Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pasila

Floorankentän toinen lapinmatka tehtiin Lemmenjoelle

Floorankentän retkikunta Floorankentän toinen Lapinmatka suuntautui Kittilän kautta Lemmenjoelle 9.-13.6.2016.  Menomatkalla Levitunturilla Kittilän Sirkassa poikettiin tulevan kauden presidentin Timo Rantasen Lapinmajalle.  Seuraavana päivänä matka jatkui varsinaiseen matkakohteeseemme Lemmenjoelle, kullankaivuuseen Ahkuntuvalla majoittuen.

 

Ahkuntuvalle majoituttuamme lähdimme Lemmenjoella tutustumaan Siidaan, saamelaismuseoon.

 

Matkan puolivälissä lauantaina lähdimme jokiveneellä kullanhuuhdontaan.  Ensin venematkaa noin 20 kilometriä, matka-aika tunnin paikkeilla.  Venematkalla sovimme paikallisen kullankaivajan kanssa, että tavarareppumme (Kyöstin ja Mikon reput) voidaan panna rannassa odottavan mönkijän lavalle. Näin tehtiinkin. Sen jälkeen emme Hengenahdistuksenmäen jälkeen reppuja nähneetkään. Siellä ne ovat jossain jänkhällä, luultavasti. Emme vieläkään tiedä missä ja kuinka kauan.

 

Koko porukkamme eksyi reitiltä ja käveli jyrkkää joen rantaa ylös ja sitten taas alas ja ylös. Aika kului ja huomasimme kellon olevan niin paljon, että parin tunnin kuluttua olisi oltava jo venekuljetuksessa.

 

Paluumatkalla poikkesimme Suomen komeimmalla putouksella, Ravadaskönkäällä.  Sitten veneestä suoraan syömään ja saunaan ja nukkumaan.  Väsyneitä leijonia oli runsaasti sinä iltana valoisassa kesäyössä.

 

Sunnuntai valkeni kirkkaana ja aurinkoisena. Päätimme pistäytyä Inarissa uudelleen.  Teimme risteilyn vanhalle uhripaikalle: ”Ukonkivelle”.

 

Ukonkivi on kalliosaari noin 45 minuutin venematkan päässä Inarista. Saari on noin 150 metriä pitkä ja sen leveys siinä viitisenkymmentä meträ. Korkeutta saarella on 30 metriä ja 30 metrin päästä rannasta veden syvyys on yli 20 metriä.  Saarella on kiehtova historia lappalaisten menneisyydessä.

 

Pienenä yllätyksenä saimme tunturisaamelaisnuorukaisen, Geir´in kertomaan Ahkuntuvan ja perheensä historiasta, sekä alueen saamelaisista. Lopuksi hän joikhasi meille kaksi tarinajoikhausta, sekä yhden ilman sanoja. Geir säesti itseään äitinsä tekemällä rummulla

 

Maanantai oli varattu paluumatkalle: ajopäivä Kaunispään kautta Rovaniemen lentoasemalle ja sieltä lento Helsinki – Vantaalle.

 

Teksti ja kuvat Kyösti Pyysalo


Tulevan presidentin Timo Rantasen lapinasunnolla odotti liharuoka leijonia.
Tulevan presidentin Timo Rantasen lapinasunnolla o...
Timon loma-asunto Levin Sirkassa.
Timon loma-asunto Levin Sirkassa.
Lemmenjoelle pitkä suora Jaakon ja Pertin takana.
Lemmenjoelle pitkä suora Jaakon ja Pertin takana.

Saamelaismuseo Siida Inarissa.
Saamelaismuseo Siida Inarissa.
Timon ja Kyöstin kämppä Ahkuntuvalla.
Timon ja Kyöstin kämppä Ahkuntuvalla.
Venematkalla.
Venematkalla.

Löytyihän sitä kultaa.
Löytyihän sitä kultaa.
Lemmenjoella etelän puoleista rantaa.
Lemmenjoella etelän puoleista rantaa.
Ravadasköngäs.
Ravadasköngäs.

Risteilyaluksemme.
Risteilyaluksemme.
Ukonkivellä Pertti ja Timo.
Ukonkivellä Pertti ja Timo.
Venematka: Kari, Pertti, Mikko, Jaakko ja Timo; edessä Aleksi.
Venematka: Kari, Pertti, Mikko, Jaakko ja Timo; ed...

Saamenlaulun taitaja Geir.
Saamenlaulun taitaja Geir.

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin