Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-E

LIONS E-PIIRI

Leijonat ja klubit - Me palvelemme

Siuron klubi 60 vuotta

Lions Club Siuro juhli kuten vireän kuusikymppisen kuuluukin


Ne, joille osa leijonan on suotu, on jatkajia aatteen arvokkaan.
Leijonahengen sanat kaikuvat kirkkaina ja arvokkaina Rautajärven rannalla ylpeänä seisovan hotelli Ellivuoren juhlasalissa. Noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Linnavuoren tehtaiden kupeessa, tammikuun viimeisenä päivänä tasan 60 vuotta sitten, joukko siurolaisia miehiä kopautti nuijan pöytään Lions Club Siuron perustamisen sinetiksi. Valtakunnallisen palvelujärjestön ensimmäinen klubi oli perustettu Helsinkiin vain viisi vuotta aiemmin, ja Siurosta tuli E-piirin kahdeksas klubi. Tasavuosia juhlittiin 18.3.2017 reilun 60 kutsuvieraan voimin.                                               Kuvassa Jorma Vuori, Reijo  Lumme, Arvo Koskela, Matti Vasara, Rauno Kortesoja, Heikki Moisio, Pentti Järvinen.

Kuusi vuosikymmentä on pitkä aika, katsoi sitä mistä suunnasta tahansa. Siihen mahtuu paljon hyvää ja kaunista, mutta myös vastoinkäymisiä, kivisiä polkuja ja muutoksen tuulia. Yhdistystoiminta on varmasti yksi niistä asioista, joka on murrettu auki, myllerretty ympäri ja koottu uudelleen kasaan.  
-1950-luvun loppupuolella tilaus toiminnalle oli suuri. Sodan päättymisestä oli kulunut vain vuosikymmen, ja tarvittiin keinoja humanitääriseen hyväntekemiseen sekä rohkaisemaan rauhaa ja edistämään kansainvälistä yhteisymmärrystä. Lionsien toimintamuoto on kestänyt aikaa kaikki nämä vuodet, ja sille on edelleen sija niin kotimaassa kuin maailmallakin, toteaa LC Siuron presidentti Jorma Vuori juhlapuheessaan.

Myös Nokian Siurossa Lions-aate on voimissaan. Klubi toimii tänä päivänä vahvana osana kyläyhteisöä kannatellen sitä vaikeina aikoina ja tehden hyvää siellä, missä apua eniten kaivataan. Näihin avun saajiin voidaan lukea muun muassa Siuron ja Linnavuoren koulut, Siunaukselan vanhainkoti, Siuron ja Nokian terveysasemat, Lukkisalmen lintutorni ja Knuutilan kartano sekä Nokian lukio ja ammattikoulu. Palveluaktiviteeteista paikalleen ovat juurtuneet esimerkiksi partiolaisten kanssa yhteistyössä Siuron ja Linnavuoren alueella toteutettavat siivoustalkoot, Siunaukselan vanhusten laulattaminen sekä itsenäisyyspäivän perinne, seppeleen lasku Suoniemen sankarihaudalle.

Tänään leijonat myös ojentavat 2000 euron suuruisen shekin Nokian seurakunnan diakoniatyölle. Sen avulla on tarkoitus vielä vähävaraisia lapsia kesäretkelle Linnanmäelle, jottei ainakaan yhdenkään heistä tarvitsisi syksyllä hädissään sepittää koulussa tarinoita siitä, mitä kaikkea kivaa (mutta rahaa vaativaa) kesälomalla onkaan tehtyä.

LC Siuron jäsenmäärä on vakiintunut 20-30 välille. Varainhankinta on tapahtunut jo 15 vuoden ajan pääosin kantopalvelun kautta, mutta klubi järjestää myös kirkkokonsertteja ja erilaisia kyläyhteisön tapahtumia.
-Muut piirit arvostavat erityisen paljon sitä, että LC Siuro kohdistaa avun omaan kotikyläänsä. Toinen ylpeyden aihe on kantopalvelu, jonka klubi hoitaa niin hienosti ja arvokkaasti, että joka puolella Pirkanmaata kysytään ensimmäisenä siurolaisia kantamaan, toteaa E-piirin piirikuvernööri Reijo Lumme onnitellessaan 60-vuotiasta klubia.

Suitsuttavat sanat eivät lopu tähän. Leijonien jäsen, lion Kauko Kivimäki tekee omalla puheenvuorollaan kunniaa ladyille, joita ilman ei elämäkään olisi iloitsemisen arvoista. Lady Satu Lind taas kiteyttää lejiona-aatteen vertaamalla rempseällä murteellaan rahaa kompostiin: Jollei sitä levitä, ei sillä ole mitään virkaakaan.

Sama pätee kunniaan. Ennen kielen mukanaan vievää illallista koittaakin vielä illan odotetuin hetki, kun Jorma Vuori ja Reijo Lumme astuvat uudelleen esiin ansiomerkkien saajat paljastavan kuoren kera. Ensimmäisenä tunnustuksena, kiitoksena ansiokkaasta toiminnasta myönnetään Rauno Kortesojalle ja Arvo Koskelalle Piirikuvernöörin tunnustuspalkinto. Heikki Moisio ja Pentti Järvinen palkitaan samanlaisin kriteerein Piirikuvernöörin ansiotähdellä.

Kirsikkana kakun päällä juhlaväki saa kokea ainutlaatuisen hetken, kun Matti Vasaralle myönnetty tunnustus saa miehen silmäkulmat kostumaan. Kaikissa tehtävissä LC Siurossa ja lisäksi muun muassa E-piirin puheenjohtajana toimineen Vasaran 30-vuotinen leijonaura huipentuu Melvin Jones -ikijäsenyyteen, joka on Lions Club International Foundationin korkein huomionosoitus. Lions Clubin perustajan mukaan nimetty palkinto on kunnianosoitus humanitäärisestä työstä ja se myönnetään henkilölle, joka lahjoittaa tai jonka puolesta muut ovat lahjoittaneet säätiölle 1 000 dollarin suuruisen summan.Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin