Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Vantaankoski-Vandaforsen

Loppu tulee, espanjansiruetanat!

Jukka Nurmivaara toi paikalle sellaista puutavaraa, jonka alle espanjansiruetanat kerääntyvät.

Haitalliseksi vieraslajiksi säädetty espanjansiruetana levisi 1900-luvun loppupuolella Keski- ja Pohjois-Eurooppaan ja viime vuosina myös Suomeen. Se on kaikkiruokainen ja kestää hyvin myös Suomen viileän ilmaston.

 

Pituudeltaan 7-14 senttimetrin mittainen eliö esiintyy eri värimuunnoksina, mutta tavallisimmin se on oranssinpunaruskea, likaisenruskea tai musta.

 

Tunnistamisohjeita on täällä:

 

Espanjansiruetana on levinnyt myös Kivistön ja Koivupään alueille aiheuttaen tuhoa kotipuutarhoissa ja viljelyksillä. Kaikenlöaisen kasvillisuuden lisäksi sille kelpaavat myös esimerkiksi omat kuolleet lajitoverit, ja niinpä sitä kutsutaan tappajaetanaksikin.

 

järjestää tänä keväänä muutamana iltana espanjansiruetanoiden torjuntatalkoot. Seuraavan ajankohta on tiistaina 18.5.2021 kello 18 - vaikka hieman sadetta luvataankin. Kokoontuminen ja apuvälineiden jako on Koivupään urheilukentällä.

 

Klubissamme on etanatyöryhmä, jota vetää veljemme Jarkko Leino. Sen lisäksi on tarjoiluryhmä, joka on luvannut tarjota grillimakkaraa ja lettuja tämän hetken aikataulujen mukaan 1.6.2021 kyseisen illan talkoiden päätteeksi. Ryhmässä ovat veljet Juhani Helaskoski, Markku Lappalainen ja Timo Mustonen.

 

Etanantorjuntaa varten tarvitaan vanhoja lautoja, levyjä tai muita pintoja, joiden alle etanat kokoontuvat, jolloin ne voi poimia sieltä grillipihdeillä.

 

Veljemme Jukka Nurmivaara toi Koivupään talkoita varten jo lautatavaraa. Niinpä ei muuta kuin espanjansiruetanan torjuntatalkoisiintiistaina 18.5.2021 kello 18.

 

Lisätietoa espanjansiruetanasta löytyy täältä. Kannattaa lukea ennen talkoita!

 

Teksti: Thorleif Johansson

Kuvat: Astrid Nurmivaara


Espanjanetanoiden täystuho on lähellä!
Espanjanetanoiden täystuho on lähellä!
Tämä on yksi etanan värimuunnos. Lähde: www.vieraslajit.fi)
Tämä on yksi etanan värimuunnos. Lähde: www.vieras...

Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin