Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Askolaan muistomerkki isänmaata puolustaneille

Kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2019 paljastettiin Askolassa Askolan sotaveteraanien ja Lions Club Askolan aloitteesta Askolan kirkkopuistoon pystytetty muistomerkki.

Kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2019 paljastettiin Askolassa uusi veteraanimuistomerkki.

 

Sotien 1939-45 aikana 767 askolalaista osallistui sotatoimiin rintamalla. Askolassa veteraaneja on jäljellä enää kolme, yksi nainen ja kaksi miestä. Naisista 442 osallistui lottina sodan tukemiseen rintamalla ja kotirintamalla.

 

Kotirintaman toiminta mahdollisti isänmaan puolustamisen rajoillamme.

 

Askola on kunnioittanut sankarivainajiamme kauniilla, arkkitehti Jaakko Paatelan suunnittelemalla sankarimuistomerkillä, joka pystytettiin vuonna 1949. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki paljastettiin vuonna 1955.

 

Askolan sotaveteraanit ja Lions Club Askola esittivät, että Askolan kirkkopuistoon pystytettäisiin muistomerkki kiitoksena kaikille niille veteraaneille, lotille ja kotirintaman edustajille, jotka saivat aikaan maamme selviämisen sodista itsenäisenä valtiona.

 

Samalla kun oikeutetusti muistamme sankarivainajiamme juhlapäivinä, unohdamme helposti, että sodankäynti rintamalla olisi ollut mahdotonta ilman kotirintaman varauksetonta tukea ja naisten osallistumista hyvin moniin eri tehtäviin vapauttaen miehiä rintamalle.

 

Tuon maallemme kriittisen ajan sukupolvet ansaitsevat varauksettoman kiitoksemme.

 

Muistomerkin paljastuspuheen piti kenraaliluutnantti Olavi Jäppilä ja siunasi Askolan kirkkoherra Antti Kupiainen.

 

Paljastustilaisuuden jälkeen pidetyssä kahvitilaisuudessa ojennettiin myös viimeiset veteraaneille tasavallan presidentin myöntämät Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan mitalit.

 

Mitalin saivat veteraani, 101-vuotias Bertta Emilia Koistinen sekä veteraani Kalervo Johannes Luoma (95-vuotias). Bertta Koistinen on LC Askolan kunniajäsenen Katri Helena Kalaojan äiti.

 

Muistomerkkihankkeen mahdollisti lukuisten askolalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten tuki, josta lausumme lämpimät kiitokset.

 

Teksti: Hannes Bjurström

Kuva: Lars Rosenberg

 

 

 

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram