Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pasila

Jaakko heitti kylmän kiven

Epätieteellisen seuran Jaakon-päivän kivenheittojoukkue Kauppatorin altaan reunalla; Vespan selässä wirallinen wiskaaja, lions-veljemme Jaakko Koskinen, hänestä oikealle  Sakke Väänänen, Jaakko Suvanto ja ulkomaan koordinaatti Pentti Mylläri kädet levällään.

Suomen Epätieteellinen Seura jatkoi viime vuosituhannella alkanutta traditiotaan ja singahdutti  Jaakonpäivänä 25.07.2022 kylmän kiven Kauppatorin kupeessa olevaan merivesialtaaseen Presidentinlinnan edustalla.


Tämän vuoden kivi haettiin Himalajalta K2-vuoren huipulta. K2 sijaitsee Himalajan vuoriston läntisessä osassa Kiinan ja Pakistanin rajalla. 8 611 metriä korkea K2 on maailman toiseksi korkein vuori Mount Everestin jälkeen. Suomen Epätieteellisen Seuran huiputtajat noutivat ulkomaankoordinaatti Pentti Myllärin johdolla kiven ilman happilaitteita ja totesivat perästä päin, että vuorellakäynti oli huimaava kokemus. Kiven lisäksi epätieteilijät toivat mukanaan pullollisen vuori-ilmaa. Pulloa säilytetään epätieteilijöiden kahvihuoneen jääkaapissa ja sen ilmaa ovat epätieteilijät hellepäivisin nuuskiskelleet. Vuoristokivenmurikan kuljettaminen Pakistanin ja Kiinan rajaseudulta Suomeen sujui muitta mutkitta. Kuljetusvälineenä toimi ulkomaankoordinaatti Myllärin yksipyttyinen ja 350-kuutioinen BMW-museomoottoripyörä, josta on epätieteilijöiden virityspajassa rakennettu ns. höööbridimalli. Kivi oli matkan aikana lullassa elikkäs sivuvaunussa. Lulla oli K2- vuorelta lähdettäessä täynnä Indus-virran alkulähteillä sijaitsevilta jäätiköiltä hakuilla irti hakattua jäämurskaa. Sen oli retkikunta tuonut alas vuorelta repuissaan.


Matka Aasiasta Suomeen kulki tuhannen kapakan kautta. Retkikunta nautti iltaisin lähdevettä ja soitti Tuomari Nurmion kappaletta ”Valo yössä” ja hoilasi pikkutunneille kertosäkeen sanoja ”Tuhannen kapakan kautta”. Aamulla lulla täytettiin baarin jääpaloilla, joten kylmäketju ei päässyt missään vaiheessa katkeamaan. Suomen tullissa oli vähän selittelemistä, kun vuori-ilmapulloa tullihenkilöt tarkastelivat. Tulli kuitenkin uskoi, että pullossa oli silkkaa raitista ilmaa. Ei tarvinnut ruveta haistattelemaan. Paikalle kivenheittoon saapui punaisella Vespallaan kiven wirallinen wiskaaja Jaakko Koskinen, joka toimii Suomen Epätieteellisen Seuran puheen ja toiminnan johtajana. Forssasta saakka saapui niinikään punaisella Vespalla seuran jäsen Jaakko Suvanto, jolla on tapahtumassa merkittävä rooli. Hän nimittäin onki viime vuoden tapaan kiven jälleen takaisin ihmisten ilmoille ja altaan reunalle, jotta allas ei vuosien mittaan täyty kylmistä kivistä


Saapuvilla oli myös Helsingin Lauttasaaren VPK urheine palomiehineen. He seurasivat kiven lentoa katseella ja kertoivat kiinnostuneille paloauton toimintaperiaatteesta ja siitä, kuinka tulipalo voidaan saada sammumaan. Epätieteilijöiden Fiat 500-pienoispaloauton kuljettajana vuosikaudet toiminut Antti Pohjolan-Pirhonen vihittiin tilaisuuden yhteydessä seuran uudeksi vappumestariksi nykyisen vappumestarin Caj Munckin siirtyessä eläkkeelle. Vihkivetenä käytetiin kasken kannosta lorotettua kantovettä.

 

Teksti Hannu Salo
Kuva Merja Väänänen

Kuva MTV3:n TV-ruudulta Antti Tuomikoski


MTV3:n toimittaja haastatteli Jaakko Koskista ennen kylmän kiven heittoa. (MTV3:n kuvaruudulta 25.7.2022.)
MTV3:n toimittaja haastatteli Jaakko Koskista enne...

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin