Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Vantaankoski-Vandaforsen

Klubimme teki kevätretken 

Lauantaina 11.6.2022 kello 9.00 kokoontui 19 hengen ryhmä leijonia, leidejä + emeritusleidejä Vehkalan rautatieasemalle tarkoituksena suunnistaa läntiselle Uudellemaalle tutustumaan sen alueen nähtävyyksiin. Seuraksi saimme iloisen retkimielen lisäksi todella upean aurinkoisen ja lämpimän sään


Arboretum Magnolia

 

Korsisaaren bussilla siirryimme turunväylän kautta Lohjan Karkalinniemeen, joka on tunnettu rehevästä, lehtomaisesta luonnostaan. Sieltä löysimme ensimmäisen kohteemme, Arboretum Magnolian. Se on Lohjanjärven rannalla sijaitseva yksityinen puutarha, joka kesäkautena avaa porttinsa yleisölle.

 

Puutarhan pinta-ala on n. 3 ha ja sitä hoitaa maisema-arkkitehti Suvi Pohjola-Stenroos puolisonsa kanssa, kesäaikana apuna yksi kesätyöntekijä. Kasvivalikoima on todella laaja ja se on hankittu alkuperät tarkoin valiten. Näimme monia kasviharvinaisuuksia ja saimme monia uusia ideoita omiakin puutarhojamme varten.

 

Lopuksi lahjoitimme arboretumille kaksi aprikoosintainta, jotka oli kasvattanut veli Jaakko Haltian poika. Joimme pullakahvit ja pullana taatusti tämän vuoden suurin, tuore korvapuusti (ilman kynsiä!).


Igor-museo

 

Pullakahvit juotuamme siirryimme bussilla Inkoon Degerbyssä sijaitsevaan Igor-museoon. Museon tarkoituksena on esitellä aikakautta, jolloin alue oli vuokrattuna Neuvostoliitolle. Esinevalikoima ei ole kovin laaja eli runsas ja vierailun viehätys oli loistava opas joka monipuolisesti kertoi meille alueen tapahtumista ja ennen kaikkea saimme taustatietoa siitä, miksi tuo alue itäistä naapuriamme niin suureti kiinnosti ja miksi tuo naapuri loppujen lopuksi niin halukkaasti vuokraoikeudestaan luopui. Esittelyn jälkeen vuorossa oli kenttälounaan vuoro: Juuressosekeittoa, leipää ja kahvit.


Suitian linna + Gårdskulla

 

Seuraavaksi siirryimme Suitian linnaan, joka sijaitsee Suitian kylässä. Pienen suunnistusseikkailun jälkeen sinne tiemme löysimme. Asiantunteva ammattiopas Silla selvitti meille linnan historiaa 1400-luvulta alkaen. Moneen kertaan rakennettu, moneen kertaan muunneltu linnan ulkomuoto lisättynä värikkääseen omistushistoriaan viritti vilkkaan keskustelun.

 

Lähistöllä sijainnut Gårdskullan maatalousmuseo oli retkemme viimeinen kohde. Oppaanamme toiminut omistaja Henrik Rehnberg totesikin heti alkuun, että kokoelman kasanneella isällään taisi mopo hieman karata käsistä. Ison museon alakerta oli täynnä traktoreita ja yläkerta kaikenlaista maatalouteen tavalla tai toisella liittyvää materiaalia – keittiövälineistöstä puutarhatarvikkeisiin. Materiaalia on valtavasti! Käyntimme oli piipahdus, huolelliseen tutustumiseen on varattava aikaa ainakin puolen päivän verran.

 

Vehkalaan palasimme rantaraittia pitkin monta kokemusta rikkaampana klo 18.30.

 

Teksti: Pekka Markkula

Kuvat: Kari Ristivehmas ja Pekka Markkula


Arboretum
Arboretum
Arboretum
Arboretum
Arboretum
Arboretum

Arboretum
Arboretum
Igor-museo
Igor-museo
Igor-museo
Igor-museo

Igor-museo
Igor-museo
Igor-museo
Igor-museo
Igor-museo
Igor-museo

Igor-museo
Igor-museo
Suitian linna
Suitian linna
Maatalousmuseo
Maatalousmuseo

Maatalousmuseo
Maatalousmuseo
Maatalousmuseo
Maatalousmuseo
Maatalousmuseo
Maatalousmuseo

Maatalousmuseo
Maatalousmuseo

Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin