Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pasila

Pikkujouluristeily Tallinnaan - pääkohteena KGB-museo

Pavel esitteli Tallinnassa Viru-hotellin 23. kerroksessa olevaa KGB-museota, jonka tiloissa Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB toimi aina vuoteen 1991 saakka..

LC Helsinki Floorankentän perinteinen pikkujoulumatka risteiltiin Tallinnaan 15.12.2018.  Varsinainen tutustumiskohde oli Viru-hotellin 23. kerroksessa sijaitseva KGB-museo, mistä vierailusta on tämän jutun kuvakooste.  Ladyt mukaan lukien vielä suositumpi tutustumiskohde oli Joulutori.

 

Asiantuntevana ja mukaansatempaavana oppaanamme KGB-museossa toimi vironvenäläinen Pavel. Pavelin jutut KGB:n menetelmistä saivat välillä kuulijan haukkomaan henkeä ja välillä ne taas naurattivat.

 

Hotellin KGB-kerroksen johtajan huoneesta oli suora puhelinlinja KGB:n pääkonttoriin Moskovaan.

Kuuman linjan puhelimen erotti tavallisesta puhelimesta se, ettei siinä ollut numerolevyä.

 

Viru-hotellin 60 huonetta oli varustettu salakuuntelumikrofonein.  Näihin huoneisiin majoitettiin sellaisia asiakkaita, joiden puheista oltiin kiinnostuneita. Näitä asiakkaita olivat esim. poliitikot ja toimittajat.  KGB:n salakuunteluhuoneesta käsin voitiin seurata näiden 60:n hotellihuoneen asukkaiden keskusteluja.

 

Entisessä KGB:n toimistossa eli nykyisessä KGB-museossa on useita mielenkiintoisia huoneita. Yhden mielenkiintoisimman huoneen ovessa lukee, ettei sen takana ole mitään.

 

Hotellirakennuksen 23. kerrosta ympäröi terassi, jolta aukeaa upea näköala yli Tallinnan.  KGB:n Tallinnan toimitilat ja vankityrmä sijaitsivat kuvassa näkyvän Pyhän Olavin kirkon lähellä Pikk- ja Pagari-katujen kulmatalossa.

 

KGB:n lähdön jälkeen 23. kerroksesta avautuva maisema on muuttunut.  Sinne on noussut tornitaloja vasta sen jälkeen, kun KGB vuonna 1991 oli poistunut Viru-hotellista.

 

Teksti ja kuvat: Hannu Salo


Nimikyltti kertoo, että täällä sijaitsee KGB-museo.
Nimikyltti kertoo, että täällä sijaitsee KGB-museo...
Kuuman linjan puhelimessa Moskovaan ei ollut lainkaan numerolevyä.
Kuuman linjan puhelimessa Moskovaan ei ollut laink...
Näissä tiloissa kuunneltiin 60 huoneen hotelliasiakkaita.
Näissä tiloissa kuunneltiin 60 huoneen hotelliasia...

Näkymä Tallinnan keskustaan Viru-hotellin 23. kerroksesta, KGB-museon terassilta.  Taustalla Pyhän Olavin kirkko, jonka lähellä Pikk- ja Pagari-katujen kulmatalossa sijaitsi KGB:n vankityrmä.
Näkymä Tallinnan keskustaan Viru-hotellin 23. kerr...
Kuva 23. kerroksen terassilta toiseen suuntaan osoittaa, kuinka kaupunkikeskusta on muuttunut 27 vuoden aikana. KGB poistui Viru-hotellista vuonna 1991.
Kuva 23. kerroksen terassilta toiseen suuntaan oso...
Floorankenttäläisiä KGB-museolla 15.12.2018. Mikko Liski (vas.), presidentti Pertti Huovinen, Arto Mattila, Raimo Paappa, Hannu Salo ja Kyösti Pyysalo. Kuvan ottanut samassa ryhmässä ollut turisti.
Floorankenttäläisiä KGB-museolla 15.12.2018. Mikko...


Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin