Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pohjois-Haaga

Aurinkokeittimiä Afrikkaan

Ilmaston lämpeneminen on koko maapalloa koskettava ongelma. Samoin kuivilla aluella tapahtuva puiden käyttäminen polttopuuna kiihdyttää ympäristön elinvoimaisuuden tuhoa. Jo vuonna 1997  aloittamamme toiminta tukee ekologista kehitystä ja oli jo silloin aikaansa edellä. Aurinkokeittimet vapauttavat perheen äitejä koko päivän kestävästä polttopuiden keräämisestä muihin tehtäviin.

 

Keniassa työtehtävissä toiminut klubimme lion Lauri Niemistö ja hänen ladynsa Terttu Melvasalo esittelivät jo Lions Club Pohjois-Haagan 40-vuotisjuhlassa v. 1997 idean aurinkokeittimestä, jota voi käyttää ruuan kypsentämiseen.

 

Varoja saatiinkin klubeilta ympäri Suomea. Yhden keittimen tee se itse -tarvikkeet maksoivat silloin 150 Smk. Varoja saatiinkin kerätyksi kymmenien keittimien tarvikkeisiin. Varat toimitettiin valvotusti kenialaiseen kylään.

 

Aurinkokeittimien tarvikkeita ja piirustuksia on toimitettu kyliin Afrikkaan ja ne ovat levinnet Lionsien Turkin Euroopan kongressin seurauksena myös muihin maihin. Niitä voi käyttää kriisiapuna mm. maanjäristys- ja tulva-alueilla ja ne toimivat myös kylmissä olosuhteissa mm. talvisella Levillä.

 

Europa Forum


Aurinkokeittimemme oli saavuttanut niin laajan julkisuuden, että klubiamme pyydettiin esitelmöimään siitä Europa Forumissa, joka pidettiin 1999 Antaliassa Turkissa. Alun perin meidän piti esitelmöidä kongressin pääkokouksessa mutta saavuttuamme paikalle esitelmäpyyntöjä oli myös kahteen kongressin erikoiskokoukseen. Muilla osanottajilla oli maakohtaiset näyttelytilat, mutta Suomen kohdalla näyttelytila oli yksittäisellä klubilla – meillä, mikä oli ainutlaatuista. Standylla oli aamusta 9.00 iltaan 18.00 runsaasti kävijöitä. Eräs suuri ihmetyksen kohde oli, ettemme veloita ideastamme, vaan se oli kaikkien lionien käytettävissä. Myös silloinen kansainvälinen presidenttimme James Irving vieraili osastollamme ja totesi, että tällainen aktiviteetti on loistava esimerkki siitä, miten lionien tulee toimia.

 


Aurinkokeitintä tuodaan kylään
Aurinkokeitintä tuodaan kylään
Polttopuita keräävä perheenäiti
Polttopuita keräävä perheenäiti
Aurinkokeittimistä kiinostuneita kyläläisiä
Aurinkokeittimistä kiinostuneita kyläläisiä

Eurooppa kongressi 1989 Antalya, Turkki. Eljas Wieliczko-Krutkiewicz ja Lauri Niemistö esittelemässä aurinkokeitintä.
Eurooppa kongressi 1989 Antalya, Turkki. Eljas Wie...

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin