Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pasila

Klubiesitelmä taistelupaikoilla käynnistä

Summan taistelukentälle Mannerheim-linjan kohdalle on jätetty pystyyn sotien repimä nyt jo kelonnut mänty.Floorankentän veljet osallistuivat jälleen klubimme jäsenen Mikko Liskin järjestämälle sotahistorian retkelle syksyn aikana. Tänä vuonna retken aiheena oli Talvisota 1939-1940, josta Mikko piti esitelmän lokakuun kokouksessamme.

Retkellä tutustuttiin Talvisodan kuuluisimpiin taistelupaikkoihin Laatokan kannaksella ja Karjalan kannaksella evl.evp. Ari Raunion toimiessa sotahistorian oppaana. Laatokan kannaksella tutuiksi tulivat mm. Aittokoski, Suojärvi, Kollaanjoki, Ruhtinaanmäki sekä Lemetin ja Uomaan mottitaistelut.

Matka jatkui Sortavalan kautta Laatokan rantatietä Keljan kautta Taipaleenjoelle, Kiviniemeen ja Valkjärvelle sekä viimeisenä matkapäivänä Äyräpäähän, Summaan ja Viipuriin.

Matkalaiset pääsivät myös tutustumaan nykyaikaisempaan tykkikaluston venäläisten siirtäessä telapatteristoaan Perkjärven asemalta Kamenkan (ent. Kaukjärvi) harjoitusalueelle Summan eteläpuolelle. Alueella järjestettiin viikkoa myöhemmin Venäjän, Valko-Venäjän ja Serbian yhteinen sotaharjoitus.

Mikon vetämä sotahistorian matka oli järjestyksessään 10., joista suurimmalle osalle on osallistunut Floorankentän jäseniä. Sotaveteraanien tukeminen on osa Floorankentän toimintaa ja vuosittainen sotahistorian retki esitelmineen jo perinteeksi muodostunut Lion-aktiviteetti.

Teksti pohjautuu Mikko Liskin klubiesitelmään 6.10.2015
Kuvat Mikko Liski
Kollaan taistelut olivat eräät Talvisodan ankarimmista. Kuvassa Kollaanjärvi ja Kollaanjoki ”maantien tukikohdasta” kuvattuna. Täällä toimi komppanian päällikkönä sekä II/JR 34 pataljoonan komentajana ”Marokon Kauhu” (Aarne Juutilainen) sekä tarkk´ampujana Simo Häyhä, joka myös majoittui Juutilaisen komentoteltassa.
Kollaan taistelut olivat eräät Talvisodan ankarimm...
Porukkamme yhteiskuvassa Aittojoella. Tänne suomalaiset pysäyttivät hyökkäyksensä Tolvajärven-Äggläjärven menestyksen jälkeen illalla 23.12.1939.
Porukkamme yhteiskuvassa Aittojoella. Tänne suomal...
Tällä paikalla sijaitsivat Kurkijoen kirkot (3 ) 1660-luvulta vuoteen 1991.
Tällä paikalla sijaitsivat Kurkijoen kirkot (3 ) 1...

Taipaleen Terenttilässä on nykyisin käytössä oleva yksityinen lentokenttä. Edessä Talvisodan ajalta kuuluisiksi tulleet ”Kansakoulun metsikkö” ja kauempana vasemmalla ”Pärssisen metsikkö”. Terenttilän tukikohdat menetettiin 20.2.1940.
Taipaleen Terenttilässä on nykyisin käytössä oleva...
Taipaleenjoki Pärssisestä Koukkuniemen suuntaan. Joen vasemmalla puolella Metsäpirtti.
Taipaleenjoki Pärssisestä Koukkuniemen suuntaan. J...
Äyräpään kirkolla on nykyisin venäläisten suosima telttailu-, kalastus-, ja retkeilypaikka. Kuva Vuoksen rannasta Vuosalmen suuntaan.
Äyräpään kirkolla on nykyisin venäläisten suosima...

Äyräpään taisteluiden muistomerkki Äyräpään sankarihautausmaalla. Ylhäällä mäellä Äyräpään kirkon rauniot.
Äyräpään taisteluiden muistomerkki Äyräpään sankar...
Summan kenttähautausmaa.
Summan kenttähautausmaa.


Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin