartanossa Kukkolankoskella. Aurinkoinen kesäinen sää loi hienot puitteet kivalle illalle. Kokouksen jälkeen saimme nauttia Ailan ja Ville antimista sekä savusaunan pehmeistä löylyistä.
Saimme myös perinteisesti vieraita Haaparannan klubista, kiitos Sten ja Ulf vierailusta.
Suuri kiitos Ailalle ja Villelle tarjoiluista sekä vieraanvaraisuudesta!

Veljet Tuomas, Jouko ja Mane olivat 14.5 talkoissa Tornion kaupungin puistokarnevaalin järjestelyissä Seminaarinkadulla. Keli oli kauniin keväinen ja ihmiset tuntuivat viihtyvän. Tapahtumassa oli mm. musiikki- ja tanssiesityksiä, järjestöjen toiminnan ja pelastuslaitoksen kaluston esittelyä, myyntikojuja ja poniratsastusta lapsille. Lasten liikennepuisto oli myös ahkerassa käytössä. Klubimme vastasi kaikesta liikenteenohjauksesta sekä osasta järjestyksenvalvontaa. Veljet myös opastivat sekä juhlakansaa että näytteilleasettajia ja kantoivat pöytiä ja penkkejä tapahtuman järjestäjien tarpeiden mukaan.

 

 

 

 

 

Huhtikuun klubikokouksessa ja samalla kevätkokouksessa hyväksyttiin tulevan kauden alustava toimintasuunnitelma ja talousarvio. Keskusteltiin uuden kauden virkailijoista ja päätettiin siirtää päätös toukokuun klubikokoukseen. Todettiin sääveikkausarpajaisten menneen hyvin ja saatiin tuettua arpojen myyjiä hienolla summalla. Jaettiin myös avustuksia Ukrainan kriisiin Punaisen Ristin kautta ja nuorisovaihtoon. Päätettiin myös toukokuun päätöskokouksen paikaksi perinteinen paikka eli Villen kartano Kukkolankoskella. Kokoukseen osallistuttiin sekä paikan päällä Park hotellissa että Teamsin välityksellä

 

 

 

 

Sääveikkausarpajaisten lämpötila oli +4.6°C ja se todettiin Tornion Torpin Ilmatieteenlaitoksen säähavaintopisteessä 28.2.2022 klo 11.00. 

Oikein arvanneita oli yksi (1. palkinto), 0,1 asteen erolla yksi (2. palkinto), 0,3 asteen erolla kaksi (3. ja 4. palkinto) ja 0,4 asteen erolla kuusi osallistujaa (5. ja 6. palkinto). Yhtä lähelle arvanneiden kesken palkinnot arvottiin nostoarvontana Tornion poliisiasemalla. 

 

Voitot menivät seuraaville: 

  

1.palkinto                 Petri Räsänen         Philips Ambilight TV 55" 

2.palkinto                 Elias Lampinen      Lenovo 14" kannettava 

3.palkinto                 Kari Ponkala           Xiaomi MI 11 Lite 5G puhelin 

4.palkinto                 Erkki Pirttimaa        Huawei Watch GT älykello 

5.palkinto                 Kama                       Huawei Watch Fit aktiivisuuskello 

6.palkinto                Tauno Juuso            Jabra Solemate Mini BT kaiutin 

 

Onnittelut voittajille!

 

Lions Club Tornio-Raja kiittää arpojen mainospaikan ostajia, arpoja myyneitä yhdistyksiä sekä arpojen ostajia.

Arpajaisista saatu tuotto tullaan käyttämään lyhentämättömänä paikallisen nuoriso- ja vanhustyön hyväksi.

 

 

 

 

Maaliskuun klubikokous pidettiin hybridimallilla, suurin osa etänä Teamsissä ja puolen tusinaa veljeä paikan päällä. Päätettiin ja keskusteltiin mm. sääveikkausarpajaisten palkintojenjaosta, tuesta Ukrainaan, nuorisovaihdon avustuksesta ja kuntosaliharjoitteluryhmän uudesta treenipaikasta. 

Kauden päätöskokous pidetään toukokuussa Villen kartanossa Kukkolankoskella, ohjelmatoimikunta selvittää Villen kanssa ajankohdan, josta informoidaan myöhemmin.

 

 

 

 

Klubin järjestämän perinteisen sääveikkausarpajaisten lajittelu suoritettiin Park hotellissa, paikalla runsain joukoin veljiä laittamassa arvat järjestykseen. Lämpötila mitattiin Torpin sääasemalla 28.2 klo 11.00, lämpötila oli +4,6 astetta.

Voittajat selviää ensi viikolla ja siitä ilmoitetaan voittajille henkilökohtaisesti. Klubimme kiittää arpojen ostajia ja ryhmiä, jotka myivät suurimman osan arvoista.

 

 

 

 

 

Helmikuun klubikokous jouduttiin jårjestämään jälleen etänä Teamsin välityksellä, paikalla 17 veljeä. Esityslistalla oli mm. sääntömuutos, sääveikkausarvat ja avustushakemus. Veli Niko Tohu esitteli Securitaksen toimintaa turvallisuudesta kodeissa. Toivotaan, että maaliskuun klubikokous eli samalla kevätkokous voitaisiin pitää jälleen paikan päällä Park hotel Torniossa. Lopuksi nautittiin jälleen perinteinen snapsi.

 

 

 

 

Tammikuun klubikokous pidettiin pitkästä aikaa koronarajoitusten takia etäyhteyksillä Teamsillä. Paikalla 19 veljeä sekä vierailijana lohkon puheenjohtaja Erkki Taskila.

Aktiviteettitoimikunta on saanut kehitettyä veli Kalevi Suvannon johdolla Lauttamiespatsaan valumuottia siihen vaiheeseen, että pääsemme pikku hiljaa taas tekemään patsaita. Jäsentoimikunta on ollut aktiivinen ja mahdollisesti kolme uutta veljeä on tulossa klubiin. Perinteinen sääveikkaus järjestetään jälleen ja arvat ovat jo myynnissä eri yhdistysten toimesta.

Kokouksen lopuksi perinteinen snapsi lauluineen veli Leken johdolla

 

 

 

 


Klubimme pitkäaikainen veli Olli Salovaara nukkui pois vakavan sairauden murtamana 4.1.2022. Olli oli syntynyt vuonna 1942.

Hänet kutsuttiin klubimme jäseneksi vuonna 1983.

Olli toimi kaikissa klubitehtävissä, sekä lohkon puheenjohtajana ja L- piirin jäsenvastaavana usean vuoden ajan. Pisimmän ja viimeisimmän työuran hän teki Outokumpu Oy:n ulkomaankaupan myyntitehtävissä.

Tunsimme Ollin aktiivisena klubiveljenä. Hän osallistui lähes jokaiseen aktiviteettiimme, milloin vain oli mahdollista. Hän oli humaani, helposti lähestyttävä ystävällinen ja vaatimaton persoona.

Olli oli myös aktiivinen Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen vertaistukiryhmän vetäjä.

Hän erosi klubimme toiminnasta sairastuttuaan vakavasti ja voimien heiketessä.

Jäämme kaipaamaan aktiivista ja esimerkillistä veljeämme.


Klubimme perinteinen aktiviteetti jäälyhtyjen pystyttäminen Saarenvireessä jouluaattona hoidettiin tänäkin jouluna isolla joukolla. Paikalla olivat Raimo Aarni, Pekka Pelttari, Mauno Matilainen, Erkki Suo, Toivo Raukko, Vilho Auniola, Jouko Niva, Raimo Ronkainen, Risto Kunnari ja Jaakko Heikkinen lapsineen.

Joulukuun klubikokous ja pikkujoulut pidettiin Park hotellin Lohenloukku kabinetissa. Paikalla 19 iloista juhlijaa, jotka saivat nauttia maittavasta jouluateriasta ja mielenkiintoisesta ohjelmasta. Leken tulitankobooli oli jälleen illan mielenkiintoisin ohjelmanumero, tästä syntyi makea glögi koko porukalle. Illan muuta ohjelmaa joululaulujen historiaa ja laulamista, Lucia perinnettä ja pressan puuropuhe.
Suuri kiitos kaikille hienosta illasta, erityiskiitos ohjelmatoimikunnalle hyvistä järjestelyistä!

Marraskuun klubikokouksessa kuulimme Härkiinmyllyn tilanteen ja kuvia myllyn nykytilanteesta. Ari Kukkoyli ja Ville Auniola kävivät paikan päällä selvittämässä, missä tilassa mylly ja sen rakennus tällä hetkellä on. Vuosina 1983-85 klubimme veljet ovat ensimmäisen kerran olleet kunnostamassa myllyä. Ohessa kuvia nykytilanteesta.
Muita käsiteltyjä asioita olivat tulevat pikkujoulut, lauttamiespatsaan valamisen nykytilanne ja sääntömuutosten aikataulu.
Saimme myös kuulla esitelmän Nordea pankin toiminnasta ja sen nykytilasta.
Lokakuun klubikokouksessa hyväksyimme edellisen kauden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Sovimme koko kauden klubikokousten esitelmät ja vierailut sekä päätimme järjestää ohjelmalliset pikkujoulut. Jäsentoimikunta oli ollut tehokas ja lupasi uusia veljiä joukkoomme. Toivotimme uuden veljen Tero Ruokasen tervetulleeksi klubiin. 
Kuvassa presidentti Jari Heikka, sihteeri Juha Kangas, kummi Niko Tohu ja Tero Ruokanen.Tornio 400 vuotta juhlan lasten Hevisaurus konsertissa Torandassa. Klubimme vastuulla oli narikka ja järjestyksen pito. Mukavaa oli lapsilla ja veljillä. Talkoilemassa hyvän asian puolesta Jouko Niva, Juha Kangas, Ari Kukkoyli ja Jari HeikkaAloitimme uuden kauden 2021-22 syyskuun klubikokouksella Park hotellissa, joka pidettiin pitkästä aikaa fyysisenä kokouksena.
Kokous aloitettiin hiljaisella hetkellä hiljattain edesmenneen veli Jukka Kirjakaisen muistolle.
Paikalla 11 veljeä ja Teamsin välityksellä 7. 

Päätimme tehdä sääntömuutoksen, joka mahdollistaa kokouksiin osallistumisen Teamsin välityksellä. Sovimme myös vierailusta Härkiinmyllylle ja aloittaa selvityksen yhteisestä illanvietosta lokakuussa.

Kokouksen päätteeksi muistettiin 70 vuotta täyttänyttä veljeä Kalevi Suvantoa. Osallistujista näkyi tyytyväisyys tavata pitkästä aikaa muita veljiä.


 

Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke. 

Vieraslajitalkoot 16.6.2021 Kivirannalla


Paikalla mm. Partiolaisia sekä Putaan Klubista edustus. Tornion kaupunki osoitti työalueen.

 

Vieraslajeista opittiin perehdyttämisen myötä tunnistamaan mm.

Ruttojuuri, lupiini, kurtturuusu, jättipalsami, jättiputki....


Tornio 400 Juhlapuiston nimikkopuu

 

Klubimme oli mukana Tornio 400 nimikkopuun istuttamisessa torstaina 3.6. 

Paikalla klubista oli veli Jari Heikka. 


Juttua istuttamisesta alla olevasta linkistä:


 

 


 Pienryhmien retki Keminmaahan Old Pine Husky - tilalle 

 

Meillä oli hauska retki. Menimme Moilasen taksilla ja söimme eväitä. Meitä oli 14 oppilasta ja 4 aikuista. Silitimme koiria ja laskimme mäkeä. Pulkalla. Sitten söimme pitsaa ja joku makaroonia. Lopuksi saimme nutellapitsaa. Oli kivaa. Ja vanha talo.

 

Kiitos Lions clubit, kun annoitte meille mahdollisuuden kokea uusia elämyksiä. 

Tämän retken muistamme pitkään !

 

Kivirannan koulun pienryhmän oppilaat, avustajat sekä erityisluokanopettajat 

Eeva Kurkinen-Heikkilä ja Eeva-Maria Buska

 

 

 

 

Huhtikuun klubikokous ja samalla kevätkokous järjestettiin ajanmukaisesti jälleen etänä Teamsillä. Mukana parikymmentä veljeä, kokous soljui jo luontevasti ilman ongelmia.

Käytiin läpi sääveikkauksen tulos, todettiin jaettua suoraa tukea 2400 euroa alueen nuorisotoimintaan. 

Lisäksi päätettiin ensi kauden virkailijat, jäsenmaksun suuruus ja alustava toimintasuunnitelma sekä talousarvio.

Lopuksi tietenkin snapsit ja snapsilaulu veli Leken johdolla.

 

 

 

Lions Club Tornio-Rajan perustaminen 53 vuotta sitten liittyi läheisesti pikkukaupungin

uneliaisuudesta heräävän Tornion kaupungin kehitykseen. Rajakauppa muutti suuntaansa ,

liike-elämä vilkastui, Outokumpu Oy:n peruskivi muurattiin, torniolaiset sukkahousut

löysivät tiensä maailman markkinoille ja Lapin Kultaa levisi Vantaan varsille.

Klubin perustava kokous pidettiin 4.11.1967 vanhassa Tornion kerhon puutalossa. Mukana

oli 25 uuden klubin jäsentä.  Nimensä mukaisesti Lions Club Tornio-Raja on ollut koko

toimintansa ajan läheisessä ystävyyssuhteessa valtakunnan rajan toiselle puolelle LC-Haaparannan kanssa.

Klubin ensimmäinen tempaus ja aktiviteetti oli vuonna 1968 helmikuussa järjestetty lämpötila-

veikkaus. Tätä varten painatetiin 2000 kpl yhden markan hintaisia arpoja, jotka kaikki saatiin

myydyksi. Klubiveljet osallistuivat arpojen myyntiin tarmokkaasti. Nettotuotto oli 1.301,45

markkaa. Koska tämä helmikuun viimeisen päivän lämpötilaveikkaus onnistui hyvin, sitä

päätettiin jatkaa myös seuraavina vuosina.

 

Ensimmäiset lämpötilan mittaukset taidettiin mitata Suomen tullin mittarista, mutta pian

lämpötilan mittaukset siirrettiin viralliselle mittauspisteeseen Ruotsin puolelle Haaparannalle.

Pakkaslukeman hoitajalle vietiin helmikuun viimeisenä päivänä lahjaksi täytekakku.

Tänä päivänä pakkaslukema saadaan Tornion Torpin viralliselta mittauspisteestä.

Aluksi sääveikkauksen arvat myytiin klubiveljien toimesta. Vähitellen osa arvoista annettiin

urheiluseurojen ja nuorisojärjestöjen myytäväksi. Saatu myyntituotto jaettiin näille avustus-

jakotilaisuudessa toimikauden päättyessä toukokuussa. Klubiveljien ikä ja kiireet alkoivat

painaa. 

Tänä päivänä sääveikkausarpojen myynnin hoitavat eri järjestöt ja luokkaretkikassaansa kartuttavat koulut. Kaikki saavat heti puolet arpojen myynnin tuotosta.

Klubin perustajajäsenet Leo Andelin ja Vilho Auniola kertovat sääveikkauksen ja klubin muidenkin aktiviteettien tuoton olevan merkittävä tuki kaupungin nuorisotyölle yli 50 vuoden ajan.Tosin kunnon pakkaslukemiin ei enää päästä.

 

Kuluvan vuoden 2021 sääveikkaus järjestettiin 53 kerran. Pakkaslukema oli – 1,6.

Sääveikkauksen toteuttamisesta ovat vastanneet klubin presidentti Ari Kukkoyli ja 1.varapresidentti Jari Heikka.

 

 

 

 

Sääveikkausarpajaisten lämpötila oli -1.6°C ja se todettiin Tornion Torpin Ilmatieteenlaitoksen säähavaintopisteessä 28.2.2021 klo 11.00. 

Oikean lämpötilan arvanneita oli 3 kpl, joiden kesken suoritettiin nostoarvonta palkinnoista 1-3.

Palkinnot 4-5 arvottiin lähimmäksi arvanneiden kesken.

Lämpötila ja voittajat todettiin Tornion poliisiasemalla 9.3.2021.

 

1.      Palkinto LG 55” UHD Smart TV, Pasi Hiltunen

2.      Palkinto Luxor LFHD43 TV, Elina Rautio

3.      Palkinto Lenove 14” Slim 1-14AST kannettava tietokone, Alma Nevala

4.      Palkinto Huawei GT Silver älykello, Eija Köpman

5.      Palkinto Razer ManO´War 7.1 pelikuulokkeet Teija Reyes

 

Lions Club Tornio-Raja kiittää arpojen mainospaikan ostajia, arpoja myyneitä yhdistyksiä sekä arpojen ostajia.

Arpajaisista saatu tuotto tullaan käyttämään lyhentämättömänä paikallisen nuoriso- ja vanhustyön hyväksi.

 

 

 

Maaliskuun klubikokous pidettiin korona-ajalle totutusti Teams etäkokouksena. Mukana 17 veljeä etäyhteyksin ja Park hotellissa hallituksesta neljä veljeä. Totesimme sääveikkausarpajaisten toteutuneen suunnitelmien mukaan 50 vuoden kokemuksella. Past presidentti Jaakko Heikkinen hoiti jälleen etäkokouksen järjestelyt esimerkillisesti. Kokouksen lopuksi otimme jälleen snapsin, tietenkin snapsilaulun säestyksellä.

 

 

 

 


Perinteisen sääveikkausarpajaisten lajittelu järjestettiin tänä vuonna turvavälit huomioonottaen ja kasvomaskeja käyttäen Park hotel Torniossa. Nyt kun arvat on lajiteltu kymmenysten tarkkuudella niin on helppo löytää voittajat tulevassa arvonnassa Tornion poliisilaitoksella.

Voittajat selviää 9.3 ja voittajaluettelo julkaistaan tässä.

Kuvassa veljiä lajittelussa.

 

 

 

 

 


Helmikuun klubikokous pidettiin jälleen Teams etäkokouksena. Mukana 14 veljeä etäyhteyksin, piirikuvernööri Arto Harju-Autti sekä "komentokeskuksessa" Park hotellissa neljä veljeä. Kuva Park hotellilta vasemmalta presidentti Ari Kukkoyli, Erkki Suo ja Past presidentti Jaakko Heikkinen, joka samalla toimii Teams-kokouksissa teknisenä asiantuntija kokousyhteyksien järjestämisessä. Taustalla kokouksen näyttöruutu, joka oli myös jokaisen osallistujan nähtävillä. Kokouksen lopuksi otimme yhden snapsin, tietenkin veli Leo Andelinin ohjauksessa ja muutaman snapsilaulun säestyksellä.

Tammikuun klubikokous järjestettiin jälleen Teams etäkokouksena, hallituksen ollessa kokouksen ajan paikalla Park hotel Tornion kabinetissa. Kokous sujui jouhevasti ja kokouskaytäntönä etäkokous tuntuu jo olevan kaikkien mieleen.
Perinteiset sääveikkausarvat ovat jo myynnissä ja niitä myyvät kaupungin partiolaiset, diabetesyhdistys ja paikalliset urheiluseurat. Arvan hinta 2 euroa ja myyntiaika 5.1-19.2.
Nettotuotto käytetään Tornion nuorisotyön hyväksi.
Klubimme perinteinen aktiviteetti jäälyhtyjen pystyttäminen Saarenvireessä jouluaattona hoidettiin tänäkin jouluna isolla joukolla. Paikalla olivat Raimo Aarni, Pekka Pelttari, Mauno Matilainen, Erkki Suo, Tuomas Saarelma, Vilho Auniola, Klaus Kulju ja Jaakko Heikkinen lapsineen.


Joulukuun klubikokous järjestettiin historiallisesti Teams etäkokouksena, hallituksen ollessa kokouksen ajan paikalla Park hotel Tornion kabinetissa. Näin korona aikana noudatettiin koronaohjeistusta ja turvavälejä.
Kokous sujui ilman ongelmia ja päätimme jatkaa hyvin sujunutta käytäntöä myös tulevassa tammikuun klubikokouksessa, jos rajoitukset jatkuvat ennallaan.
Marraskuun klubikokous on peruttu paikallisesti tiukentuneen koronaohjeistukseen ja -tilanteeseen perustuen!
Klubihallitus tiedottaa loppuvuoden klubikokouksien järjestelyistä lähipäivinä.Lokakuun klubikokokous alkoi muistamisilla. 80 vuotta täyttäneitä veljiä Raimo Aarnia ja Esa Markkasta muistettiin erikoislahjalla sekä 50 vuotta täyttänyttä Jari Heikkaa perinteisesti leijonapatsaalla.
Kokouksessa hyväksyttiin viime kauden 2019-2020 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vahvistettiin tilinpäätös. Samalla myönnettiin vastuuvapaus hallitukselle ja tilivelvollisille.
Kokouksen päätteeksi saimme kuulla klubimme rahastonhoitajan Tuomas Saarelman esitelmän luontokuvauksesta. Tuomas tykkää liikkua luonnossa ja samalla ottaa hienoja kuvia. Kiitos Tuomakselle mielenkiintoisesta esitelmästä.Klubimme 8 veljeä kokoontui aurinkoisena lokakuun päivänä auttamaan Villen kartanoon. Tehtävänä oli ensin saada uusi lipputanko pystyyn, alkuvaikeuksien jälkeen saimmekin sen lopulta pystyyn "muutaman hevosvoiman" avulla. Toinen tehtävä oli puiden varastoiminen talven varalta, tehtävä saatiin maaliin sopivasti juuri ennen pimeän tuloa.
Kaiken päätteeksi saimme nauttia Villen loihtimat varrassiiat kodassa ja testata uuden savusaunan löylyt. Villelle täydet pisteet uuden savusaunan tunnelmasta ja löylyistä!
Veljet nauttivat yhdessä tekemisen riemusta hyvään tarkoitukseen ja kiittävät Ailaa sekä Villeä tarjoiluista!
Kuvissa aikaansaannoksiamme ja uusi savusauna koko komeudessaan! 
Uusi kausi 2020-2021 aloitettiin rajoituksia ja ohjeita noudattaen Park hotellissa. Päätimme ensin edellisen kauden 2019-2020 ja jatkoimme tulevan kauden asioilla. Paikalla ilahduttavasti porukkaa ja jälleen näkemisen riemua.
Päätimme jatkaa perinnettä ja järjestää jälleen sääveikkauksen.
Kokouksen päätteeksi saimme kuulla perustajajäsenten kertomuksen omasta elämästä ja pitkästä Lions urasta. Kiitos Leolle, Raimolle ja Villelle värikkäästä kerronnasta.

Klubin kausi 2019-2020 on päättynyt ja koronan vaikutuksesta huhtikuun sekä toukokuun fyysiset kokoukset jäivät väliin. Toivotaan, että saamme selätettyä koronan ja tapaamme taas syksyllä kun uusi kausi taas alkaa.
Toivotamme kaikille hyvää kesää ja aurinkoisia päiviä!Huhtikuun klubikokous 1.4. pidetään poikkeuksellisesti sähköpostikokouksena vallitsevan Koronaviruksen takia.


Perinteisen Sääveikkauksen lämpötila 29.2 klo 11.00 oli -15,8. Yhtään oikeaa veikkausta ei ollut, joka on historiallista. Kiitämme kaikkia arpojen myyjiä ja ostaneita


Maaliskuun klubikokous pidettiin Aineen taidemuseolla, jossa Tornion klubien yhteistyöllä oli saatu paikalle Atso Romakkaniemi Luonnonvarakeskuksesta pitämään esitelmää Puhtaat vedet – kampanjaan liittyen aiheesta Tornionjoen kalastus ja veden laatu. Mielenkiintoinen aihe liittyen Leijonat Puhtaan                                             veden puolesta kampanjaanHelmikuun klubikokouksessa vierailimme Outokummun Elijärven kaivoksessa. 
Kävimme mm. 500-huoltotasolla ja kaivoksen syvyysjatkeella 1000-tasolla.
Saimme myös esityksen kaivoksen toiminnasta.
Kiitos veli Juha Kankaalle järjestelyistä!


Tammikuun klubikokouksessa saimme kuulla veli Pertti Hämäläisen esitelmän alppihiihto kokemuksista eri puolilla maailmaa. Erittäin mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava esitelmä.

Klubimme perinteiset sääveikkausarvat ovat taas myynnissä. 52.kerran järjestettävävien sääveikkausarpajaisten arpoja myyvät Pohjan Tytöt ja Sissit, SBT Tornio, Diabetesyhdistys, Tornion Lentis-88 ja Raumon koulun 8.luokka. Arvan hinta 2 euroa ja myynnissä 17.2 asti.
Klubimme perinteinen aktiviteetti jäälyhtyjen pystyttäminen jouluaattona Saarenvireessä hoidettiin tänä jouluna isolla joukolla. Paikalla olivat Raimo Aarni, Pekka Pelttari, Mauno Matilainen, Erkki Suo, Tuomas Saarelma, Risto Kunnari, Klaus Kulju ja Jaakko Heikkinen lapsineen.

Joulukuu avattiin yhteisellä joulujuhlalla ladyjen kanssa. Aluksi veli Leo "Leke" Andelin näytti, miten Tulitankobooli valmistetaan. Tuloksena 
herkullista glögiä ja monia kiinnostuneita Tulitankoboolin valmistajia tulevaisuudessa.

Glögin jälkeen saimme nauttia erinomaisesta Park hotellin jouluateriasta jälkiruokineen, tästä suuri kiitos hotellin keittiöön!
Snapsi- ja joululaulut kuuluivat tietenkin myös ohjelmaan ja Hannulan koulun Tiernapojat ilahduttivat meitä esityksellään.

Lyhyen klubikokouksen jälkeen klubimme sai hienon huomionosoituksen Sotainvalideilta pöytästandaarin muodossa. Huomionosoituksen perusteena on klubimme osallistuminen veteraanikeräystä suorittavien varusmiesten kuljettamiseen useamman vuosikymmenen ajan. Standaarin luovutti Presidentti Jaakko Heikkiselle veli Pekka Pelttari.

Klubimme kiittää ohjelmatoimikuntaa järjestelyistä, veli Lekeä hienosta Tulitankobooli näytöksestä, veli Jarmo Lahtea säestyksestä ja Park hotel Torniota hienoista järjestelyistä sekä erinomaisesta jouluateriasta!
Marraskuun klubikokouksessa päätimme toteuttaa jälleen perinteiset Sääveikkausarpajaiset. Arpojen myyjät ovat jo tiedossa ja määrä 2500 kpl. Kokouksen jälkeen saimme kuulla klubiveljen Pekka Pelttarin esitelmän Tornionjoen lohen tilanteesta useamman vuoden aikajaksolla nousumääristä, kudusta, smolteista, pyyntimääristä ja pyydysmääristä/rysistä jokisuulla.
Viime keväänä annettu avustus Tornion kaupungin nuoriso- ja sosiaalitoimi sekä A-klinikka 2000 euroa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen alkaa tuottaa tulosta. 
Huumeidenvastainen työ on tuottanut Meri-Lapissa erittäin hyviä tuloksia, kertoo rikoskomisario Reko Silvenius, joka kävi esittelemässä huumeidenkäytön ennalta estävän työn ympärille syntyneen hankkeen tuloksia Torniossa.
Linkki uutiseen:
Lokakuun klubikokouksessa/vuosikokouksessa saimme vieraaksi piirikuvernööri Raimo Torvelan ja puolison Mirjan.
Piirikuvernööri toi terveisiä liitolta ja kertoi ajankohtaisista asioista liittyen Lions toimintaan.
Vahvistettiin tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus kauden 2018-19 hallitukselle ja tilivelvollisille.
Kokouksen lopuksi saatiin kuulla mielenkiintoinen esitelmä partiotoiminnasta Torniossa Pohjan Tytöt ja Sissit lippukunnan johtajan Hannu-Pekka Autin johdolla. Pohjan Tytöt ja Sissit on klubimme monivuotinen yhteistyökumppani sääveikkausarpojen myyjänä. 
Kiitos piirikuvernöörille puolisoineen ja Hannu-Pekalle vierailusta.Klubimme 8 veljeä kokoontui syyskuisena iltana auttamaan Villen kartanoon. Illan aikana saimme koottua tukevan kiviaidan suojaamaan Villen tiluksia tulvien varalta. Illan huipensi Villen loihtimat varrassiiat kodassa. 
Veljet nauttivat yhdessä tekemisen riemusta hyvään tarkoitukseen ja kiittävät Ailaa ja Villeä tarjoiluista!
Kuvassa illan aikana aikaan saatu kiviaita ja hyvin palvelleen savusaunan rauniot. 
Veljet ovat valmiita auttamaan uuden savusaunan pystytystä, jotta toukokuun perinne jatkuisi myös tulevaisuudessa!Aloitimme uuden kauden 4.9 ammunnan merkeissä Laivakankaan ampumaurheilukeskuksessa ja siellä Alatornion metsästysseuran majalla. Risto Rantala esitteli meille ensin erilaisia aseita ja miten siluettiradalla toimitaan.
Pääsimme kokeilemaan kiväärejä sekä pistooleja radalla, osumatarkkuus oli vaihtelevaa mutta pääasia oli päässä kokeilemaan aseita ja tunnelmaa siluettiradalla.
Suuri kiitos Ristolle, Juhalle ja Jukalle järjestelyistä!


Klubimme jakoi jälleen vuosittaisia lahjoituksia ja tänä vuonna suurimman tuen toiminnalleen sai Tornion kaupungin nuoriso- ja sosiaalitoimi sekä A-klinikka 2000 euroa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Ankkuritoiminnan avulla puututaan päihdeongelmiin ennaltaehkäisevällä ja rikoksia paljastavalla työllä. Toiminta alkoi Torniossa alkuvuodesta.

 

Muut avustusten saajat olivat Pohjan tytöt ja sissit, Tornion Veneseura, Tornion Lentis-88, Tornion SBT, Kivirannan koulun erityisluokka. 


Kuvassa avustusten saajia ja jakajia

Lahjoitussumma oli yhteensä 4 200 euroa.

 

Jutut avustusten jaosta ja

 

Toukokuun klubikokous vietettiin perinteisesti Villen kartanossa Kukkolankoskella. Iltaa vietettiin Villen ja Ailan tarjoiluista sekä savusaunasta nauttien, uskalsipa muutama myös uimaan vilpoisessa Kukkolankoskessa. Uusi jäsen Jukka Kirjakainen toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi joukkoon mukaan!
Leken olutkoulun päättäjäisissä tehtiin vielä testi, jossa arvosteltiin 4 eri olutta. Kiitos Leolle antoisasta opista oluen saloihin!


Huhtikuun klubikokouksessa saimme taas uuden jäsenen kun Jukka Kirjakainen valittiin yksimielisesti klubiimme. Tervetuloa Jukka mukaan!
A-klinikan nuorten päihdetyöntekijä Piia Bimberg kertoi alueen nuorten huumeongelmasta ja miten siihen on saatu lisäapuja projektista, jonka avulla on mm. palkattu kaksi poliisia lisää.
Klubimme päätti kokouksessa tukea em. toimintaa tuntuvalla avustuksella. 


Maaliskuun klubikokouksessa päätettiin kutsua huhtikuun kokoukseen A-klinikan nuorten päihdetyöntekijä Piia Bimberg pitämään esitelmää alueen nuorison huumeongelmasta sekä syrjäytymisestä. Klubimme pitää tärkeänä tukea tämänlaista toimintaa alueen nuorison hyväksi.


Sääarpajaisten oikea lämpötila 28.2 klo 11.00 oli -5,7. 
Oikeita vastauksia löytyi 10 kpl, joista Tornion poliisilaitoksella arvottiin 6 voittajaa:

1.palkinto Samsung TV 55 ” 55NU7405 Pertti Värttö
2.palkinto Asus VE248HR tietokone näyttö Juha Salmi
3.palkinto JBL E55BT , bluetooth kuulokkeet Paula Hiukka
4.palkinto Sony SRSX11 bluetooth kaiutin Olli Holopainen
5.palkinto Razer Basilisk pelihiiri Aleksi Korteniemi
6.palkinto AEG verenpainemittari BMG5611 Ilpo Husa


Klubimme järjestää perinteiset sääarpajaiset helmikuussa, nyt jo 51. kerran.
Partiolaiset Pohjan Tytöt ja Sissit, SBT Tornio, Astmayhdistys, Veneseura ja klubilaiset myyvät 2 euron arpaa 18.2 asti.Helmikuun klubikokouksessa panimomestari Anna-Kaisa Vehviläinen piti esitelmän oluen maistamisesta. Saimme maistella erilaisia oluita ja kertoa omat mieltymyksemme oluista.Tammikuun klubikokouksessa saimme vieraaksi piirikuvernööri Tuomo Romakkaniemen.
Hän toi klubille liiton ja piirin terveiset. Kuvassa uusi jäsen Juha Kangas kummi Risto Rantalan kanssa sekä piirikuvernööri Tuomo Romakkaniemi.
Saimme myös kuulla panimomestari Leo "Leke" Andelinin esitelmän Tornion oluen historiasta,
myös ladyt saivat olla mukana mielenkiintoisessa illassa.

Klubimme perinteinen aktiviteetti joululyhtyjen pystyttäminen jouluaattona Saarenvireessä hoidettiin tänä jouluna neljän miehen voimin. Paikalla olivat Vilho Auniola, Raimo Aarni, Pekka Pelttari ja Klaus Kulju

Joulukuun klubikokouksessa saimme jälleen uuden jäsenen kun Juha Kangas valittiin mukaan klubiimme. Toivotamme Juhan tervetulleeksi klubiin.


Marraskuun klubikokous oli historiallinen kun saimme 4 uutta jäsentä. Niko Tohu ja Jarmo Suunta uusina, Timo Seppälä palaa vuoden tauon jälkeen mukaan ja Tuomas Saarelma siirtojäsenenä Kuopiosta.
Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi klubiin.Saimme myös olla mukana Panimomestari Leo "Leke" Andelinin Olutkoulussa. Tutustuimme oluen historiaan ja maistelimme erilaisia oluita
Kiitos Leolle mielenkiintoisesta esitelmästä!Lokakuun klubikokouksessa hyväksyimme viime kauden tilit ja saimme klubiin kaksi uutta jäsentä. Tervetuloa mukaan Jarmo ja Niko!Kausi 2018-2019 aloitettiin klubikokouksella ja esitelmällä Kemin lentoasemalla.
Juha Orasvuo Pohjolan moottorilentäjistä loi katsauksen yleisilmailusta sekä saimme tutustua lentokalustoon hallilla.
LC Tornio/Raja kiittää Juhaa esitelmästä.Klubimme 50-vuotisjuhlat pidettiin Park Hotel Torniossa 10.3.
Paikalla oli iso joukko juhlijoita alueeltamme piirikuvernööri Eino Majavan johdolla.
Ohjelmassa oli mm. Tornion Mieskuoron laulua, Leo Andelinin muisteloita vuosien varrelta ja snapsilauluja. 
LC Tornio/Raja kiittää kaikkia osallistumisesta ja Park Hotel Torniota erinomaisesta palvelusta sekä yhteistyöstä!
<Maaliskuu 2023>
MaTiKeToPeLaSu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Lauttamiespatsas
RSS Virhe: 404 Not Found
Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry L-piiri L-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin