Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pasila

Epätieteilijät astuivat ulos kylmäkaapista

Jaakko Koskinen heittää kylmän kiven merialtaaseen.Jaakon päivän kylmä kivi singahti sunnuntaina 25.7.2021 jordaaniin. Suomen Epätieteellinen Seura oli piileksinyt helteiden ajan kylmäkaapissa ja astui vihdoin ulos heittääkseen pieteetillä jäähdytetyn kylmän kiven Presidentinlinnan edustalla olevaan merialtaaseen. 

 

Allas sijaitsee Helsingissä aivan Kauppatorin kupeessa. Uimakansa sai seurata katseella, kun seuran vuonna 1995 aloitettu perinteinen tempaus toteutui.

 

Tämänvuotinen kivi on haettu Tammelan Torronsuolla sijaitsevalta Härkäsaaren kivilouhokselta. Torronsuo on Suomen syvin suo. Torronsuon etelälaidan kalliopaljastumat osoittautuivat 1700-luvulla hyviksi kvartsinlähteiksi ja sitä louhittiin lasiteollisuuden tarpeisiin.

 

Epätieteilijöiden retkikuntaa Torronsuolla johti Jaakko Suvanto. Retkikunnan johtaja Suvanto oli mukana myös itse heittotapahtumassa. Varsinaisesta heitosta vastasi Suomen Epätieteellisen Seuran puheen ja toiminnan johtaja Jaakko Koskinen. Jaakko Suvannon tehtävänä oli varmistaa, ettei kivi jää kellumaan. Heiton jälkeen kivi hinattiin takaisin merialtaasta ja se palautetaan vähin äänin Torronsuon louhokseen.

 

Kivi on esijäädytetty viime keväänä Vuosaaressa sijaitsevassa menneen talven lumikasassa. Sitten kiveä oli säilytetty Otaniemessä sijaitsevan lähes absoluuttisen nollapisteen vieressä olevassa kellarissa.

 

Viimeinen kylmäsilaus kiveen annettiin vielä Jaakon päivänä Kolmen Kaverin Jäätelötehtaan tuulitunnelissa.

 

Epätieteilijät saapuivat Presidentinlinnan edustalle hyvissä ajoin mukanaan palokalusto. Palokalustoa tuli niin Lauttasaaren VPK:n paloasemalta kuin Epätieteilijöiden kalustevarastoltakin. Epätieteilijöillä oli mukanaan Fiat 500-apusammutusyksikkö ja kaksi palo-Vespaa, joita kaikkia yleisö pääsi ihastelemaan aivan lähietäisyydeltä.

 

LC Pasilan edustajia paikalla oli kolme klubin entistä presidenttiä: Pertti Huovinen ja Harri Pirkkalainen sekä Jaakko Koskinen. Tähän saakka LC Pasilan nimi on ollut LC Floorankenttä. Tilaisuuteen osallistui muutamia kymmeniä osanottajia, epätieteilijöitä ja lioneita sekä kylmän kiven heitosta muuten kiinnostunutta yleisöä.

 

Teksti: Jaakko Koskinen ja Antti Pohjolan-Pirhonen

Kuvat: Pääkuva Harri Pirkkalainen. Muut kuvat Epätieteilijöiden ajan tasalla olevasta kuva-arkistosta.


Epätieteilijöiden puheen ja toiminnan johtaja Jaakko Koskinen saapui hyvissä ajoin tarkastamaan kylmän kiven heittopaikan.
Epätieteilijöiden puheen ja toiminnan johtaja Jaak...
Saku Väänänen pitelee jäädytettyä kiveä Jaakkojen tarkastaessa kiven kylmyysasteen.
Saku Väänänen pitelee jäädytettyä kiveä Jaakkojen...
Epätieteilijöiden puheen ja toiminnan johtaja Jaakko Koskinen toivotti yleisön tervetulleeksi kylmän kiven heittotapahtumaan Jaakon päivänä 2021. Kuvassa vasemmalla paikalle etukäteen saapunut palokalusto: taustalla Lauttasaaren VPK:n yksi paloauto, Fiat 500-apusammutusyksikkö ja kaksi palo-Vespaa.
Epätieteilijöiden puheen ja toiminnan johtaja Jaak...


Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin