Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

2-alueen foorumi kiertotaloudesta jätevoimalavierailulla  

Tammikuun lopussa, sumuisena tiistai-iltana 30 leijonaa 2-alueen klubeista osallistuivat alueen LionsFoorumiin, jossa tutustuimme erittäin mielenkiintoiseen Vantaa Energian jätevoimalaan sekä kiertotalouteen. Lions-asiaa puhuttiin vain vähän pääosin kahdenvälisissä tutustumisissa alueen jäsenten kesken osana voimalan esittelyä ja laitoskierrosta. 

    

Mielenkiintoa ja kysymyksiä riitti esittelijöille laajemminkin energiantuotantoon liittyen. Vantaan jätevoimalalla on huikea 92% hyötysuhde poltetulle jätteelle hyödyttäen sekä sähköntuotantoa että kaukolämpöverkkoa. Jätevoimalaan päätyy kaikki yleisjäte, jota ei voida enää kierrättää. Kuulimme myös kotitalouksien kierrätyksen tärkeydestä, koska nykyään oikein kierrätettynä materiaali päätyvät hyötykäyttöön ja poltettavaa yleisjätettä tulisi huomattavasti vähemmän. Kotiin viemisinä halukkaat saivat HSY:n uusimman kierrätysohjeen, jonka voi tarrana laittaa vaikka roskakaapin oven sisäpintaan muistuttamaan meitä päivittäin.

 

  

Saimme myös silmäyksen tulevaan, kuinka pian valmistuva vaarallisten jätteiden korkealämpölaitoksessa palvelee koko Suomea, sekä miten maailman suurimman kausilämpövaraston suunnittelu etenee tavoitteena aloittaa käyttö vuoteen 2028 mennessä. Ajatuksena on, että jätteen poltosta kesäaikana tuleva ylimääräinen energia voidaan varastoida valtavaan paineistettuun vesivarantoon, jota voidaan talven mittaan sitten purkaa kaukolämpöön erityisesti kylmän kauden huippuina.

 

 

Illan päätteeksi poistuvat leijonat puhkuivat intoa ja hykertelivät mielenkiintoisesta opintomatkasta jätevoimalaan.  2. alueen suunnitelmissa ovat myös toiset aluetreffit myöhemmälle keväälle – edelleen toisiimme tutustumisen teemalla ja kenties samalla ensikohtaaminen ensi kauden klubivirkailijoille alueellamme.

 

Teksti ja kuvat:  Antti Forsell

    


Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram