Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-E

LC Ruovesi

Kuva: Heikki Saarinen

Diabetesilta 5.4 Honkalassa

Lions Club Ruovesi järjesti diabetesillan Ruovedellä Ravintola Huldassa torstaina 5.4.2018. Aiheena oli 2 tyypin diabetes ja liikunta. Huldan Sali oli lähes täynnä asiasta kiinnostuneita.

 

Luennoimaan oli saatu asiantuntijoita Diabetesliitosta lääketieteen tohtori / yli-lääkäri Pirjo Ilanne – Parikka ja liikuntasuunnittelija Eira Taulaniemi.

 

Ikävintä 2 tyypin sairaudessa on, että pikku hiljaa verensokeri nousee ja se huomataan vasta kun on tullut muita sairauksia. esim sydänperäisiä oireita, väsymystä ja janon tunnetta. Ilanne  – Parikka kertoi, että tärkeää olisi sellaisten ihmisten, joiden vanhemmilla on ollut 2 tyypin diabetes tai ovat selvästi ylipainoisia kävisivät mittauttamassa verensokerinsa terveyskeskuksessa säännöllisesti iän karttuessa. 2 tyypin diabetes ei ole ainoastaan lihavien ihmisten sairaus, vaan se voidaan todeta myös hyväkuntoisilla normaalipainoisilla keski-ikäisillä henkilöillä. Mitä aikaisemmin diabetes todetaan, sitä paremmat mahdollisuudet on säästyä sen tuomilta liitännäissairauksilta. Se on ollut jo pitkää diabetesliiton tavoitteena

 

Pitääkö diabeetikon laihduttaa? Tähän tohtori antoi hyvän ohjeen. Muutetaan ruokavalio sellaiseksi, että siinä on päivittäin salaatteja, marjoja, hedelmiä, kokojyvä leipää ja muita hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Kovat rasvat korvataan juoksevilla öljyillä ja rasvainen liha korvataan kalalla ja kanalla. Vältetään makeita juomia, leivoksia, kovia rasvoja, eikä syödä suuria määriä kerralla. Näin olo kevenee ja painokin voi alentua. Tärkeänä asiana hän piti verensokeri, verenpaineen ja kolestroolin jatkuvaa seurantaa ja tarvittaessa lääkitystä.   

 

 

Arto Virenin soittaessa iloista humppaa haitarilla liikuntasuunnittelija Eira Taulaniemi aloitti käskyllä ”nyt on tarpeeksi istuttu, aloitetaan jumppaamaan. Iloisella otteella hän antoi hyviä ohjeita päivittäiseen taukojumppaan. Liikunta ei ole vain ulkona hölkkäämistä. Kaikenlainen liikunta ja tasapainon harjoittelu auttaa pitämään itsensä virkeämmässä kunnossa. Kun pulssi nousee, niin sokeritkin laskevat.

  

Monipuolinen liikunta on ensiarvoisen tärkeää kaikille iäkkäille ihmisille kunnosta ja toimintakyvyn tasosta riippumatta. Arkiliikkuminen, eli hyöty- ja asiointiliikunta ja istumisen vähentäminen ja tauottaminen luovat perusta päivittäiselle fyysiselle aktiivisuudelle. Eira Taulaniemi totesi, että säännöllinen lihasvoiman harjoittelu vähentää tehokkaasti kaatumisriskiä. Etenkin kannattaa keskittyä alaraajojen lihaksien kunnon ylläpitämiseen.

 

Tunnelma oli illassa iloinen ja luennoitsijat kertoivat tärkeitä asioita hauskasti huumorilla keventäen ja kansatajuisella kielellä.

 

 


 

 

Kuvassa Pirjo Ilanne-Parikka Jarmo Koskiranta ja Eira Taulaniemi.

Pirjo ja Eira kiittivät Lions Club Ruovettä, että olette lähteneen tukemaan näin hienosti diabetestyötä.

 

Lions Club Ruovesi kiittää Virtain-Ruoveden Diabetesyhdistykselle pullakahvista, Arto Vireniä hanurimusiikista ja mukana olleitaSuomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry E-piiri E-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin