Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Aurinkokeitinaktiviteetti etenee Keniassa

Aurinkokeitintä ihailemassa Kakamegan kyläläisiä ja paikallisia leijonia.  Aurinkokeittimen takana Heikki Saarinen, Kari Silfverberg ja Heikki Torkkel.

NSR:n yhteispohjoismainen aurinkokeitinhanke etenee Keniassa.   Aktiviteetin seurantamatkalla 8.-15.11.2016 olivat insinöörit Heikki Saarinen ja Heikki Torkkel sekä arkkitehti Kari Silfverberg.  He kaikki ovat LC Pohjois-Haagan jäseniä.

 

Matkan isäntänä oli PCC Rajinder ”Pape” Sembi LC Kakamegan klubista.  Matkalla suomalaisille vieraille esiteltiin laajemminkin aurinkoenergian hyötykäyttöä, mm. aurinkopaneeleita ja varavoimalähteitä.

 

Aurinkokeitinpajalla oli keittimiä koottuna lähes 100.  Isäntien alkuperäisenä tarkoituksena oli lahjoittaa keittimet jo tällä matkalla.  Ihan niin nopeaan aikatauluun suomalaiset lahjoittajan edustajat eivät olleet valmiita, sillä keittimien kestävyyden varmistaminen edellyttää lisätoimia.  Niiden on todella kestettävä niissä olosuhteissa, joissa niitä käytetään.

 

Ensimmäiset 20 keitintä tullaan lähiaikoina lahjoittamaan Webuye nimisessä kylässä noin 30 km Kakamegasta.  Kylänvanhin otti kolmihenkisen suomalaisryhmän ystävällisesti vastaan.  Hän oli luvannut toimia ”kaikin tavoin tavoitettamme edistäen”.  Kylässä pidettiin kokous paikallisten kyläläisten kanssa.  Tilaisuus aloitettiin yhteisellä hartaustilaisuudella.

 

Piispa Humphrey Wanyama toimii paikallisen toiminnan koordinaattorina ja hän on valinnut ”Mamat”, joille tullaan lähiaikoina lahjoittamaan ensimmäiset keittimet.  Vierailumme ja esittelemämme keittimet kiinnostivat kyläläisiä, jopa radioon meitä haastateltiin.  Piispan tulkkina toimineelle tyttärelle alkoikin välittömästi tulla soittoja: ”Koska niitä saa kysellä?”

 

Matkan loppupuolella suomalaistyhmä osallistui palaveriin, jossa suunniteltiin käytännön parannuksia nyt valmisteilla oleviin keittimiin.  Keittimet on vuorattava galvanoidulla pellillä.  Toisekseen on vaihdettava liian pehmeä villa sellaiseksi, että sitä voidaan käyttää sivuheijastimia valmistettaessa.

 

Kohteliaat isännät olisivat vieneet vieraansa Kakamegan sademetsään.  Siellä olisi yövytty paalujen varaan rakennetussa hotellista.  Sen vierailumatkan päätteeksi oli tarkoitus tutustua luonnonsuojelualueeseen.  Pyysin kuitenkin muuttamaan ohjelmaa siten, että jäisimme Kakamegaan ja pyrimme hoitamaan kaikki asiat, jotka olimme asettaneet tavoitteeksi matkalle.   Viikon loppupuolella pidimme seminaarin, johon oli kutsuttu paikallisia viranomaisia, yliopiston edustajia ja virkamiehiä.  Näiden ihmisten on sitten tarkoitus toimia kouluttajina, kun keittimiä luovutetaan.

 

Seminaarin päätteeksi jokainen meistä piti oman luennon.  Minä sain esitellä projektin, NSR:n, Lions-järjestön ja matkamiehet.  ”Professori” Kari Silfverberg piti aurinkoenergiasta kattavan katsauksen tavoitteenaan kertoa siitä, miksi ja miten aurinkoenergiaa kannattaa hyödyntää.  Heikki Torkkel kertoi, miten ja miksi syntyi aurinkokeittimen nykyinen malli, jota lanseeraamme Kakamegassa.

 

Teksti: Heikki Saarinen

Kuvat: Rajinder ”Pape” Sembi, Heikki Saarinen ja Heikki Torkkel

 

 

Heti seurantamatkan alussa Heikki Saarinen, Heikki Torkkel ja Kari Silfverberg tarkastivat ensimmäisen mallikeittimen.
Heti seurantamatkan alussa Heikki Saarinen, Heikki...
Heikki Saarista haastateltiin radioon.  Vasemmalla on vierailun isäntä, mursuviiksinen PCC ”Pape” Sembi. Viikset on kuulemma "rekisteröity tavaramerkki".
Heikki Saarista haastateltiin radioon. Vasemmalla...
Kyläläisten kanssa pidetty kokous aloitettiin hartaudella.
Kyläläisten kanssa pidetty kokous aloitettiin hart...
Keittimiä on koottu jo lähes 100 kpl.
Keittimiä on koottu jo lähes 100 kpl.
Keittimien esittely herätti kiinnostusta, esittelemässä Heikki Saarinen..
Keittimien esittely herätti kiinnostusta, esittele...
Suomalaisia kuunneltiin seminaarissa.  Esittelyvuorossa Kari Silfverberg.
Suomalaisia kuunneltiin seminaarissa. Esittelyvuo...
Paikallisella Kakamegan Lions-klubilla on myös omaa lahjoitustoimintaa, kuten klubeilla on kaikkialla muuallakin ympäri maailman.  Vierailumme aikana LC Kakamega lahjoitti kahdelle liikuntakyvyttömälle naiselle pyörätuolit.  Kuvassa pyörätuolia työntää kylänvanhin.
Paikallisella Kakamegan Lions-klubilla on myös oma...

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram