Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-E

LC Valkeakoski /

Sääksmäki

"Kuusipisneksen" mukana tulevia elämyksiä


Lähtökohtiin liittyvää

Valkeakoski-Sääksmäen klubissa tärkein varainkeruun aktiviteetti on ollut, ja tullee jatkossakin olemaan, joulukuusimyynnistä saadut tulot, mikä ei liene harvinaista piirimme alueella, koska useimmissa riittävän suurissa taajamissa joku paikkakunnan klubeista on ominut toimintaansa kuusimyynnin. Kuusistahan on kirjoiteltu aikaisemmissakin numeroissa. Tässä jutussa tarkastellaan samaa aihetta erään mukana touhunneen klubilaisen näkövinkkelistä.

 

Kuuset keräillään sopimusten mukaan määrätyiltä sähkölinjojen hoitoalueilta. Myyntipaikalle saapuva tavanomainen kuusen ostaja tuskin tietää, että myytävän kuusen taustatyönä on paljon muutakin kuin kuusen nouto myyntipaikalle sieltä jostakin sähkölinjan alta. On nimittäin tarpeellista muistuttaa, että kuusista ei saada joulukuusia ilman riittävää hoitotyötä. Raivaustalkoita tulisi järjestää vähintään kolme kertaa syksyllä ja samoin keväällä. Keväällä olisi erittäin antoisaa kuusien laadun kohottamiseksi suorittaa myös kuusien muotoleikkauksia, jolloin lähinnä rumien oksien ja pitkien latvusten lyhentämisellä voidaan saada aikaan muodoltaan tasapainoinen ”akuankkakuusi”. Osa kuusen ostajista haluaa kuitenkin jotain standardista poikkeavaa kuusityyppiä ja niitähän löytyy.


Raivaussahalle ja risujen poistajille jotakin askarreltavaa

 


Yleensä raivaustalkoissa pörrää kolmen tai neljän raivaussahan lisäksi pari moottorisahaa. Saanto eri alueilta vaihtelee melkoisesti. Jollakin alueella näyttää siltä, että yhden kuusenalun vuoksi pitää niittää pajuvesakkoa pari kolme aaria. Hoitosopimuksen velvoitteista klubin on kuitenkin pidettävä kiinni. Toisaalta taas jollakin louhikkoiselta ja vaikeakulkuiselta alueelta voi siunaantua melko sakeasti kuusia, jotka ovat sellaisenaan myyntikelpoisia. Sahat ovat yleensä klubille hankittuja eli kuusimyyntituotosta miinustettuna. Jotkut talkoolaiset käyttävät myös omia työkalujaan.

Aktiivisuus

Raivaustöillä saataisiin erinomaisesti kuuset jalostettua myyntikuntoon, jos kaikki työkuntoiset jäsenet olisivat mukana, kun vielä muistetaan, että syksyn ja kevään arki-iltoina työskentelyaika jää lyhyeksi. Raivaussahaa ei ole terveellistä käyttää pimeän tultua. Viikonloppupäiviäkin on kokeiltu, mutta ei kovin hyvällä menestyksellä. Kesämökit, muut harrastukset ja perheasiat luonnollisesti ovat usein viikonloppuisin etualalla. Kokemuksen tuomana realiteettina on joka tapauksessa pakko todeta, että jäsenvahvuudesta keskimäärin kolmannes osallistuu raivaushommiin. Toisaalta noin neljännes porukastamme on iän tai terveyden suhteen vaikeasti sopeutettavissa ko. tehtäviin. On tietenkin hyväksyttävä sekin tosiasia, että joillakin jäsenillä leipätyö tai muut harrastukset eivät anna mahdollisuutta osallistua talkoisiin. Onneksi kuusien kenttämyynnissä osanotto on ollut sataprosenttista. Kuitenkin näyttää omituiselta, jos ei edes yhtä kertaa viidestä tai kuudesta sessiosta sovi eräiden hyväkuntoisten jäsenten aikatauluun.

 

Raivaushommat eivät tietenkään saisi maistua pelkästään raatamiselta, vaan parituntisen ahertamisen jälkeen on mukava saada myös nuotiolla paistetun makkaran makua suuhun. Siinä on sitten hyvä jutustella vaikka viimeaikaiset kuulumiset ja kylän asiat. Varsinkin sisätöistä on virkistävää ”palata luontoon” myös silloin, kun raivausympäristö näyttää melko karulta.

 

Joulukuusien kaato hoidetaan yleensä noin kuukautta ennen Joulua yrityksille ja kenttämyyntikuuset noin kaksi viikkoa myöhemmin. Oman jännityksensä syksyisin ovat tuoneet tulevien säiden odotus. Joskus kuusia on kaadettu vesisateessa, joskus on kahlattu syvällä lumessa. Viime kaatotapahtuman edellä pelättiin kovaa pakkasta, jolloin kuusien säilyminen kuljetuksissa ehjänä vaikeutuisi.

 


Kuusitori jalkapallokentän katveessa

Kuusiaktiviteettiimme kuuluu myös istutus, jota tässä tehdään 14.5.2011 Kaapelissa

 

Rahaa tulee ja menee

Perinteisiä ja tavanomaisia rahareikiä kuusista saaduille tuloille ovat nuoret, mm. stipendirahastojen kautta. Klubi on järjestänyt jokaisena talvena 70-luvun alusta alkaen laskiaistapahtuman Valkeakosken Tehtaan Kentän katveessa. Samassa paikassa hoidetaan myös joulukuusien kenttämyynnit. Laskiaistapahtumasta alkujaan perittiin jonkinlainen pääsymaksu, mutta jossain vaiheessa maksusta luovuttiin. Laskiaistapahtuma käsittää lähinnä laskiaisajelua hevos- ja poniratsastuksin sekä rekiajelua hevosen tai moottorikelkan perässä.

 

 

Ratsastus ponilla on kivaa

Lisäksi mukana on myös koiravaljakoita. Tapahtuma on täten tarkoitettu ennen kaikkea lapsille kuin myös lapsenmielisille aikuisille. Aikuisten rooli on tietenkin olla lasten mukana, ainakin turvallisuussyistä, vaikka tapahtumaan on hankittu asianmukainen vakuutus. Puolisot ovat olleet touhussa mukana puffetin ylläpitämisessä. Klubilaiset hoitavat ajelujen järjestelyt ja valvonnat jaettujen vastuualueiden mukaisesti.

 

Laskiaisajankohtaan on usein kytketty rekiajelun kustantaminen vanhainkodin hoidokeille, joita hevosajelu kiinnostaa. Useille vanhuksille rekiajelu palauttaa mieleen lapsuusajan muistoja.

 

Edellisestä jutusta voinee päätellä, että mennessäsi kuusien hoitotyöhön kaato- ym. talkoineen, voit lopulta löytää itsensä vaikka pientä aristelevaa lasta istuttamassa ponin selkään, välillä itse nautiskelemassa ladyjen käristämiä makkaroita tai juomassa lämmintä kahvia.

 

Raimo Koreasalo, presidentti 2010-2011

LC Valkeakoski-Sääksmäki ry



Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry E-piiri E-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin