Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Roihuvuori

KLUBIN KEVÄTRETKI TEKNIIKAN MUSEOON

 

Torstai 15.5.2014 helli meitä kauniilla säällä, kun suuntasimme kulkumme museoon, joka sijaitsee saarella. Koskessa oli runsaasti vettä, jonka ryöppyjä ihailimme. Oppaanamme toimi lion Raimo Paappa (LC Helsinki/Floorankenttä). Pikainen klubi-kokous ja sitten kiertämään. Kuninkaankartanonsaari on saanut nimensä kuningas Kustaa Vaasasta, joka rakennutti hallintokeskuksen perustamalleen Helsingin kaupungille  Kierroksemme keskittyi vesivoimaa ja vettä käyttäviin tuotantolaitoksiin.


Maan ensimmäinen vesilaitos perustettiin vuonna 1876. Puhdas vesi oli tärkeä: sammutti janon ja taltutti kulkutaudit.Tänä päivänä pääkaupungin vesihuolto on maan suurimman vedenpuhdistuslaitoksen varassa. Saimme tutustua veden kulkuun Päijänteestä maailman pisintä kalliotunnelia pitkin Helsingin vedenpuhdistuslaitoksille. Museossa on paljon rekvisiittaa, esineitä, kuvamateriaalia. Kierreportaita kuljettiin ylös ja alas, rakennuksesta toiseen, kuntosalista kävi tämä kierros.


Vedellä tuotetaan myös sähköä, aikaisemmin sähkö ei ollut liitetty valtakunnanverkkoon, mutta nykyisin on.


Opas kertoi ulkona hauskan tarinan siitä kuinka eräänä syksynä, jolloin kuhaa kalastettiin koskesta: eräs mies sai 2 tunnin aikana peräti 60 kuhaa! Sen jälkeen muutettiin saaliin määrä 2 kuhaa/henkilö


Näimme vain pienen osan museon laajasta tarjonnasta, mutta kovin mielenkiintoinen käynti oli. Kiitokset hyvälle oppaallemme.


Kevätretki huipentui illalliseen ravintola Elitessä, jossa presidentti Erkki Pihkoluoma  suoritti perinteiset muistamiset .   

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin