Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Vantaankoski-Vandaforsen

Perinteinen kunniakäynti Hietaniemen hautausmaalla

Lauantaina 7.1.2023 toteutettiin perinteinen kunniakäynti Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoilla. Myös Lions Club Vantaankoski-Vandaforsenin edustajat osallistuivat siihen.

 

Kunniakäynnin ajankohta määrittyy Lions-järjestön perustajan Melvin Jonesin syntymäpäivän mukaan, joka on tammikuun 13. päivä.

 

Eri vuosina sää on vaihdellut paukkupakkasesta plusasteisiin ja auringonpaisteesta sateeseen tai lumipyryyn. Tänä vuonna oli kymmenkunta pakkasastetta, mutta kova viima sai sen tuntumaan paljon tiukemmalta.

Siitä huolimatta paikalla oli kymmeniä lippuja edustamassa järjestävien B- ja N-piirien klubeja.

Puheen piti kirkkoherra Martti Häkkänen (LC Helsinki / Kontula). Kuorona oli Mikaelin laulajat. Kunniakäynnin ohjasi PDG Markku Helle (LC Sipoo / Meri-Sibbo).

 

Klubimme lippua kantoi klubin sihteeri Olli Uusi-Eskola, ja paikalla olivat myös Sulo Pirhonen, Gustav ja Erik Åstrand sekä Thorleif Johansson.

 

Kunniakäynnin aikana mieleen nousi ote Ylipäällikön päiväkäskystä N:o 34 (Päämaja 14.3.1940):

 

Suomen kunniakkaan armeijan sotilaat!


Te ette ole tahtoneet sotaa, te rakastitte rauhaa, työtä ja kehitystä, mutta teidät pakotettiin taisteluun, jossa olette tehneet suurtöitä, tekoja, jotka vuosisatoja tulevat loistamaan historian lehdillä.

 

Yli 15.000 teistä, jotka lähditte kentälle, ei enää näe kotejansa, ja kuinka monet ovatkaan ainiaaksi menettäneet työkykynsä. Mutta te olette myös jakaneet kovia iskuja, ja kun nyt parisataatuhatta vihollistamme lepää hangessa ja tuijottaa särkynein katsein tähtitaivaallemme, ei syy ole teidän. Te ette heitä vihanneet ja tahtoneet heille pahaa, vaan seurasitte sodan ankaraa lakia, tappaa tai kuolla itse.

 

 

Teksti: Thorleif Johansson

Kuvat: Teija Loponen

 Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin