Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

III alueen aluefoorumista käytännön vinkkejä syöpälasten auttamiseen

Väkeä Paloheinän ala-asteelle saapui reilut parikymmentä.

Kolmosalueen aluefoorumissa tiistaina 25.10. Paloheinän ala-asteella kuultiin varsin mielenkiintoisia puheenvuoroja.

 

Lohkon puheenjohtajien Mirja Salon, Mauri Rantasen ja Jouni Hailan jälkeen toivotti vielä piirikuvernööri Kjell Wiksröm osaltaan väen tervetulleeksi ja kiitteli klubeja niiden lukuisista aktiviteeteista. Lohkojen puheenjohtajat saivat kiitosta mielenkiintoisesta ohjelmasta, joka oli alkamassa. Mukana oli noin 25 osallistujaa.

 

Sylva ry:n lapsiperhetyön asiantuntija Riikka Ranta kertoi lapsuusiän syövästä ja sen vaikutuksista perheisiin. Sylva on lasten, nuorten ja nuorten aikuisten 40-vuotias yhdistys, joka tarjoaa ammatillista-, psykososiaalista- ja vertaistukea. Sylva tekee kaikkien viiden yliopistollisen sairaalan kanssa yhteistyötä, samoin monien muiden tahojen, kuten seurakuntien kanssa. Varat tulevat pääasiassa yksityisiltä ihmisiltä, yrityksiltä ja testamenttilahjoituksina.

Noin 150 lasta sairastuu vuosittain syöpään, leukemiat, aivokasvaimet ja lymfoomat ovat tavallisimpia lapsilla. 80 % heistä paranee, noin 3000 lasta on jatkuvasti syöpähoidoissa tai seurannassa. Perheet elävät siis pitkään poikkeusoloissa.

Lasten syövällä on vaikutusta paljon laajemmalle kuin vain perheeseen, lapsen luokka, sukulaiset, työpaikat jne. joutuvat myös aiheen kanssa tekemisiin.

Sylvan psykososiaalinen tuki on kokonaisvaltaista. Mitä varhaisemmin tukea haetaan, sitä paremmin voidaan auttaa. Ongelmia aiheutuu siitä, että toinen vanhemmista jää kotiin, on pitkälti sairaalassa lapsen kanssa, tulot pienenevät, tukia tarvitaan ja sairaan lapsen infektioriski rajoittaa koko perheen elämää.

Syöpälapsilla on usein yksinäinen olo, kun kaverit ovat koulussa, itsellä on rankat hoidot ja kipuja. Se kaikki tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

Sisaruksille tulee tuntemuksia, että he jäävät syrjään ja moni on huolissaan vanhemmista ja myös perheen toimeentulosta.

Sylva on tukena diagnoosista eteenpäin, myös mahdollisesti lapsensa menettäneille.

Keinoja auttaa ovat keskustelut, kurssit, vertaistuki ja terapiat.

Mitä sitten leijonat voisivat tehdä? Voimme mennä erilaisiin Sylvan tapahtumiin vapaaehtoisiksi ja antaa apua terveiden sisarusten kuljettamiseen heidän harrastuksiinsa.

 

Leijonaemot –toimintaa valaisi Heli Parjanen, vt toiminnanjohtaja ja vapaaehtoistyön koordinaattori. Leijonaemot tekevät yhteistyötä niin Sylvan kuin monien muidenkin järjestöjen kanssa. He keskittyvät erityislasten vanhempiin, heille halutaan antaa mahdollisuus tuntea olevansa vanhempia.

Leijonaemot on perustettu 2005. Jäseniä on noin 1800, mutta Suomessa on yli 100 000 erityislasta. Päärahoittaja on STEA, Veikkausvaroin.

-Me annamme vertaistukea, erityisesti vanhemmille ja ilman lapsia. Lisäksi on päivä-, ilta ja vkl-tapahtumia vanhemmille hengähdyshetkinä.

Työvälineinä on muun muassa Leijonaluuri ja Leijonapartio antamassa apua arkeen. Yhteistyö lionsien kanssa alkoi 2020. Leijonapartio hoitaa tilapäisapuja. Nyt sille saadaan uusi alku, kun korona ei estä vieraiden tuloa.

Apupyyntöinä on ollut ikkunanpesua, olohuoneen kynnyksen korjausta, aidan rakentmista erityislapsen sisarukselle ulkoiluun ja lastenhoitoa.

 

Lapsuusiän syöpä-aiheeseen liittyvien esitysten jälkeen siirryttiin toimialojen kuulumisiin. Mirva Neva-aho Simonsen opasti käymään , sivuilla, jonne sisään pääsee ilman mitään tunnareita. Sieltä löytyy ohjeita ja ohjelmarunko nettikiusaamista ehkäisevän Kitenet –illan pitoon.

Mirja Salo kertoi Paloheinän ala-asteella pidetystä KiteNet- vanhempainillasta. Sieltä palaute oli, että MLL:n esitykseen kaivattiin enemmän syvyyttä, sen sijaan lionsien osuudessa vanhempien pienryhmäkeskustelut olivat olleet illan paras osuus.  

 

Palvelupuolesta puhui Christoffer Hansson. Hän oli kerännyt muun muassa aluefoorumeista tulleita ideoita, miten leijonat voisivat auttaa uusin tavoin, ehdolla oli ruokaneuvontaa, ruokailuapua senioritaloissa, äänikirjojen lukua, klubin ympäristövastaava, ja henkistä tukea.

 

Anniina Kuusiniemi kertoi Arne Ritari –säätiöstä. ARS syntyi palkitsemistarpeessa. Säätiö on antanut tukea erilaisiin hankkeisiin, mutta klubilla on oltava aina omaa rahoitusta mukana. Pienin apuraha 500, suurin 10 000 euroa. Säätiön sivulla on tarkat ohjeet apurahojen hakemiseen. Adresseja hän kannusti käyttämään paljon enemmän, ritareiksi lyönti sen sijaan on N-piirissä hyvissä kantamissa.

 

Koulutuksesta Lasse Halme nosti esiin sen, että koulutuksesta on siirrytty valmennukseen, joka on subjektiivista oppimista ja kehittymistä. Kaikki valmennukset ovat yhteisiä kehittämistilaisuuksia. Myös opasleijonilta saa tarvittaessa tukea klubien toimintaan.

 

LCIF:n ilosanomaa toi esille Merja Carlanderin puolesta Teija Loponen. Iloista on se, että tämän kauden N-piirin jäsenten tavoite on vain 24 dollaria, joka voidaan saavuttaa monin tavoin. Rahaa tulee myös takaisin päin, Ukraina-apurahaa on piirimme jo saanut, samoin Iiris-keskuksen hankintoihin apurahaa useammankin kerran ja LCIF:lle tehdyt lahjoitukset kartoittavat lisäksi klubien Melvin Jones –pottia.

 

Illan esitykset liitteinä

 

TL


sylva_ry__aluefoorumi_25102022.pdfleijonaemot_aluefoorumi_25102022.pdf
koulutus_aluefoorumit_2022.pdfkitenet_3_alue__25102022.pdflcif_aluefoorumit_syksy_2022.pdfpalvelu_chansson__aluefoorumi_25102022.pdf
Alkuun herkuteltiin 5 C-luokan luokkaretkirahaston kartuttamiseksi tehdyillä leivonnaisilla.
Alkuun herkuteltiin 5 C-luokan luokkaretkirahaston...
Leijonaemojen Heli Parjanen Mirja Salon kukitettavana.
Leijonaemojen Heli Parjanen Mirja Salon kukitettav...
Mirva ja Mirja esittelivät KiteNet -hanketta.
Mirva ja Mirja esittelivät KiteNet -hanketta.
Christoffer nosti esiin uusia auttamisen muotoja.
Christoffer nosti esiin uusia auttamisen muotoja.
Sylvan Riikka Ranta uskoi yhteistyömme kehittyvän.
Sylvan Riikka Ranta uskoi yhteistyömme kehittyvän.
Illan päätteeksi PDG Markku Helle ojensi Malmittarien viime kauden presidentille 100 % presidentin ansiomerkin.
Illan päätteeksi PDG Markku Helle ojensi Malmittar...

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram