Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-D

LIONS D-PIIRI

Veteraaneja kunnioitettiin Lions-liiton Kiitos veteraanit! -seminaarissa

"Kiitos veteraanit!" -seminaari 8.10.2014 oli kunnianosoitus Suomen veteraaneille, puolisoille ja lotille.  Kunniakansalaisia oli paikalla parisataa.  Nordean pääkonttorin kolmitasoinen juhlasali Helsingissä oli ääriään myöten täynnä.

 

Valtiovallan taholta paikalla oli tilaisuuden arvon mukainen edustus.  Valtiovallan tervehdyksen toivat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ja puolustusministeri Carl Haglund.

 

Muitten kunniavieraitten ohella paikalla oli puolustusvoimien entinen komentaja, veteraani Jaakko Valtanen.  Kenraaliksi ylennyt Valtanen osallistui talvisotaan radiomiehenä, 15-vuotiaana vapaaehtoisena. Jatkosodassa hän toimi tykistöupseerina.

Kolme entistä puolustusministeriä

Puheitten pitäjinä oli kolme entistä puolustusministeriä: Elisabeth Rehn, Anneli Taina ja Seppo Kääriäinen.  He myös osallistuivat Sotainvalidien perinnejärjestön puheenjohtajan, tohtori Lasse Lehtisen johtamaan paneeliin, yhdessä Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtajan Markku Sepän kanssa.

Puheissa ja paneeleissa ilmeni, että veteraanijärjestöt esittävät tavoitteensa hyvin yhteneväisesti valtiovaltaan päin.  Niin ikään todettiin, että erityisesti viime vuosikymmeninä hallituksen ja eduskunnan suhtautuminen veteraanijärjestöjen ja siten veteraanien toiveisiin on ollut myönteinen.

Tilaisuus oli hengeltään arvokas, mutta samalla leppoisa.  Leppoisaa tunnelmaa kuvaa mm. se, kun paneelin juontaja esiteltiin virallisesti "tohtori Lehtiseksi" niin  puheenvuoroa käyttäessään ministeri Elisabeth Rehn totesi, että "minulle Lehtinen ei ole mikään tohtori, Lasse vain."

Sotaveteraanien toivelistaa

Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä piti tilaisuudessa valaisevan alustuksen veteraanien tilanteesta ja tämänhetkisestä avuntarpeesta. 

Toiveet oli pääasiassa osoitettu valtiovallalle.  Toiminnanjohtaja Sepällä oli esitettävänä toiveita myös kolmannelle sektorille, johon Lions-organisaatiokin kuuluu. 

Kolmas sektori voisi - jos mahdollista -  järjestää veteraaneille nykyistä vielä enemmän esimerkiksi virkistystapahtumia ja palveluaktiviteetteja.  Sepän mielestä pieniltäkin vaikuttavat palvelut ja vähäinenkin huomioiminen ovat veteraaneille suuria ja tärkeitä asioita arjen elämässä.   

Toiminnanjohtaja Seppä painotti, että "kunniakansalaisiksi nimetyt veteraanit ovat hyvillään heidän uhrauksiensa arvostamisesta itsenäisessä Suomessa."

Teksti ja kuvat: Antti Tuomikoski


Kiitos veteraanit! -tilaisuuteen osallistui kaksisataa veteraania, puolisoa, lottaa ja sotaorpoa.
Kiitos veteraanit! -tilaisuuteen osallistui kaksis...
Tilaisuuden avasi "Kiitos veteraanit!" -työryhmän puheenjohtaja Seppo Söderholm. Liiton puheenvuoron esitti puheenjohtaja Tuomo Holopainen.
Tilaisuuden avasi "Kiitos veteraanit!" -työryhmän...
Valtiovallan tervehdyksen toivat puolustusministeri Carl Haglund ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.
Valtiovallan tervehdyksen toivat puolustusminister...
SA-Kuva-arkiston kuvat toivat mieleen sodanaikaisia tunnelmia; kauhun hetkiä - ja toiveikkuutta Suomen lipun nostoineen.
SA-Kuva-arkiston kuvat toivat mieleen sodanaikaisi...
Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä esitti katsauksen, mikä on kunniakansalaisten, veteraanien tilanne tänään.
Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku...
Toiminnanjohtaja Sepän alustuksessa on luettelo tehtävistä, joissa kolmas sektori voi auttaa.
Toiminnanjohtaja Sepän alustuksessa on luettelo te...
Veteraanit kuuntelivat puheita ja alustuksia tarkkaan.
Veteraanit kuuntelivat puheita ja alustuksia tarkk...
Matti Kulmala on sotaorpo. Hän syntyi 1941 ja hänen isänsä kaatui Kannaksella 1943. Sotilasurallaan Kulmala yleni kapteeniksi ja on saanut sotakamreerin arvonimen. Hänen virkatakkinsa käänteessä on ainoana merkkinä sotaorvon merkki.
Matti Kulmala on sotaorpo. Hän syntyi 1941 ja häne...
Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Jaakko Valtanen ja Harri Ala-Kulju. Talvisotaan Valtanen osallistui radiomiehenä 15-vuotiaana vapaaehtoisena. Jatkosodan aikana hän toimi tykistöupseerina Kannaksella.
Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Jaakk...
Tilaisuuden kunniavieraita olivat veteraanit, puolisot ja lotat.
Tilaisuuden kunniavieraita olivat veteraanit, puol...
Lions-liiton N-piirin piirisihteeri Marica Hämäläinen palvelemassa seminaarissa veteraania, 1960 ja 1970-luvuilta tunnettua visailumestaria, 95-vuotiasta Keijo Virtamoa.
Lions-liiton N-piirin piirisihteeri Marica Hämäläi...
Tilaisuuden musiikkiannista vastasivat musiikkineuvos Seppo Hovi ja sopraano Taina Piira.
Tilaisuuden musiikkiannista vastasivat musiikkineu...
Tilaisuudessa puhui kolme entistä puolustusministeriä.
Tilaisuudessa puhui kolme entistä puolustusministe...
Veteraanien katseet suuntautuivat puhujiin.
Veteraanien katseet suuntautuivat puhujiin.
Sotainvalidien perinnejärjestön puheenjohtajan, tohtori Lasse Lehtisen johtamaan paneeliin osallistuivat Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä sekä kolme entistä puolustusministeriä Anneli Taina, Seppo Kääriäinen ja Elisabeth Rehn.
Sotainvalidien perinnejärjestön puheenjohtajan, to...
Nykyisiä järjestöjohtajia salin takaosassa: vas. Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen, Tammenlehvän Perinneliiton toiminnanjohtaja Pekka Holopainen, Helsingin Seudun Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Rauno Loukkola, Suomen Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja Finn-Göran Wennström, Suomen Sotaveteraaniliiton valtuuttama edunvalvonta-asiamies, lionsritari Heikki Järvinen ja Sotaveteraanien Tuki- ja Perinnesäätiön puheenjohtaja Risto Voipio.
Nykyisiä järjestöjohtajia salin takaosassa: vas. S...
Veteraanin kiitospuheenvuoron esitti Rintamaveteraaniliiton liittovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Sulo Leivo.
Veteraanin kiitospuheenvuoron esitti Rintamavetera...
Tilaisuuden päätteeksi keskustelivat Sotainvalidien Veljesliiton puheenjohtaja Juhani Saari ja Lions-liiton pääsihteeri Maarit Kuikka.
Tilaisuuden päätteeksi keskustelivat Sotainvalidie...
Seminaarin päätteeksi eversti evp. Pekka Majuri sai ottaa vastaan lottien kiitokset tästä hienosta tilaisuudesta.
Seminaarin päätteeksi eversti evp. Pekka Majuri sa...
Onnistuneesta tilaisuudesta saivat olla tyytyväisiä Liiton puheenjohtaja Tuomo Holopainen, tilaisuuden juontaja eversti evp. Pekka Majuri ja Kiitos veteraanit! - työryhmän puheenjohtaja Seppo Söderholm. He välittivät kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille ja järjestelyistä vastanneille leijonille.
Onnistuneesta tilaisuudesta saivat olla tyytyväisi...

Sivuston ylläpito


Seuraa meitä
Facebook