Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pohjois-Haaga

Sakari Vanjoki, Lions Club Helsinki/Pohjois-Haagan viimeinen perustajajäsen, on poissa

Lions Club Pohjois-Haagaa kohtasi suuri suru, kun saimme viestin, että ansioitunut ja arvostettu klubiveljemme Sakari Vanjoki oli kuollut 30.1.2021. Hän toimi Lions Club Helsinki/Pohjois-Haagan jäsenenä lähes 64 vuotta. Hän menehtyi 90-vuotiaana.

Sakari, Lions-ritari ja Melvin Jones -jäsen tunnettiin klubissamme suoraselkäisenä periaatteen miehenä, joka tahtoi ja osasi toteuttaa hyvinkin erilaisia hankkeita.

Entisenä sotilaspoikana ja reservin upseerina, innokkaana urheilumiehenä ja ison autotalon johtajana Sakarilla oli kokemusta ja näkemystä Suomesta ja maailman menosta. Hän oli ajan hermolla sen suhteen mihin klubimme piti yhteiskunnan muuttuessa panostaa.

Kun tutkimme klubimme historiikkeja, näemme Sakarin auttamassa Raajarikkoisten koulun poikaa 1950-luvulla, sitten mäkiautokerhon puuhamiehenä ja autotapahtumisa, aktiivina sotaveteraanien ja -invalidien auttamisessa, kirkkokonserteissa ja sankarihaudoilla.

Klubipresidenttinämme Sakari toimi 1969-1970.

Nuo tiedot ovat tietysti vain poimintoja.

Klubillamme on ollut vuosikymmenien mittaan lukuisia palveluaktiviteetteja ja rahankeruuaktiviteetteja. Sakari antoi panoksensa niihin kaihtamatta fyysisiäkään ponnisteluja osallistuen työporukassamme mm. rakennusalan töihin.

Kaudella 1992-1993 LC Pohjois-Haaga vastasi Lions-järjestön jäsenilleen esittämään kansainväliseen haasteeseen hankkimalla kampanjatuloillaan huumeambulanssin Vapaaksi huumeista ry:lle. Auton hankinnan vastuumiehenä Sakari koeajoi sopivia autoja ja valitsi tarkoitukseen sopivan käytetyn VW Transporter. 

Vielä viime vuosinakin Sakari osallistui klubimme toimintaan vointinsa mukaan. Hän toteutti LIONS-aatetta: Luovuta Isänmaasi Onnellisempana Nouseville Sukupolville.

Ankaran kilpailun maailmassa uransa luoneena Sakari toivoi liontoiminnalle enemmän näkyvyyttä.

Sakari toimi vuosikymmenestä toiseen veljellisesti yksilönä yhteisössä. Enää emme näe hänen monumentaalista hahmoaan emmekä kuule hänen sanovan: - Kuulkaas, pojaat.

Mutta me muistamme hänet ja kaipaamme häntä.

Teksti: Pekka Tuulenkylä
           Lions Club Helsinki/Pohjois-Haagan pitkäaikainen jäsen
Kuva:  Hannu Kuitunen
Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin